Plastik sektörü 'geri dönüşüm'e odaklandı

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), ‘Türkiye Plastik Sektör İzleme Raporu’nu açıkladı.
Gazete haberi
TOPLAM 15 MİLYAR DOLAR
Rapora göre, plastik mamul üretimi 2024 yılında miktar ve değer bazında yüzde 8 arttı. Plastik mamul üretimi 9.9 milyon tona çıkarken, değeri 40.9 milyar doları buldu. Plastik mamul ihracatı ise miktar bazında yüzde 3 ve değer bazında yüzde 2 artışla 2 milyon 700 bin ton ve 7 milyar 539 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün toplam ihracatı ise 2024’te 15 milyar dolara ulaştı.
EKONOMİYE KAZANDIRILMALI
Türkiye, plastik mamulleri en çok Çin’den ithal ederken, en çok ihracat yaptığı ülkeler ise Irak, İngiltere, İtalya, Almanya ve ABD olarak sıralandı. Sektörün plastik hammadde üretimi 2 milyon 604 bin ton olurken, hammadde ithalatı 8.6 milyon ton ve 11.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörün önemli gündemlerinden biri de geri dönüşüm. Türkiye’de şu anda 2 milyon tona yakın plastik geri dönüşüyor. Atıkların toplanabilmesi ve ekonomiye kazandırılması için çalışmalar yapılıyor.
DEPOZİTO SİSTEMİ BAŞLIYOR
Depozito sistemlerinin sektör açısından büyük önem taşıdığını belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, şunları söyledi: “Atıkların doğaya atılması yerine geri toplanmasını teşvik eden bu sistemin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor. Depozito sisteminin ilk pilot uygulaması 21 Şubat’ta Sakarya’da devreye alınacak. Dünyada atık artık en kıymetli hammadde haline geldi ve Türkiye’nin bu alanda güçlü bir pozisyona sahip olması için geri dönüşüm süreçlerini hızlandırması gerekiyor.”
GIDA İÇİN 21 FİRMA HAZIR
Plastik sektörünün, otomotiv, medikal ve elektronik sektörlerinde hızla büyüdüğünü belirten Eroğlu, şöyle konuştu: “Gıda ile temas eden ambalajlarda geri dönüşümlü malzeme kullanımının artırılması kritik bir öneme sahip. Bu konuda yatırımlar yapılsa da mevzuat henüz tamamlanmadı. Türkiye’de 21 firma, gıda ile temas eden geri dönüşümlü plastik üretimi konusunda 500 milyon Euro’yu bulan yatırım yaptı. Mevzuatın hızla tamamlanması, sektörün ihracat potansiyelini de artıracaktır.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: Asla amaçlarına ulaşamayacaklar
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: Bu zihniyeti reddediyoruz
Milli Eğitim Bakanı Tekin: Yerli markalara 'boykot' uygulamanın ülkemize zarar vereceği açıktır
Bakan Yumaklı'dan "boykot" çağrılarına tepki: Türkiye’ye zarar vereceği aşikardır
Bakan Uraloğlu'ndan "boykot çağrıları"na tepki: Kirli söylemler bu milleti yıldıramaz