Ramazan Bayramı öncesi 'taklit' ve 'tağşiş' uyarısı! Bu ürünlere dikkat

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, bayrama sayılı günler kala çikolata ve şeker gibi ürünlerdeki taklit ve tağşişe dikkat çekip, "Buradaki en büyük risklerden biri, şekerle yapılan şerbet yerine nişasta bazlı olan glikoz ve fruktoz şuruplarının ürünlerin içine tatlandırıcı olarak katılması oluyor. Bu da vücutta emilimi zorlaştırdığı için insan sağlığı açısından risk taşıyor" dedi.
Yağmur ÖNGÜN/İZMİR (DHA)
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala çikolata, şeker ve şerbetli tatlılara talep artarken, taklit ve tağşiş ürünlere karşı gıda güvenliği gündeme geldi. Bayramlarda geleneksel olarak şerbetli tatlılar, çikolata ve şeker gruplarının çokça tüketilip ikram edildiğini ya da hediye olarak gönderildiğini söyleyen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, bayramlarda bu ürünlerin tüketiminin arttığını söyledi.
ŞERBET YERİNE GLİKOZ VE FRUKTOZ ŞURUBU
Kırım, "Bunu fırsat bilen bazı kişiler de bu dönemlerden yararlanmaya çalışarak, merdiven altı üretim yapıp halkın tüketimine sunabiliyor. Sirkülasyon olduğu için bu tarz merdiven altı üretimleri yakalamak da zorlaşıyor. Buradaki en büyük risklerden biri ise şekerle yapılan şerbet yerine nişasta bazlı olan glikoz ve fruktoz şuruplarının ürünlerin içine tatlandırıcı olarak katılması oluyor. Bu da vücutta emilimi zorlaştırdığı için insan sağlığı açısından risk taşıyor. Özellikle fazla tüketildiğinde çocuklarda ve yetişkin sağlığında yine riskli olmaktadır" diye konuştu.
'ANTEP FISTIĞI' UYARISI
Tatlı alışverişinin bilinen yerlerden yapılması gerektiğini söyleyen Kırım, "Sırf bayramlar ve özel günlerde tüketim arttığı için ucuza bulunan ya da açıkta satılan yerlerden alınmaması gerekir. Evlerde şerbetli tatlı üretim ve tüketimin de yüksek derecede şeker kaynatıldığı için çok fazla risk barındırmıyor. En çok karşılaştığımız bir diğer durum ise fıstıklı baklava da şerbette yapılan hile gibi Antep fıstığı yerine yer fıstığını gıda boyaları ile renklendirerek koyulması ya da bezelyenin bir alternatif olarak kullanılması. Bu açık bir şekilde taklit ve tağşiş oluyor. Antep fıstığının belli bir maliyeti vardır ve bunu göz ardı etmeden alışveriş yapmakta fayda var" dedi.
'TRK KODU OLMAYAN ÜRÜNLERİ ALMAYIN'
Kırım, "Gündelik hayatımızın yanı sıra bayramlarda aşırı şeker tüketimi olabiliyor. Bu nedenle öncelikle aşırı tüketime dikkat etmek gerekiyor. İnsanların başta açıkta satılan şeker ve çikolatalardan geri durmaları gerekiyor. Ambalajsız, tavsiye edilen tüketim tarihi, içindekiler bilgisi olmayan, bakanlık tarafından verilen Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği olan TRK kodu bulunmayan ürünleri almamaya özen göstermeleri gerekiyor. Güneşin altında çok fazla bekleyen ürünlerden de uzak durulmalı. Çünkü çok fazla güneş ışınına maruz kalıp eriyen ve tekrar donan ürünlerin hem kalitesi yönünden hem de sağlık açısından birçok riski içinde barındırıyor. Çikolata alırken kakao içeriğinin fazla olmasına özen göstermelerini tavsiye ederiz. Çünkü kakao içeriği arttıkça ürünün kalitesi de artar" diye konuştu.
BAKANLIK PEK ÇOK FİRMAYI YAKALADI
Geçtiğimiz aylarda kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş pek çok farklı ürün tespit edildi.
Bitkisel yağın bulunmaması gereken ürünlerde bitkisel yağ yer alması ile söz konusu ürünlere kanatlı eti karıştırılması gibi birçok uygunsuzluk belirlendi. Taklit ve tahşiş gıdalar arasında özellikle peynir, sucuk, tereyağı, zeytinyağı, kaşar peyniri, kıyma ve çeşitli baharatlar bulunuyor.
"Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar" listesinde tek tırnaklı eti grubunda olan domuz eti, acı kırmızı biber, sumak gibi birçok ürününde gıdada kullanılmasına izin verilmeyen boya maddesi tespit edildi.
ET, ZEYTİNYAĞI, BAL ALIRKEN DİKKAT
İncelemeye alınan bir manda yoğurdunda ise manda sütüne rastlanmadı. Özellikle et, zeytinyağı, bal, lahmacun ve kebap gibi ürünlerde taklit ve tağşiş vakaları sıkça görülüyor.
Listenin sağlığı tehdit eden ürünler bölümünde alkollü ürünlerde gıdada kullanımına izin verilmeyen alkol, peynirde natamisin (Süt ve süt ürünlerinde küf ve maya gelişiminin önlenmesinde kullanılan E-235 kodlu koruyucu bir gıda katkı maddesi), balda, bitter çikolatada ilaç etken maddesi, ginsengli ve kahve aromalı gazlı içecekte ilaç etken maddesi yer aldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı denetimlerin ardından ürünlerden alınan numuneleri laboratuvar ortamında analiz ederek içerdikleri maddeleri detaylı şekilde inceliyor. Şüpheli durumlarda ise ALO 174 Gıda Hattı üzerinden ihbarda bulunulması gerekiyor.
KÖFTECİ YUSUF GÜNDEMİ SARSTI
Köfteci Yusuf, domuz eti iddiasını yalanlarken Tarım ve Orman Bakanlığı, "Sağlığı Tehlikeye Düşürcek Gıdalar" listesine Köfteci Yusuf'u da ekledi. Listede Köfteci Yusuf'un hem köftede hem de dana eti dönerde domuz eti tespit edildiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün Kabine toplanacak! İşte masadaki konular
İBB'de yolsuzluk ve terör operasyonu! Ekrem İmamoğlu'na fotoğraf gösterip soruldu
İstanbul Valisi Gül'den izinsiz gösterilere ilişkin açıklama
Ekrem İmamoğlu 'terör'den serbest, yolsuzluktan tutuklandı
Anne ile kızın 300 milyonluk büyü vurgunu