Sektör temsilcileri yorumladı: Cumhuriyet tarihinin en muazzam projesi
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin detaylarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip açıkladı. Evi olmayanlara sosyal konut, kendi evini yapmak isteyenlere imarlı arsalar, küçük ve orta ölçekli işletmelere de işyeri sunacak olan projeye başvurular başladı. 81 ilde hayata geçirilecek 2 trilyon liralık doping etkisi yaratacak proje birçok sektör için de can suyu olacak.
İpek Alemdar Göde/ POSTA Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın detaylarını tek tek açıkladığı 'İlk Evim, İlk İşyerim' projesi için ilk etapta 250 bin konut inşa edilecek. 2+1 daireler 608 bin liradan 3+1 daireler ise 850 bin liradan satışa çıkacak. 240 ay vade halinde ödenecek taksitler ise 2 bin 280 liradan başlayacak. Bedelin yüzde 10’u peşin alınacak, taksit ödemeleri sözleşme imzalanınca başlayacak. 81 ilde vatandaşlara sunulacak projede hedef ise 2023-2028 yılları arasında 500 bin sosyal konut, 250 bin arsa, 50 bin işyeri.
ÇOK SAYIDA SEKTÖRE CAN SUYU OLACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklamasında "Bu büyük hamle; yüz milyarları aşan yatırım değeriyle, yüzlerce sektörü harekete geçirecek, ekonomimizi güçlendirecek, yüzbinleri aşan sayıda kardeşimize iş kapısı açacak; ekmeğine ekmek, aşına aş katacak. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da; mutlu aileler için yuva kurma yolundan dönmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
SEKTÖRLERDE HAREKETLİLİK BEKLENİYOR
Konuyla ilgili açıklama yapan ZÜCDER (Züccaciyeciler Derneği) Başkanı Mesut Öksüz “Ülkemizde her yıl 500 ila 600 bin çift evleniyor ve ülkemizde hakim bir çeyiz kültürü bulunuyor. Yapılan bu sosyal konut projesiyle birlikte gençlere sunulan fırsattan dolayı bekar birçok genç bu evlerden satın alacaktır. İşin bir bekar ileride evlenmek isteyen gençler için bir tarafı var. Bir de alıp yeni evine taşınacak kısmı olanlar var. Her iki açıdan da çatal bıçak kaşık, tencere gibi kısımlar bir evin olmazsa olmazıdır” dedi.
Perakende de bu yıl beklediklerini bulamadıklarını ifade eden Öksüz, “Bugün düğün paketi olarak tabir edilen bu setler minimum 10 bin TL’den satılıyor. Birçok firma da uygun taksitlerle satışa sunuyorlar ürünlerini. Yeni alınan her bir konut, inşaat sektörünün desteklediği 200 sektörden biri olan züccaciye sektörü için de can suyu olacaktır. Perakende de bu yıl beklediğimizi bulamadığımız düğün hareketliliğini bu konutların teslimiyle yaşayacağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
İÇ PAZAR BU PROJE İLE NEFES ALACAK
MOBSAD (Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği) Başkanı Nuri Gürcan açıklamasında, "İnşaat sektörü ülke ekonomisine en hızlı şekilde cevap veriyor. Bu yüzden bu atılım ülke ekonomisine ve mobilya sektörüne katkı sağlayacaktır. Mobilya deyince bunu sadece oturma, yatak odası gibi değil, sabit mutfak, kapı bir bütün olarak ele almak gerekiyor. İç pazarda yaşanan durağanlığın bu sosyal konut hamlesiyle biraz nefes olacağını düşünüyoruz. Çünkü bildiğiniz üzere bu düğün sezonunda istediğimiz hareketliliği yakalayamamıştık. İnsanlar mecburi kalemler dışında ekstra harcama yapmadılar ve keza bu sene evlenenlerin sayısında bir miktar düşüş vardı” dedi.
Gürcan birçok kişinin düğün paketleri yerine mobilya harcamalarını zamana yaydığını belirterek “Bir de gelecek zam beklentisi talebi öne çekmişti. Bu yüzden birçok kişi yılın başında mobilya alımlarını yapmışlardı. Baktığınız zaman mobilya harcamaları minimum 50 bin TL’den başlıyor. Burada bir paketten ziyade insanlar da belli bir zamana yaydılar. Ancak sosyal konut projesiyle birlikte satın alınan konutların ilk etapta olmasa da ileri vadede konut alımlarını hızlandıracaktır. Böylece mobilyada yaşanan tıkanıklığın bunun bir kısmı dediğimiz gibi talebin öne gelmesi, ileri vadede sektöre hareketlilik katacaktır” şeklinde konuştu.
"HER ALANDA POZİTİF ETKİSİ OLACAK"
TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu) Başkanı Bendevi Palandöken açıklamasında "Bütün sektörleri etkileyen bir proje. İnşaat sektörü öte yandan piyasaların lokomotif sektörüdür. İşsizlik, ürün çeşitliliği, sanayi, gıda alanlarında binlerce insan bu projede istihdam edilecek. Esnafın da bu konuda beklentileri yüksek" dedi.
Palandöken yeni yerleşim yerlerinin de oluşacağını belirterek "Birçok insan bu proje sayesinde ev sahibi olacak ve yeni semtler, yeni yerleşim yerleri oluşacak. Her alanda pozitif etkisi olacak bir proje. Cumhuriyet tarihinin en muazzam projesi piyasaya hareket getirecek" ifadelerini kullandı.
SOSYAL KONUT PROJESİNE BAŞVURULAR NE ZAMAN BAŞLIYOR?
2 trilyon liralık doping sağlayacak ve ilk temelinin yılbaşında atılacağı sosyal konut projesine başvurular bugün (14 Eylül) başlıyor. Başvurular ekim ayı sonuna kadar devam edecek.
BAŞVURULAR NASIL YAPILIYOR?
'İlk Evim, İlk İşyerim' projesine başvurular Ziraat Bankası ve Halkbank şubelerinden ve e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Konutlara başvuru bedeli ise 500 lira olarak belirlendi.
BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
- Projeye başvuru yapabilmek için proje ili sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet eden veya proje il nüfusuna kayıtlı olan,
- Kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine ülke sınırları içinde tapuda kayıtlı konutu bulunmayan,
- Aylık hane halkı geliri İstanbul için en fazla net 18 bin lira, yurt genelinde ise en fazla 16 bin lira olan,
- Daha önce TOKİ aracılığıyla ev satın almamış, 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları başvuru yapabilecek.
- Bir haneden tek başvuru alınacak.
- Genç kategorisine 14 Eylül 1992 tarihinden sonra doğanlar müracaat edebilecek.
KONUT FİYATLARI NASIL ETKİLENECEK?
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında bu büyüklükteki bir projenin 900 milyar liralık bir yatırıma tekabül ettiğini ev ve kira fiyatlarını düşüreceğini belirtti.