Tapulu evinizi kaybedebilirsiniz! Tasarruf için bu hatayı sakın yapmayın
Kar yağışı henüz yüzünü göstermese de kış aylarının gelmesiyle birlikte kombiler çalışmaya başladı. Doğalgaz faturasından tasarruf etmek isteyenler kombilerini açmıyor ya da belli odalarda petekleri açıyor. Bu durumla ilgili son olay Eskişehir’de yaşandı. Oturduğu evde kombisini açmayan şahsın kapısına tehdit ve hakaret içerikli not bırakıldı. Apartmanlarda sıkça yaşanan bu tartışmayla ilgili hukuki durumu Avukat ve Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ’a sorduk. Kombiyi yakmayan komşuya karşı haklarınız neler, “Kombiyi yak” davası açılabilir mi? gibi sorularının yanıtları...
Posta.com.tr/Özel Haber - Kış aylarının iyice soğuk yüzünü gösterdiği şu günlerde ısınma en büyük gider kalemlerinden birini oluşturuyor. Düşen sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlar kombilerini açarken bazı vatandaşlar ise doğalgaz faturasını göz önünde bulundurarak kombilerini açmamayı tercih ediyor. Kombili apartmanlarda, kaloriferin yakılmasının zorunlu olduğuna ilişkin bir yasal düzenleme yok ama kombinin açılmaması durumunda komşulara dava açma hakkı doğuyor.
KOMŞUSUNU TEHDİT ETTİ
Komşuyla yaşanan ‘kombiyi yak’ tartışması son olarak Eskişehir’de yaşandı ve sosyal medyanın gündemine oturdu. Eskişehir’de bir evde kombisini açmayan şahsın kapısına tehdit ve hakaret içerikli bir not bırakıldı. Kapıya asılan küfür içerikli notta "Seni burada istemiyoruz. Kombini çalıştır ya da git bu apartmandan! Senin yüzünden doğal gaz faturasını yüklü ödüyoruz. Bu sana son uyarı, ikinci uyarı olmayacak" ifadelerinin yer aldığı görüldü. Kombiyi açmayan şahıs ise soğuk havayı çok sevdiği için kombisini açmadığını ve bunun doğal hakkı olduğunu savundu.
SOSYAL MEDYA İKİYE BÖLÜNDÜ
Bu olay sonrası sosyal medya ikiye bölündü kimisi ev sahibini haklı bulurken kimisi de komşuyu haklı buldu. Vatandaşı ikiye bölen bu tartışmayı Avukat ve Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ’a sorduk.
UYARI YÖNTEMİ HATALI
Sözlerine kira ve komşuluk hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü için arabuluculuk getirileceğini hatırlatarak başlayan Avukat ve Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ, “Haberlerde yer alan şekilde komşuların kendilerine rahatsızlık veren diğer kat maliki ya da kiracıyı bu şekilde kapısına hakaret ve tehdit içerikli yazı asarak uyarması hukuka uygun bir davranış olmayıp, kapısına yazı asılan komşunun şikayetçi olması halinde Türk Ceza Kanunu kapsamında tehdit ve hakaret suçundan cezalandırılmaları söz konusu olabilecektir. Bu tarz durumlarda rahatsız olunan komşunun uyarılması için yazılı bir şekilde ihtarname gönderilmesi daha uygun bir yol olacaktır.” hatırlatması yaptı.
ÇÖZÜM MERKEZİ SİSTEME GEÇMEK
Bireysel ısınma sistemi ile ilgili Kat Mülkiyeti Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’nda bir düzenleme olmadığını ifade eden Karlıdağ, “Bireysel ısıtma sisteminin kullanıldığı binalarda bir kat malikinin kaloriferini yakmayarak alt ve üst komşularının daha fazla fatura ödemesine neden olması halinde sürekli yüksek ısınma bedeli ödemek zorunda kalan diğer kat malikleri, ısıtma sisteminin merkezi sistem olarak değiştirilmesi yönünde talepte bulunabilir ve diğer kat malikleri ile birlikte karar alınarak ısıtma sistemi değiştirilerek bu konuya çözüm bulunabilir.” dedi.
İL HIFZISSIHHA KURALLARI BELİRLİYOR
Her şehirde il hıfzıssıhha kurulları, halk sağlığının korunması amacıyla dış ortam sıcaklığının belli bir derecenin altına düşmesiyle ısıtma sistemlerinin çalıştırılması kararı alır ve bu sıcaklığın genellikle 15 derece olarak belirlenir.
KOMBİYİ YAKMAYAN KOMŞUYA DAVA AÇILABİLİR
Komşuya ‘kombiyi yak’ davası açılabileceğini ifade eden hukukçu Tuğba Güzel Karlıdağ, “Kat Mülkiyeti Kanunu 18. maddesi gereğince, kat malikleri bağımsız bölümlerini kullanırken doğruluk kurallarına uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememekle yükümlüdür. Ancak ısrarla kombisini çalıştırmayarak komşularının ısınmasını zorlaştıran ve daha fazla ısınma bedeli ödemesine neden olan kat malikinin bu konuda uyarılmasına rağmen ısrarla bu davranışına devam etmesi komşuları için katlanılmaz bir hale gelmişse bu durumda diğer kat malikleri tarafından Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açılarak hâkimin müdahalesi ve fazla ödenen ısınma bedellerinin ödenmesi istenebilir.” ifadelerini kullandı.
“DEVİR VE TAHLİYE TALEP EDİLEBİLİR”
Ev sahibinin kombiyi açmamakta ısrarcı olması halinde izlenecek yolla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Karlıdağ sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fakat kat malikinin Sulh hâkimi tarafından verilen karara uymaması ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle öteki kat maliklerinin haklarını ihlal etmekte devamlı olarak bir yıl ısrar etmesi halinde diğer kat malikleri dairenin kendilerine devrini talep edebilir. Bu şekilde komşularına rahatsızlık veren kişinin kiracı olması halinde ise kat malikleri karar alarak kiracının tahliye edilmesi için Sulh Hukuk Mahkemesi’nde tahliye davası açabilir, aynı şekilde mal sahibi de komşularına rahatsızlık veren kiracının tahliyesini talep edebilir.”
- Mustafa Varank Bursa'da kaza geçirdi! İşte o anlar
- Meteoroloji 35 ili uyardı: Sağanak yağışlar, karla karışık yağmur kuvvetli rüzgarla geliyor
- Burdur'da dehşete düşüren olay! Cinayet işlenen mekan kapatıldı, silah gömülü bulundu
- Başakşehir'de karbonmonoksit felaketi: Doktor öldü, eşi ve oğlu hastaneye kaldırıldı
- Adalet Bakanı Tunç: Sivil bir anayasayla Türkiye Yüzyılı'na başlayalım