Telefon alacaklar dikkat! Yan sanayi oyunu... 'Ucuz olsun' derken mağdur olmayın!
Ticaret Bakanlığı'nın düzenlemesi sonrası yenilenmiş cihazların sayısı artaken Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, sıfırlarına göre daha uyguna gelecek yenilenmiş telefonu almanın en güvenli yolunu açıkladı. Üstelik 1 yıl garanti kapsamında ve bedel iadesi var. İşte detaylar.
BÜŞRA ÖZBELLİ-POSTA.COM.TR Ticaret Bakanlığı'nın kullanılmış cihazların yenilenerek tekrar satışa sunulmasını sağlayan düzenlemesi sonrasında ekonomiye kazandırılan cihazların sayısında artış yaşanıyor. Daha uzun ömürlü olmaları nedeniyle vatandaşlara ikinci el yerine yenilenmiş telefonları tercih etmelerini öneriliyor. Vatandaşlar yenilenmiş telefon alırken nelere dikkat etmeli yada herhangi bir mağduriyet durumunda nereye başvurmalı?
1 YIL GARANTİYLE SATILIYOR
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Yenilenmiş telefonlar da ikinci el telefondur aslında. Yenilenmiş telefon, Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşların elden geçirip asgari 1 yıl garantiyle sattıkları cihazlar için kullanılan terimdir. Onlar da ikinci eldir ama yenilenme yetkisi almış kurumlarca yenilendiğinden ötürü garanti kapsamında değerlendirilir." dedi.
DÖVİZ TASARRUFU SAĞLAYACAK
Yenilenmiş telefonların ekonomiye katkısından bahseden Ağaoğlu, "Cep telefonları genellikle yurt dışından ithal ediliyor ya da yurt dışından parçaları ithal edilip montaj yapılıyor. Yenilenmiş telefonlar bu nedenle döviz tasarrufuna da katkı sağlayacak vatadaşın cebine de katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Ağaoğlu, yenilenmiş telefon alırken Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarla alışveriş yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Çünkü yetkilendirilmeyen kuruluşların da 'elden geçirdik' diye sattıkları veya şahısların internet ortamında satışa sundukları telefonların ne durumda olduğunu alıcının bilmesi mümkün değil. Tüketicilerin Ticaret Bakanlığı'dan yetki almış kuruluşların yetki belgelerini sorgulamadan bu ikinci el telefonları satın alması ciddi bir mağduriyetle karşılaşmalarına neden olabilir. İkinci el yetkilendirilmiş kuruluşlarla yenilenmiş olan telefonlar bir yıl garantili olarak satılırlar.
ORJİNAL PARÇA KULLANILMAZSA...
Yetkilendirilmiş kuruluşla yapılan alışverişte de bir takım risklerin söz konusu olabileceğini belirten Ağaoğlu,
"Yetkilendirilmiş kuruluş telefonun bir takım parçalarını yenilerken orjinal parça yerine piyasada yan sanayi olarak anlandırılan çakma parçalar kullanabiliyor. Dolayısıyla yenileme esnasında orjinal parçalar kullanılmazsa yenilenmiş telefonun ömrü orjinal cihaz gibi uzun olmayabiliyor." dedi.
TİCARET BAKANLIĞI'NA ŞİKAYET EDİLMELİ
Özellikle internet ortamında yabancı kişilerden ikinci el telefon alırken vatandaşların mağduriyet yaşadıklarını söyleyen Ağaoğlu, "Zaman zaman dolandırılanlar da olduğu gibi gelen cihazın randumanı da düşük olabiliyor. Daha çok batarya sorunu oluyor. Bu durumda da tamir yaptırınca astarı yüzünden pahalıya gelebiliyor. Ancak sorun yaşayan vatandaşlar mutlaka konunun üzerine gitmeli ve yetkilendirilmiş kuruluşun yetkisini veren Ticaret Bakanlığı'na gerekli şikayette bulunmalıdır." dedi.
Ağaoğlu, "Orjinal parça kullanılmadığını fark ettiği zaman da bunun aldatıcı bir uygulama olmasından ötürü Ticaret Bakanlığı tarafından yenileme yapma yetkisine haiz firmanın yetki belgesinin iptaline kadar varan yaptırımlar uygulanabilir. " ifadelerini kullandı.
1 YIL BOYUNCA TAMİR İSTEYEBİLİRLER
Tüketici yenileme yetkisi olan kurumdan aldığı telefonla ilgili herhangi bir sorunla karşılaşan vatandaşın garanti kapsamında 1 yıl boyunca tamir isteyeyebileceğini söyleyen Ağaoğlu, "Hukuken bu hakkımız vardır. Burada muhatap da yenileme yapmış olan firma yani fatura kesen satıcıdır. Uyuşmazlık durumunda 104 bin liraya kadar olan ihtilaflar Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvururak çözülebilir. Tüketici Hakem Heyetleri'ne internet üzerinden kolayca başvuru yapılabilmektedir ve ücretsizdir." diye konuştu.
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, son olarak yan sanayi ürünlere karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.
Vatandaşlar mağduriyet yaşadığında Ticaret Bakanlığı'na şikayet etsin. İçinde çakma parça kullanıladığına dair belirti görülürse ürün ayıplı statüsüne girer. Hakem heyetine başvurup bedel iadesi ve ürünün orjinaliyle değiştirilmesi istenebilir. Şarj cihazlarının bile yan sanayileri yani orjanal olmayanları var. Bunlar genelde cihazların şarj tüketimini etkiliyor, bataryasının çabuk bitmesine neden oluyor. dikkatli olmak lazım.