Geçmeyen grip salgını! Uzman isim dört virüs türüne işaret etti: Peş peşe bulaşmış olabilir!
Geçmeyen grip ve öksürükle ilgili şikayetler artarken Doç. Dr. Ali Cemal Yumuşakhuylu, 4 virüs türünü sıralayıp 'Aynı anda veya peş peşe enfekte olmuş olabilirsiniz' dedi. Üst solunum yolu hastalıklarının bir an önce tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen uzman isim uyardı: Zatürreye çevirebilir!
Büşra Özbelli Gürsoy/Posta.com.tr Kış sezonunun başlaması ile birlikte mevsimsel grip vakalarında artış görüldü. Son zamanlarda insanlar, grip olduktan sonra kuru öksürükten uzun süre kurtulamadıklarını ifade ediyor. Peki grip neden uzun sürüyor? Geçmeyen öksürüğe ne iyi gelir? Geçmeyen öksürük hangi hastalıkların habercisi olabilir? Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Yumuşakhuylu Posta.com.tr'ye anlattı.
Doç. Dr. Ali Cemal Yumuşakhuylu, "Öksürük hava yollarını mukus, virüs, bakteri, yabancı cisimler ve alerjenlerden temizlemeye yarayan bir reflekstir. Yani vücudumuzun doğal bir savunma mekanizmasıdır. Soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklara neden olan virüs ve bakteriler; toz, duman, küf, polen gibi allerjenler hem solunum yollarında tahribata yol açarak, hem de mukus salgılanmasını artırarak bu mukusun geniz akıntısı yolu ile boğazda birikmesiyle uzun süreli öksürüğe neden olabilir. Ek olarak reflüsü olan kişilerde mide asidinin yemek borusundan boğaza gelmesi burada tahribata yol açar ve öksürük sebebi olabilir. Yıllarca sigara kullanmış hastalarda uzun süreli öksürük KOAH ve Akciğer kanseri gibi hastalıkların da habercisi olabilir" dedi.
"Geçmeyen öksürüğe ne iyi gelir?" sorusuna yanıt veren Doç. Dr. Ali Cemal Yumuşakhuylu, "Solunum yollarının nemli tutulması önemli. Bolca ılık bitki çayları, ılık su tüketmek, pastil kullanımı bu hususta bir miktar yardımcı olabilecek şeyler. Solunum yolu enfeksiyonunun nedeni bakteriyel bir enfeksiyon ise bu durumda antibiyotik tedavisi gerekli. Allerjik hastalığı veya allerjiye yatkınlığı olan kişilerde antihistaminikler olarak adlandırdığımız allerji ilaçlarının kullanımı da yardımcı olabiliyor. Özellikle ek olarak kronik akciğer rahatsızlıkları olan hastalarda bu durum ciddi nefes darlığına yol açabileceği için nefes açıcı olarak tarifleyebileceğimiz ilaçların kullanılmasını öneriyoruz." ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Ali Cemal Yumuşakhuylu, üst solunum yolu hastalıklarına karşı ne zaman önlem alınması gerektiğini anlattı.
Aslında en başında, henüz hastalıkla hiç karşılaşmadan önlem almak en doğrusu. Özellikle üst solunum yolu hastalıklarının en çok görüldüğü kış aylarında, çoğunlukla kapalı alanlarda kalabalık şekilde yaşadığımız için düzenli olarak maske kullanmak en önemlisi. Grip aşısı da muhakkak yaptırılmalı. Hastalığa yakalanmış kişiler ilk günden itibaren istirahat etmeli. Burun spreyleri, gargaralar, ateş düşürücüler, bol sıvı ve bir miktar c vitamini desteği ile iyileşmeye çalışmalı. Gereksiz antibiyotik ve ek ilaç kullanımından kaçınılmalı. Eğer yüksek ateş inatçı bir biçimde devam ediyorsa, öksürük krizleri ve nefes darlığı eşlik etmeye başlamışsa muhakkak bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor.
Son zamanlarda insanlar, grip olduktan sonra kuru öksürükten uzun süre kurtulamadıklarını ifade ediyor. Peki grip neden uzun sürüyor?
"Kış sezonunun başlaması ile birlikte mevsimsel grip vakalarında artış görüyoruz. Covid-19 varyantlarının yanı sıra İnfluenza, RSV, nezle gribi olarak da bilinen Rinovirüs ve özellikle son zamanlarda görülme sıklığı artan, uzun süreli kuru öksürük ve zatürre nedeni de olabilen Mikoplazma mikroorganizması gördüğümüz etkenler arasında." diyen Yumuşakhuylu, "Dünyaca yaşadığımız uzun pandemi sürecinde alınan sıkı önlemler, nüfusun büyük çoğunluğunun yalnızca koronavirüsten değil; aynı zamanda saydığım diğer etkenlerden de korunmasını sağladı. Hayatın pandemi öncesindeki düzene döndüğü ilk birkaç kış sezonunda hem bu etkenlere uzun süre sonra bu kadar yoğun maruz kalmış olmak; hem de birden fazla virüs tarafından enfekte olmak gribin neden uzun sürdüğünü açıklar nitelikte" ifadelerini kullandı.
DİKKAT! ZATÜRREYE ÇEVİREBİLİR
Öte yandan faranjit hastalığının bir an önce tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Ali Cemal Yumuşakhuylu, "Farinks, daha çok bilinen adıyla yutak, burun ve ağız boşluğunun arkasında, aşağıda yemek borusuna kadar uzanan, geniz ve bademciklerin de bulunduğu alana verdiğimiz isim. Farenjit, çeşitli enfeksiyöz ve enfeksiyöz olmayan nedenlere bağlı olarak boğazda rahatsızlık, ağrı veya kaşıntıya sebep olan hastalık durumudur. Yetişkinlerde ve çocuklarda doktora başvurunun en yaygın nedenlerinden biridir. Enfeksiyöz olmayan nedenler çoğunlukla sigara ve allerji iken, nezle ve grip sebebi olan virüsler (Rinovirüs, RSV, İnfluenza) ve A grubu streptokok bakterileri en yaygın enfeksiyöz nedenlerdir. Virüs kaynaklı farenjitlerde genellikle istirahat, bol sıvı tüketimi, ağrı kesici ve ateş düşürücüler ve vitamin takviyeleri ile tam iyileşme görülür. Fakat bakteri nedenli farenjitler uygun antibiyotik tedavisi ile tedavi edilmediğinde çevre organları etkileyerek kulak enfeksiyonu, sinüzit, lenf nodu hastalıkları, romatolojik hastalıklar ve zatürre görülmesine sebebiyet verebilmekte." dedi.