İçtiğiniz sudan bulaşabilir! Pandemide azalan virüs giderek artıyor! İşte 20 yıl koruyacak yöntem
İçilen sudan ve yiyeceklerden bulaşabilen virüs türüne karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Aşısı artık ülkemizde de üretilecek' müjdesini verdi. Doç. Dr. Coşkun Özer Demirtaş, ise pandemi döneminde azalan ve şimdilerde giderek artan virüsle ilgili kritik detaya dikkat çekti! İşte en az 20 yıl koruyuculuk sağlayan yöntem.
Büşra Özbelli/Posta.com.tr Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hepatit A aşısı artık dünya standartlarında ülkemizde de üretilecektir. Böylece Türkiye bu aşıyı en üst standartta üreten 4’üncü ülke olacaktır" müjdesini duyurdu. 'Ülkemiz açısından oldukça sevindirici bir haber' diyen uzman isim Hepatit A virüsünün nasıl bulaştığını ve korunma yöntemini anlattı.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Özer Demirtaş, "Hepatit A hastalığı, Hepatit A virüsünün sebep olduğu, karaciğeri tutan ve sarılıkla seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle sarılık şikayeti ve karaciğer tetkiklerinde bozulma ile karşımıza çıkar. Klinik olarak sarılık saptanması üzerine özel kan tetkikleri ile Hepatit A enfeksiyonunun kesin tanısı konur" dedi.
BELİRTİLERİ
Doç. Dr. Coşkun Özer Demirtaş'ın verdiği bilgilere göre, Hepatit A virüsü ile karşılaşan bireylerin bazılarında ise ateş, eklem ağrıları ile grip benzeri semptomlar görülebilir ve bu sebeple hasta basit bir solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini zannedebilir. Bununla birlikte, bazı hastalarda bu enfeksiyon halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı, bulantı, kusma, ciltte ve göz akında sararma ve idrar renginde koyulaşma belirtileri ile de ortaya çıkabilir.
"Hepatit A enfeksiyonu tanısı nasıl konur?" sorusuna yanıt veren Demirtaş, "Sarılık görülen veya kan tetkiklerinde karaciğer değerleri yüksek saptanan kişilerde Hepatit A virüs enfeksiyonundan şüphelenilir. Bu durumda özel kan tahlilleriyle aktif Hepatit A virüsünün varlığı veya hastanın önceden enfeksiyonu geçirip geçirmediği anlaşılabilir." ifadelerini kullandı.
PANDEMİ ETKİSİ
Peki koronavirüs salgını döneminde ya da pandemi sonrası süreçte Hepatit A vakalarında artış-azalış görüldü mü?
Doç. Dr. Coşkun Özer Demirtaş, "Koronavirüs salgını döneminde hijyen önlemlerinin tüm toplum tarafınca artması sayesinde Hepatit A vakalarında azalma olduğunu gözlemledik. Aslında sadece Hepatit A için değil, tüm bulaşıcı hastalıklarda hijyen, maske önlemleri sayesinde azalma olduğunu görmekteyiz. Pandemi sonrası dönemde ise eski rutinimize dönmemiz ve özellikle okulların açılmasıyla birlikte tekrar Hepatit A vakalarının arttığını gözlemliyoruz." dedi.
"EN AZ 20 YIL KORUYUCULUK SAĞLAR"
Doç. Dr. Coşkun Özer Demirtaş, "Hepatit A aşısı kimlere yapılır, kimlere yapılmaz?" sorusuna yanıt verdi.
Hepatit A aşısı virüs ile daha önce karşılaşmamış bireyleri olası bir enfeksiyona karşı korur. Tedavi edici bir aşı değildir. Hepatit A aşısı, daha önce hastalığı geçirmemiş kişilere yapılır ve böylece temas durumunda virüsün hastalığa dönüşmesi önlenmiş olur. Ülkemizde tüm çocuklar 18 ve 24 aylıkken rutin olarak 2 doz Hepatit A virüsü için aşılanır. Erişkinlerde de daha önce hastalık geçirilmediği gösterilirse 2 doz olarak Hepatit A aşısı uygulanabilir, ancak daha önce hastalık geçirilmişse veya Hepatit A aşısı yapılmışsa yeniden aşılamaya gerek duyulmamaktadır. Özellikle kronik karaciğer hastalığı bulunan, kanama ve pıhtılaşma bozukluğu olanlar, bağışıklık sistemi zayıflamış kanser ve kronik hastalığı bulunan bireyler yüksek riskli olarak tanımlanır ve kan tahliliyle daha önce hastalığı geçirmediği saptanırsa bu kişilere Hepatit A aşısı önerilir. Hepatit A aşısı en az 20 yıl, çoğu zaman ömür boyu enfeksiyona karşı koruyuculuk sağlamaktadır.
"NÜKSETME ŞANSI YOK DENECEK KADAR AZ"
"Hepatit A enfeksiyonunun özel bir tedavisi bulunmamaktadır" diyen Doç. Dr. Coşkun Özer Demirtaş, "Hastalık çoğu zaman kendiliğinden iyileşir ve kalıcı karaciğer hasarı oluşturmaz. Bir kez geçirildiği zaman tekrar nüksetme şansı ise yok denecek kadar azdır" ifadelerini kullandı.
EN ÖNEMLİ BULAŞ YOLLARI
Doç. Dr. Coşkun Özer Demirtaş, Hepatit A virüsünün nasıl bulaştığını anlattı.
Bu hastalık, Hepatit A virüsü ile enfekte dışkıların bulaştığı kirlenmiş su ve gıdaların tüketilmesi ile salgınlara yol açabilmektedir. Hijyen şartlarının kötü olduğu ortamlarda, özellikle yiyeceklerin kirli ellerle servis edilmesi, iyi yıkanmamış sebze-meyveler ve kirli içme suları en önemli bulaş yolları arasındadır. Virüs cilt üzerinde saatlerce canlı kalabildiği için bulaşmada ellerin rolü çok büyüktür. Bu sebeple el hijyeninin sağlanması, gıdaların iyi yıkanması ve içme sularının temizliğine dikkat edilmesi en önemli korunma yöntemleridir. Bireysel hijyen tedbirlerine rağmen, toplu yaşanan okul, işyeri, hastane gibi ortamlarda özellikle hijyen koşulları sağlanamadığında Hepatit A virüsünün bulaş riski artmaktadır.
AŞI ARTIK ÜLKEMİZDE ÜRETİLECEK
Bu gelişmenin ülkemiz açısından önemine değinen Doç. Dr. Coşkun Özer Demirtaş, "Artık yüksek teknolojili aşıların dahi ülkemizde üretilebiliyor olması oldukça sevindirici bir haber. Kendim ve hastalarım adına bu habere çok sevindiğimi belirtmek isterim. Bununla birlikte, sadece kendi aşımızı üretmemizin yeterli olmayacağını, aşılama oranlarının yükselmesinin gerektiğini hatırlatmak isterim. Bu güzel gelişmenin, ülkemizde Hepatit A aşılaması ile ilgili farkındalığı arttırmasını umut ediyorum. Bu vesileyle çocukluk çağında rutin olarak ve yüksek riskli hastaları Hepatit A enfeksiyonundan korunma amaçlı aşı olmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.