Türkiye Metin Akpınar olayını konuşurken AYM'den yeni karar: Anne de soybağını reddedebilecek!
Türkiye, Metin Akpınar'ın 35 yıl sonra ortaya çıkan ikiz kızlarının açtığı babalık davasını konuşurken Anayasama Mahkemesi yeni bir karara imza attı: Artık anne de soybağının reddi davasını açabilecek! Soybağının reddi davası nedir ve anne hangi durumlarda ret davası açabilir? Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, Posta.com.tr'ye yanıtladı.
Büşra Özbelli/Posta.com.tr Türkiye, Metin Akpınar'ın 35 yıl sonra ortaya çıkan ikiz kızlarını konuşuyor. Duygu Nebioğlu ve ikizi doğduğunda annesi Antalya'da bir köye bıraktı. İkizler, 6 aylıkken çocuk esirgeme kurumuna verildi. Ardından 6 yaşındayken 1994 yılında öğretmen bir çift tarafından evlat edinildi. Duygu Nebioğlu 21 yaşındayken babasının Metin Akpınar olduğunu öğrendi. Nebioğlu, usta oyuncu Metin Akpınar'a açtığı babalık davasını kazandı ve 13 Ekim 2023 günü itibariyle Metin Akpınar'ın nüfusuna geçti. Türkiye bu babalık davasını konuşurken Anayasama Mahkemesi yeni bir karara imza attı. Artık anne de soybağının reddi davasını açabilecek.
Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, "Türk Medeni Kanunu’nun 285. maddesine göre; Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün içinde doğan çocuğun babası kocadır. Evlilik devam ederken yahut evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün içinde doğan çocuk, kocanın nüfusuna kayıt edilir. Soybağının reddi davası, çocuk ile baba arasındaki mevcut soy ilişkisini ortadan kaldırmak amacıyla açılan bir dava türüdür" dedi.
"ÇOCUK DA DAVA HAKKINA SAHİPTİR"
"Soybağının reddi davasını koca veya çocuk açabilmektedir" diyen Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, "Ergin olmayan çocuk için dava, kayyım tarafından açılabilir. Çocuk da dava hakkına sahiptir. Çocuk tarafından açılan soybağının reddi davası, anne ve halihazırda soy ilişkisinin devam ettiği babaya karşı açılır" ifadelerini kullandı.
Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, "Soybağının reddi davası hangi durumlarda açılır? Mahkeme hangi durumlarda davanın reddine karar verir?" sorusuna yanıt verdi.
Çocuk ile baba arasında gerçek anlamda soybağı yoksa yani çocuk soy ilişkisi bulunan babadan değilse, aradaki bu ilişkinin sonlandırılabilmesi için soybağının reddi davası açmak gerekir. Yargılama neticesinde baba ile çocuk arasında biyolojik bağ bulunmaması halinde mahkeme davanın kabulüne karar verir. Yargılama neticesinde çocuğun davaya taraf olan babadan olduğu, yani babanın çocuğun biyolojik babası olduğu tespit edilirse davanın reddine karar verilir.
ÖZ BABA, SOYBAĞININ REDDİ DAVASI AÇABİLİR Mİ?
"Soybağının reddi davası, çocuğun biyolojik babası olmadığını iddia eden kişi tarafından açılabilir." diyen Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, "Mahkeme tarafından yaptırılan DNA incelemesi neticesinde, babanın çocuğun biyolojik babası olduğu tespit edilirse mahkeme davanın reddine karar verir. Dolayısıyla öz babanın soybağını reddetmesi gibi bir durum söz konusu değildir" diye konuştu.
Hüseyinoğlu, "Soybağının reddi davasında, babanın çocuğun biyolojik babası olup olmadığının tespiti amacıyla DNA incelemesi yani DNA testi yaptırılmaktadır. Test sonucunda, babanın çocuğun biyolojik babası (öz babası) çıkması durumunda mahkeme tarafından davanın reddine karar verilir." ifadelerini kullandı.
YENİ GELİŞME: ANNE DE SOYBAĞI REDDİ DAVASI AÇABİLECEK
Anayasa Mahkemesi'nin kararına göre, artık anne de soybağının reddi davasını açabilecek. Hüseyinoğlu, soybağının reddi davasıyla ilgili yeni gelişmeyi anlattı.
20 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararı ile “Kocanın, soybağının reddi davası açarak çocuk ile soy ilişkisini ortadan kaldırabilmesine” ilişkin kanun maddesinin iptaline karar verilmiştir. İlgili karar, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 9 ay sonra yürürlüğe girecektir. İptal kararının yürürlüğü girmesiyle birlikte, artık anne de soybağının reddi davası açabilecektir. Türk Medeni Kanunu’nun “Kocanın, soybağının reddi davası açarak çocuk ile soy ilişkisini ortadan kaldırabilmesine” ilişkin 286. maddesi, babanın soybağının reddi davası açabileceğini ve fakat annenin açamayacağına ilişkin bir madde olmasıyla, annenin özel hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkını ihlal etmektedir. Bu nedenle, Anayasa’ya aykırılık teşkil ettiği tespit edilen maddenin iptaline karar verilmiştir.
"Anne hangi durumlarda soybağının reddi davası açabilir?" sorusuna yanıt veren Hüseyinoğlu, "Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının yürürlüğe girmesiyle birlikte, artık anne de soybağının reddi davası açabilecektir. Çocuk ile baba arasında gerçek anlamda soybağı yoksa yani çocuk soy ilişkisi bulunan babadan değilse, aradaki bu ilişkinin sonlandırılabilmesi için anne tarafından da soybağının reddi davası açılabilecektir." dedi.
Türkiye'nin konuştuğu Metin Akpınar olayında, babalık davası da gündeme geldi. "Evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasında soybağı ilişkisi kurulabilmesi için babalık davası açılması gerekir." diyen Hüseyinoğlu, "Metin Akpınar olayında da evlilik birliği dışında dünyaya gelen ikizler, biyolojik babaları olduğunu iddia ettikleri Metin Akpınar’a karşı babalık davası açarak aralarında soybağı ilişkisi kurulmasını talep etmişlerdir." ifadelerini kullandı.
Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, "Babalık davası soybağının reddi davasından farklı olarak, halihazırda soy ilişkisi olmayan taraflar arasında soybağı ilişkisinin kurulabilmesine yönelik bir dava türüdür. Soybağının reddi davası ise, halihazırda soy ilişkisi bulunan çocuk ile baba arasındaki soy ilişkisini ortadan kaldırmaya yönelik bir dava türüdür" diye konuştu.
- Togg'da heyecanlandıran gelişme! 4 Kasım'da başlıyor
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 2025 sonu itibariyle yüzde 20’nin altında enflasyonu hedefliyoruz
- BOTAŞ duyurdu! Kasım ayı doğal gaz fiyatları belli oldu
- Türkiye için sevindiren gelişme! ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Aracı ilk ihracatını yaptı
- Asgari ücret zammı ne kadar olacak? İşte 2025 Ocak ayında öne çıkan rakamlar...