Son dakika aşı haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan aşı gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan aşı haber sayfamızda...
Fibromiyaljinin günümüz hastalıklarından birisi olduğunu söyleyen Uzman Dr. Derya Can, hastanın yapmak istediğini ağrıları yüzünden yapamadığını ve bu yüzden depresyona girmiş gibi hissettiğini söyledi. Dr. Can, “Hastaların her yeri ağrıyor. Sabah yataktan çıkamama, kalktığında yorgunluk ve halsizlik hissetme, gün içinde enerji düşüklüğü, hiçbir şey yapmak istememe gibi durumlar da eşlik ediyorsa bu sefer fibromiyalji diyebiliyoruz. Hayatımızda spor ve egzersiz de yoksa, stres kaynakları çoksa, işimizi ya da bulunduğumuz yeri değiştiremiyorsak, bu faktörler zamanla tekrar tetikleyici olabilir. Bunun hemen gerçekleşmesini beklemeyiz ama yıllar sonra sorunlar tekrar başlayabilir” diye konuştu.
Sağlıklı yaşam ve zayıflama yöntemleri arayışında birçok insan, aç kalmadan ve lezzetli bir şekilde kilo vermek istiyor. İşte bu noktada, geleneksel mutfaklarımızın unutulmaz lezzetlerinden biri olan ayran aşı çorbası devreye giriyor. Peki, nasıl hızlı kilo verilir? Hangi besinler yağ yakar? Ayran aşı çorbasının faydaları nelerdir?
Zatürrenin hem tedavi edilebilen hem de tedavi edilmezse ölüme kadar giden komplikasyonlara neden olan bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Herkes zatürre için risk altındadır. Her grip ve viral hastalıklar sonrası toplumda sayıları hızla artan zatürre salgınları görmeye başladık” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
Gribin influenza virüsünün sebep olduğu, sonbahar sonu ve kış aylarında yüksek bulaşıcılığa sahip bir hastalık olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Karaca, dikkat edilmezse riskli gruplarda yüksek oranda ağır seyrettiğini, hastane yatışı gerektirebildiğini ve halk arasındaki adının da paçavra hastalığı olduğunu söyledi. Gribin, öksürük, hapşırık, konuşma ve solunum sırasında yayılan damlacıklar yoluyla bulaştığını vurgulayan Dr. Karaca, “Daha az olmakla beraber temas yoluyla da bulaşır. Öksürerek, hapşırarak cansız yüzeylere yayılan virüs dokunularak eğer elimiz yıkanmadan ağzımıza burnumuza götürürsek bizleri hasta edebilir. Gripte ani başlangıçlı yüksek ateş, üşüme, titreme, boğaz ağrısı, baş ağrısı gibi şikayetler olabilir. Yetişkinlerde nadir olmakla beraber, çocuklarda bazen ishal ve kusmayla gelebilir. Özellikle küçük çocuklarda halsizlik, yorgunluk, uyku hali, emmeme, beslenme bozukluğu ve genel huzursuzluk gibi şikayetlerle gelebilir” dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Karaca; özellikle risk gruplarına, kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altı basta olmak üzere tüm çocuklara, gebelere grip aşısı önererek Ekim ve Kasım ayları itibariyle aşı yaptırılabileceğini söyledi.
Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, kene kaynaklı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının iklim değişiklikleri nedeniyle çok sayıda ülkede görülmeye başladığını söyledi.
Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, viral vektör aşıların kullanımıyla ileri evre kanser tedavilerinde 2035 yılında başarı oranının yüzde 55'lerden yüzde 65-70'lere çıkacağını söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen 75. Uluslararası Uzay Kongresi’ne (International Astronautical Congress- IAC) katıldı. Bakan Kacır, “Uzay çalışmalarında lider ülke olmak ve Milli Uzay Programı hedeflerimizde başarıya ulaşmak için uluslararası iş birliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz.” dedi.
COVID-19 pandemisine karşı geliştirdikleri aşı ile insanlığı büyük bir tehlikeden koruyan Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, şu sıralar farklı bir sorunla karşı karşıya. En büyük hissedarları olan Strüngmann kardeşlerle ilgili ortaya atılan iddialar, dikkatleri üzerine çekiyor. İddialar, aşı başarısının ötesinde BioNTech’in hissedar yapısı üzerindeki tartışmaları da gündeme getirdi. Peki, Strüngmann kardeşlerle ilgili ortaya atılan iddia neydi? Tıp dünyasının ayağa kaldıran olayın detayları neler?
Erişkin bağışıklamasının Türkiye’de ve dünyada hala yeterli seviyeye ulaşamadığını belirten Uzman Dr. İrem Altunoluk, “Yetişkinlerin aşılanması en az çocukların aşılanması kadar hayati öneme sahip. Toplum sağlığını güçlendirmek için erişkin aşılama oranlarının artırılması gerekiyor” dedi.
Okulların açılması ile birlikte son dönemlerin koronavirüs rekoru kırıldı. 4 hafta içerisinde 15 bin gibi bir artış gösteren yeni varyant, çok daha hızlı yayılarak kitleleri tehdit ediyor. Peki, uzmanlar konu hakkında ne diyor? Konuya ilişkin detaylar neler? Türk Toraks Derneği konuya ilişkin tüm detayları ele aldı.
Usta sanatçı Onur Akın, Asi ve Mavi albümündeki 10 eserini izinsiz şekilde dijital platformlarda kullandığı gerekçesiyle İbrahim Tatlıses'in sahibi olduğu İdobay Müzik'e dava açtı.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Botan Yıldırım, “Gripten korunmanın en etkili yolu, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak ve dengeli beslenmektir. Yeterli uyku, düzenli egzersiz ve stresten kaçınmanın bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde önemli rolü vardır. Bunun yanında, bol sıvı tüketmek ve probiyotik açısından zengin gıdalarla beslenmek de bağışıklık sistemini desteklemektedir” dedi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Botan Yıldırım, grip vakalarının artışına dikkat çekti. Yakın temasın hastalıkları artırdığını söyleyen Dr. Yıldırım, “Hepimiz biliyoruz ki okullar, virüslerin hızla yayılabileceği ortamlardır. Özellikle çocuklar arasındaki yakın temas, yetersiz el hijyeni ve kalabalık sınıflar, grip gibi solunum yolu hastalıklarının hızla yayılmasına neden olabilmektedir. Covid-19 önlemlerinin hafifletilmesiyle birlikte, sosyal mesafe ve maske kullanımı azaldığı için grip virüsünün de eski gücüne kavuştuğunu söyleyebiliriz. Bağışıklık sistemimiz Covid-19 nedeniyle geçen birkaç yılda grip virüsüne karşı daha az uyarılmış olabilir. Bunun sonuçla daha fazla vaka ve daha ağır semptomlar anlamına gelebilmektedir” diye konuştu.
Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Cihan, ‘meme kanseri farkındalık ayı’ dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Meme kanserinin tanımını yapan Prof. Dr. Cihan, “Kanserler genellikle köken aldıkları organa göre isimlendirilirler. Meme kanseri de üreme döngüsünde süt üreten organ olan memeden kaynaklanan kanserlerdir. Bu yüzden meme kanserlerinin çoğu süt kanallarından kaynaklanmaktadır. Sanılanın aksine erkeklerde de meme kanseri görülebilmektedir” diye konuştu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Servet Kayhan, sonbahar ile birlikte görülmeye başlayan mevsimsel gribe karşı korunmanın en etkili 3 yolunu açıkladı. Kayhan, “Aşı yaptırmak, el hijyenine dikkat etmek ve bağışıklığı güçlendirmek gripten korunmanın en etkili yollarıdır” dedi.
Karagöz Özen, kış gelmeden yaptırılacak grip ve zatürre aşıları sayesinde soğuk havaların 'hastalıksız' ya da 'hafif hastalık' ile geçirilebileceğini söyledi. Peki, aşının faydaları nelerdir? Aşı neye iyi gelir? Kış nasıl hastalıksız geçirilir?
Kuduzun insan sağlığını tehdit eden ve klinik belirtiler geliştikten sonra geriye dönüşü olmayan ve dramatik bir şekilde ölümle sonuçlanan zoonotik bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada, "Dünyada kuduz, 150’den fazla ülke ve bölgede görülen, aşı ile önlenebilir viral bir hastalık olduğu bilinmektedir. Ülkemizde insan kuduz vakalarının önlenmesi amacıyla kuduz riskli temas öncesi ve temas sonrası profilaksi uygulamaları Sağlık Bakanlığı Kuduz Profilaksi Rehberi çerçevesinde yapılmaktadır. Kuduz riskli temas sonrasında erken müdahale hayat kurtarmaktadır" denildi.
Sağlıklı yaşam ve zayıflama yöntemleri arayışında birçok insan, aç kalmadan ve lezzetli bir şekilde kilo vermek istiyor. İşte bu noktada, geleneksel mutfaklarımızın unutulmaz lezzetlerinden biri olan ayran aşı çorbası devreye giriyor. Peki, nasıl hızlı kilo verilir? Hangi besinler yağ yakar? Ayran aşı çorbasının faydaları nelerdir?
İşlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla kiralama düzenlemesi yapıldı. Üst üste 2 yıl işlenmeyen tarım arazileri, sezonluk kiraya verilecek. İlk listeler, 30 Eylül’de ilan edilecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hatay'da açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum " Daha önce açıkladığımız sahil bandında kardeşliği pekiştirecek sosyal projeyi yapacağımızı müjdelemiştik. Kasım ayı içinde İskenderun projesini armağan etmiş olacağız" dedi.
Küreselleşme ve neoliberal politikalar ekonomik eşitsizliklere, birçok Avrupa ülkesinde işsizliğe ya da en hafif tabiriyle yerli işçiler arasında hoşnutsuzluğa yol açtı...
Öpücük hastalığı, grip, soğuk algınlığı, el ayak hastalığı, kırmızı göz, menenjit özellikle okula giden çocuklardan en çok görülen hastalıklar arasından ilk sıralarda yer alıyor. Okul koridorları ile birlikte hastane koridorları da dolmaya başladı. Sonbaharın gelişi ve okulların açılması salgın hastalık sezonunun da başlamasına neden oldu. Aşıları eksik olan, bağışıklığı düşük olan çocuklar ise daha çok risk altında. İşte çocukları hastalıklardan korumanın yolları…