Turizm rotasıyla köyleri kalkındıracak
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde Programı, Akyaka ve Köyceğiz’in ardından üçüncü sürdürülebilir turizm rotası olarak Taşlıca ile yoluna devam ediyor.
Hülya ÇAYLAK / POSTA
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde Programı, Akyaka ve Köyceğiz’in ardından üçüncü sürdürülebilir turizm rotası olarak Taşlıca ile yoluna devam ediyor. Türkiye’nin ilk sürdürülebilir turizm programı kapsamında kadınların güçlenmesi, yeni istihdam olanakları yaratılarak yerel kalkınmaya katkı sağlanması ve sorumlu turist anlayışının yaygınlaştırılması hedefleniyor.
KADINLARI EĞİTECEK
2021’deki orman yangınlarının ardından bölgenin sürdürülebilir turizm desteğiyle kalkınması için rotalarını Muğla’ya çevirdiklerini söyleyen Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü (CCAO) Selda Susal Saatçi, “Muğla’da bugüne kadar; kadın kooperatiflerinden kadın girişimcilere, akademisyenlerden çiftçilik yapan kadınlara kadar çalıştaylar yaptık. Ayrıca yöre halkına sürdürülebilir turizm, ev pansiyonculuğu, sosyal medya kullanımı, finansal okuryazarlık ve girişimcilik konularında eğitimler verilecek” dedi.
TÜKETİCİLERİN YÜZDE 69’U
“Ana hedeflerimizden biri, ülkemizin sadece denizkum- güneş turizmi açısından değil, kültürel ve tarihi açıdan da oldukça zengin kaynaklara sahip olduğunu sürdürülebilir turizm uygulamalarıyla gösterebilmek” diyen Saatçi, “Pandemi sonrası tüketicilerin yüzde 60’ı daha çevreci destinasyonları seçerken, yüzde 69’u da sürdürülebilir turizm destinasyonu arıyor. Biz de bu kapsamda fon desteği sağlamakla kalmıyor, projelerin uygulandığı beldelerde hayatına dokunduğumuz tüm kadınların girişimcilik yolculuğunu takip ediyoruz” dedi.
2 MİLYON DOLAR KAYNAK AYIRDI
Selda Susal Saatçi, 15 yıldır devam eden projeyle ilgili şunları söyledi:
- Proje kapsamında turizmle ilgili yerel girişimlere 2 milyon dolar hibe ve iletişim desteği sağlandı.
- 19 proje ile 200 bin kişinin hayatına dokunuldu.
- 15 yılda 600 sivil toplum kuruluşu (STK) ve 23 üniversite ile işbirliği yapıldı.
- Toplamda 7 yeni STK kurulmasına ön ayak olundu.
- Yaklaşık 500 kadına iş imkanı sağlandı.
Etkinlikte (soldan) Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğü Kültür ve Turizm Uzmanı Beril Yamaner, Selda Susal Saatçi ve UNDP Türkiye Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme Portföyü Temsilcisi Pelin Rodoplu bir araya geldi.