Türkiye'ye son 18 yılda 234 milyarlık yatırım yaptı
Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, dün The Peninsula İstanbul’da icra kurulu başkan yardımcılarının da katıldığı toplantıda hem 2024’ü değerlendirdi hem de şirketin 2025 hedeflerini açıkladı.
Öncelikle 2006’dan bu yana (son 18 yılda) Türkiye’ye yaptıkları toplam yatırımın 234.4 milyar lirayı aştığına dikkat çeken Aksoy, “Mobil şebekemize bir önceki yıla kıyasla yaklaşık 2 katı yatırım yaparak, rekor sayıda baz istasyonu ve kapasite artışı yapılmasını sağladık. Mağazalarımızın yeni nesil perakende dönüşümü için bugüne kadar 410 milyon lirayı aşan yatırım yaptık. Diğer yandan, 2007-2023 döneminde reel değeri 270 milyon lira olan Vakıf projelerimizin ortaya çıkardığı sosyal katkı 1.5 milyar TL oldu” dedi.
Açıklamalarında özellikle 5G ve 5.5G konularına işaret eden Aksoy, son bir yılın en önemli yatırım alanlarından birinin 5G hazırlıkları olduğunu söyledi. Aksoy şöyle devam etti: “Bizim için son bir yılın en önemli yatırım alanlarından biri de 5G hazırlıkları oldu. 2025 yılında da 5G takviminin açıklanmasını ve gerekli adımların atılmasını büyük bir heyecanla bekliyoruz. Vodafone olarak lansmanını yapacağımız teknoloji aslında 5.5G teknolojisi olacak. 5G’nin bir ileri aşaması olan 5.5G, sadece daha hızlı bir bağlantı değil, aynı zamanda daha akıllı, daha güvenilir ve daha kapsayıcı bir dijital ekosistemin temel taşı. Vodafone olarak Türkiye’ye 5.5G teknolojisini sunmaya hazırız.”
VERİ MERKEZİ ATAĞI
2024’te veri merkezi ve güneş enerjisi alanlarında her biri 100 milyon dolar değerinde iki önemli ortaklığa imza atan Vodafone, Edgnex Data Centres by DAMAC ile İzmir’de yeni bir veri merkezi açmaya hazırlanıyor. Diğer yandan, YEO Teknoloji ile güneş enerjisi santralleri kurmak için işbirliği yapan Vodafone, kurulacak santrallerle mevcut yıllık enerji ihtiyacının yüzde 35’ini karşılayacak.
YAPAY ZEKAYA DİKKAT
Engin Aksoy, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. “Yapay zekada temel riskler nelerdir?” sorusunu cevaplayan Aksoy, riskleri bertaraf edebilmek için altyapılarını siber güvenliğe hazır hale getirdiklerinin altını çizerek, “Yapay zekayı kendi operasyonlarımız içerisinde son 3-4 yıldır aslında entegre etmiş durumdayız. Son 1.5 yıldır da üretken yapay zeka kullanmaya başladık. Bunu kişiselleştirilmiş tekniklerde kullanıyoruz” dedi.
4.4 MİLYON KİŞİNİN HAYATINA DOKUNDU
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel de vakıf çalışmaları hakkında bilgi verdi. Süel’in verdiği bilgiye göre; Vodafone, 2007’de kurduğu Vodafone Vakfı aracılığıyla gerçekleştirdiği projelerle bugüne kadar 4.4 milyon kişinin hayatına dokundu. Vodafone Vakfı, Habitat Derneği işbirliğiyle yürüttüğü ‘Yarını Kodlayanlar’ projesiyle 8 yılda 400 bini aşkın çocuğa kodlama öğretti. Vakıf, yeni projesi ‘Yapay Zeka Yıldızları’ ile bir yılda 35 bin öğrenciye yapay zeka eğitimi vermeyi hedefliyor.
Vakfın Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ortaklığında sürdürdüğü “Dijital Benim İşim” projesiyle ise bugüne kadar 21 ilde 35 bine yakın kadın kursiyere Dijital Pazarlama ve Dijital Okuryazarlık eğitimleri verildi. Diğer yandan, kadınlara yönelik şiddetle mücadele amacıyla geliştirilen Kırmızı Işık uygulaması, bugüne kadar 379 bin kez indirildi ve aylık ortalama 1000 aktif kullanıcı sayısına ulaştı.
OSB’YE ÖZEL HİZMET
Organize sanayi bölgelerinin (OSB) ekonomide çok önemli yer tuttuğuna değinen Aksoy, onların da güçlenmesi için dijital altyapının kuvvetlenmesinin çok önemli olduğunu ve bu kapsamda da 5G’nin önemli bir araç olduğunu kaydetti. Aksoy, “Fiber, ikinci önemli araç. Biz bu konuda hevesliyiz. Destek isteyen, ‘Bizim sanayi bölgemize fiber gelsin’ diyen tüm OSB’lerin eğer bize izin verilirse fiber hizmeti de götürmek istiyoruz” dedi.