Ekonomi'Yapay zeka'da son nokta! Duyguları anlıyor 50 dilde konuşuyor görüp yorumluyor

'Yapay zeka'da son nokta! Duyguları anlıyor 50 dilde konuşuyor görüp yorumluyor

Paylaş
'Yapay zeka'da son nokta! Duyguları anlıyor 50 dilde konuşuyor görüp yorumluyor

Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, ses, görüntü ve metin üzerinden gerçek zamanlı mantık yürütebilen yeni modeli ‘GPT-4o’yu tanıttı. Yeni model 50 dilde sesli tercüme yaparken, kamera yoluyla resimleri yorumlayabiliyor, öğretmen gibi ders de anlatıyor.

İNSAN GİBİ İLETİŞİM KURUYOR

Haberin Devamı

Yapay zeka teknolojisi artık sınır tanımıyor. Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, yeni yapay zeka dil modeli GPT-4o’yu tanıttı. ‘o’, modelin metin, konuşma ve videoyu işleme becerisine atıfta bulunan ‘omni’ anlamına geliyor. GPT-4o güncellemesiyle birlikte yapay zeka, sesli sohbetlerde gerçek bir insan gibi araya girip diyalog kurabiliyor, çeviri yapabiliyor ve metin ile görsel arasında etkileşim kurabiliyor.

ÜCRETSİZ KULLANILABİLECEK

GPT-4o, ayrıca 50 dilde sesten sese simultane tercüme yapabiliyor, telefon kamerasıyla çevreyi görüp algılayabiliyor. Hatta kullanıcılara bir matematik probleminin çözüm sürecinde özel öğretmen gibi destek de oluyor. GPT- 4o, önümüzdeki birkaç hafta içinde kullanıma sunulacak. Yapay zeka modeli sadece premium üyeler için değil, herkes için ücretsiz olarak yayınlanacak. ChatGPT’yi düzenli olarak 100 milyondan fazla kişi kullanıyor.

Haberin Devamı

PROBLEMİ ANLATARAK ÇÖZDÜ

Demo sırasında ekip, ChatGPT’ye o an yazdıkları bir denklemi gösterdi ve yapay zekanın problemi çözmelerine yardımcı olmasını istedi. Gerçek zamanlı olarak videoları görebilen model, bir matematik probleminin çözüm sürecine eş zamanlı olarak adım adım bir özel öğretmen gibi eşlik etti.

EŞ ZAMANLI ÇEVİRİ DE YAPABİLİYOR

Bir başka demo esnasında ise OpenAI ekibi, ChatGPT Voice’u canlı bir çeviri aracı olarak kullandı. OpenAI CTO’su Mira Murati’nin İtalyanca sözlerini alıp bunları İngilizce’ye çevirdi ve ardından İngilizce cevapları İtalyanca’ya çevirdi.

TOPLANTI ÖZETİ ÇIKARIYOR

* GPT-4o, kullanıcılarla gerçek zamanlı olarak konuşuyor.
* Telefon kamerası aracılığıyla birinin yüzüne bakabiliyor ve yüz ifadelerinden o kişinin ne hissettiğini yani duygularını anlayabiliyor.
* ChatGPT, GPT-4o sesli asistanıyla birlikte toplantılarınızı ve görüntülü konuşmalarınızı takip edebiliyor. Hatta özet çıkarıyor.
* Model, farklı ses tonları ve şarkı söyleme yeteneği de dahil olmak üzere farklı sesler üretebiliyor.
* ‘Hafızası’ sayesinde daha önce verdiği yanıtları hatırlayabiliyor.

‘HER’ FİLMİ GERÇEK OLDU

Haberin Devamı

OpenAI CEO’su Sam Altman tanıtımın ardından X’te, Scarlett Johansson tarafından seslendirilen yapay zeka asistanına aşık olan bir adam hakkında Spike Jonze’un 2013 yapımı filmine bir atıfta bulunarak ‘Her’ ifadesini paylaştı. Filmde başrol karakterini (Theodore) canlandıran Joaquin Phoenix’in yapay zekalı sesli sohbet asistanıyla (Samantha) yaşadığı ilişki konu alınıyor. Theodore, Scarlett Johansson tarafından seslendirilen yapay zeka asistanı Samantha ile derin bir bağ kuruyor. Samantha, Theodore’un duygusal ihtiyaçlarını anlayabilen ve onunla gerçek zamanlı etkileşimde bulunabilen bir varlık olarak tasvir ediliyor.

TEHDİT VE FIRSATLAR

Yapay zekanın insanların problem çözme becerilerini artıracağı ifade ediliyor. Buna karşılık bu durum, bazı meslek grupları için endişe kaynağı. GPT-4o’nun dil modellemesi, metin yazarlarından çevirmenlere, editörlere kadar birçok alanda insanların yerini alabilecek seviyelere geldi