13 yıldır ağzına bile sürmüyor! Vegan influencer Dilek Fırat anlattı: Kimsenin parasını çöpe atmasını istemem!

Veganlık, son yıllarda giderek artan bir ilgiyle hayatımızda yer ediniyor. Et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdaların yanı sıra hayvansal kaynaklı ürünlerin de tercih edilmediği bu yaşam tarzı, sömürünün bir parçası olmamayı savunuyor. Sosyal medya hesabından vegan alternatifler ve bitkisel beslenmenin püf noktalarını paylaşan Dilek Fırat, bitkisel beslenme yolculuğunu Posta.com.tr okuyucuları için anlattı...

Sinem Paksoy- Posta.com.tr/ 2011 yılında izlediği bir belgesel sonrası vegan beslenmeye yöneldiğini belirten influencer Dilek Fırat, hem etik hem de sağlık gerekçeleriyle bu yolculuğa adım attığını açıklıyor. Vegan tarifleriyle dikkat çeken isim, takipçilerine sunduğu pratik ve besleyici tariflerle yalnızca veganlara değil hayvansal kaynaklı gıdalara alerjisi olanlara da yol gösteriyor...

BİTKİSEL BESLENMEK İSTEYENLER İÇİN PEK ÇOK ALTERNATİF MEVCUT
Veganlık, hayvansal kaynaklı herhangi bir ürün ya da gıdanın doğrudan ya da dolaylı yoldan tercih edilememesini içeriyor. Bal, süt, yumurta gibi gıdaların alternatiflerini seçen ve kıyafetlerinden cilt bakım ürünlerine kadar her birinin içeriğine dikkat eden veganlar, bu hayat görüşünü etik, sağlık ve bilimsel sebepler dolayısıyla benimsiyor.

Bitkiselbesleniyorum adlı sosyal medya hesabından oldukça büyük bir kitleye seslenen Dilek Fırat ise bitkisel beslenmek veyahut alternatif tariflere ulaşmak isteyenler için pratik tarifler paylaşıyor.
"2011 senesinde izlediğim bir belgesel sonrasında vejetaryen beslenmeye karar verdim. Aslında öncesinde de kafamda bazı sorular vardı. Televizyonlar ve sokaklarda gördüğüm hayvan kesimleri beni neden üzüyor diye düşünüyordum ama marketten et almaya da devam ediyordum. Tahammül edemediğim bir şeyin parçası olmanın iyi yüzlülük olup olmadığı konusunda düşünmeye başladım. Önce eve almamaya dikkat ettim sonrasında ise zamanla tamamen bitkisel beslenmeye geçiş yaptım." sözleriyle vegan beslenmeye nasıl başladığını açıklayan Fırat, bu yaşam tarzının bir süreci içerdiğinin altını çizdi.

HAYVANSAL GIDALARA ALERJİSİ OLAN ÇOCUKLAR DA VEGAN ALTERNATİFLERİ TÜKETİYOR
Doğuştan gelen ya da zaman içinde meydana çıkan bazı sağlık problemleri bireylerin hayvansal gıdaları tüketememelerine sebep olabiliyor. Bu durumda alternatif gıda ya da tarif arayışı içine girenler ise sütün yerine ne kullanabilirim, tereyağının daha sağlıklı bir alternatifi var mı gibi soruların yanıtını araştırıyor. Bilimsel açıklamalar alternatifler sunsa da bu alternatifleri tarif haline getirebilmek ve hayvansal gıdalardan alınan lezzeti yakalayabilmek ise ekstra çaba gerektiriyor.

Veganlık üzerine pek çok tartışma ve soru işareti bulunsa da sosyal medya kanalları aracılığıyla bitkisel tarifler paylaşan Dilek Fırat, alerjik bünyeye sahip olanlar ve hayvansal gıda tüketimini azaltmak isteyenlerden oldukça olumlu geri dönüşler aldığını belirtiyor.

"Çoğunlukla güzel geri dönüşler alıyorum. Hesabımı yalnızca bitkisel beslenenler değil kendisinin veya çocuğunun süt/yumurta alerjisi olan kişiler ya da sağlık sebebiyle hayvansal ürünleri azaltmak isteyen de takip ediyor. Veganlık Türkiye'de yeni yeni tanındığı için vegan tarifler ve ürünlere yer veren çok fazla hesap yok bu nedenle paylaşımlarım pozitif etkileşim alıyor. Tabii normun dışına çıkan kişiler de var. Bazı kullanıcılar videolarımın altına et veyahut diğer hayvansal gıdaların resimleri paylaşıyorlar. Onlara da yorum bırakıp paylaşımlarıma etkileşim verdikleri için teşekkür ediyorum."

"BİTKİSEL BESLENMEK PAHALI DEĞİL"
Vegan beslenmenin et tüketiminden daha pahalı olduğuna dair bazı yorumlar bulunuyor. Marketlerde satılan vegan ibareli gıdaların diğerlerine oranla daha yüksek fiyatlı olduğunu görenler ise bitkisel beslenmenin daha 'lüks' olduğunu düşünebiliyor.
Sağlık sebebiyle vegan-bitkisel beslenmek isteyenlerin gözünü korkutan bu durumun oldukça yanlış olduğunu belirten Fırat, bitkisel beslenmenin pahalı ya da lüks olmadığını paylaşıyor.

"Vegan beslenmek pahalı değil çünkü sebze, meyve, bakliyat ve tahıl çeşitliliği olarak çok zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. Kuru fasulye, pilav, yanına bir salata, turşu, belki önden bir mercimek çorbası mı daha pahalı yoksa et yemek mi? Pahalı olan temiz içerikli, vegan sertifikası almış paketli ürünler. Hatta vegan olmasa bile “sağlıklı”, “doğal”, “katkısız” olarak nitelendirilen her ürün pahalıdır bunun da bir sürü sebebi var. Bu argümanı ortaya atanlar veganların sürekli vegan nugget yanına kinoadan pilav falan yediklerini düşünen insanlar. Oysa ki mesela Türk mutfağı kadar zengin zeytinyağlı çeşidi olan başka bir mutfak bilmiyorum. Klasik Türk yemekleriyle gayet sağlıklı vegan bir beslenme planı oluşturabilirsiniz." açıklamasıyla aslında benimsemiş olduğu ve pek çok kişiyi de bilinçlendirdiği bitkisel beslenmenin zannedilenin aksine uygun fiyatlı olduğunu bir kez daha belirtti.

BİTKİSEL BESLENMEK KOLESTEROL RİSKİNİ AZALTIYOR
Beslenme düzenine dikkat eden Fırat, bitkisel kaynaklı gıdalar tüketmenin kendisine iyi geldiğini ve sağlık açısından da pek çok olumlu etkisinin olduğunu belirtti.
"Bence en iyi yanı vegan beslenmeye geçtiğinizde otomatik olarak abur cuburların yüzde 99'unu yiyemiyorsunuz ve o reyonlara bakmadan geçiyorsunuz. Hayvansal yağ otomatik olarak çıkıyor hayatınızdan. Bunların bendeki etkisi düşük kolesterol ve vücutta genel olarak daha düşük yağ oldu. Eskiden yemeği fazla kaçırdığımda hissettiğim mide ağrısını yaşamıyorum. Tok hissediyorsun ama mide fesadı geçiriyorum sanırım seviyesine asla gelemiyorsun. Vegan diye sürekli hamur işi yerseniz tabii sağlıklı olmaz ama bu beslenmeye geçen insanlar genelde beslenme konusunda araştırmayı ve bilgi edinmeyi seven insanlar oluyor. O yüzden benim gördüğüm kadarıyla vegan beslenmeye geçiş yapan insanlar kendilerine rahatlıkla çok güzel dengeli öğünler hazırlayabiliyorlar."

VEGAN ALTERNATİFLER TABAKLARA FARKLI TATLAR KATIYOR
Bitkisel kaynaklı tarifler oluştururken bulunması kolay gıdaların tercih edilmesi izleyenlerin ve alternatifleri değerlendirmek isteyenlerin zorluk yaşamamasına neden oluyor. Takipçilerine börek, poğaça, nugget (bitkisel içerikli) gibi pek çok yemeği hiçbir hayvansal gıda kullanmadan nasıl yapabileceklerini anlatan Fırat:
"Açıkçası önceliği kolay bulunan ve yapması garanti tariflere yer veriyorum. Kimsenin bir sürü pahalı ürün alıp sonra da ufacık bir hata yüzünden parasını çöpe atmasını istemem. Arada süper besin olarak adlandırılan malzemeler de kullanıyorum ama onları da diyetine katmak isteyen, farklı malzemeler ve tarifler deneyimlemek isteyen insanlar için paylaşıyorum. Az ve kolay bulunan malzemelerle hazırladığım en popüler tariflerim glutensiz ekmek/lavaş çeşitlerim oluyor genelde. İçini de istediğin gibi doldur, ofise veya okula götür tarifleri bunlar sanırım o yüzden de çok seviliyorlar. Yoksa bana sorarsanız istiridye mantarından döner gibi bol baharatlı, şaşırtıcı yemekler daha çok hoşuma gidiyor." diyerek beslenme düzenine bitkisel kaynaklı gıdaları katmak isteyenler için rehber niteliği taşıyor.