2 ay bu şekilde beslenmek biyolojik yaşınızı 10 yıl geriye çekiyor! Araştırmalar kanıtladı: Organları yenileyip diyabet riskini bitiriyor!

Yapılan yeni bir araştırmaya göre yalnızca 2 ay boyunca beslenme düzeninizi değiştirmeniz biyolojik yaşınızı yıllarca geriye çekiyor! Nasıl mı? İşte konuya ilişkin tüm detaylar...

New York Post'un haberine göre bilim insanları, sekiz hafta boyunca yalnızca vegan besinlerle beslenen kişilerin DNA'sal biyolojik yaş tahminlerinde azalma görüldüğünü tespit etti.

Amerikalı bir ekip tarafından gerçekleştirilen deneyde, 21 çift yetişkin özdeş ikiz katılımcı yer aldı. BMC Medicine dergisinde yayımlanan bulgular, DNA metilasyon seviyelerine dayanıyordu. Metilasyon olarak bilinen değer, gen ifadesini değiştiren ancak DNA'nın kendisini değiştirmeyen bir tür kimyasal DNA modifikasyonu olarak tanımlanıyor.

Daha önce gerçekleştirilen çalışmalarda DNA metilasyon seviyelerinin artışının yaşlanma ile olan ilişkisi kanıtlanmıştı.

Ekip, her ikizden birine sekiz hafta boyunca hepçil bir diyet uyguladı. Bu diyette her gün 170 ila 225 gram et, bir yumurta ve 1,5 porsiyon süt ürünü yer almaktaydı. Diğer ikize ise aynı süre boyunca vegan diyet uygulandı.

Araştırmada yer alan katılımcıların yaş ortalaması 40'tı ve vücut kitle indeksleri (VKİ) metrekare başına 26 kilo olarak belirlenmişti; katılımcıların yüzde 77'sini kadınlar oluşturuyordu.

Çalışmanın ilk dört haftalık yani 1 aylık süresinde katılımcılar kendileri için özel olarak hazırlanan yemekleri yediler, ikinci ayda ise beslenme dersleri aldıktan sonra kendi hazırladıkları yemekleri tükettiler.

Araştırmacılar, çalışmanın başlangıcında, dördüncü haftasında ve sekizinci haftasında katılımcılardan toplanan kan örneklerini analiz ederek diyetin DNA metilasyon seviyeleri üzerindeki etkilerini ele aldılar.

Çalışmanın sonunda Amerikalı ekip, vegan beslenen katılımcılarda epigenetik yaşlanma saatleri olarak bilinen biyolojik yaş tahminlerinde azalmalar gözlemledi, ancak hepçil beslenenlerde bu tip bir gerileme söz konusu değildi.

Stanford Üniversitesi'nden Profesör Christopher Gardner, "Sekiz hafta boyunca vegan beslenen ancak etçil beslenmeyen katılımcıların kalp, hormon, karaciğer, iltihap ve metabolik sistemlerinde de gerilemeler gözlemledik" dedi.

Araştırmacılar, farklı diyetler uygulayan katılımcılar arasında gözlemlenen farklılıkların ne ölçüde diyet yaptıklarına bağlanabileceğinin belirsiz olduğu konusunda uyardı.

Araştırma sonunda aynı zamanda vegan beslenen kişilerin hepçillere kıyasla 2 kilo daha fazla verdiği de gözlemlendi.
Ekip, kilo kaybındaki değişimlerin, her iki grup arasında gözlemlenen epigenetik yaş farklılıklarına katkıda bulunmuş olabileceğini öne sürüyor. Konu üzerine araştırmaların sürdürülmesi plan dahilinde görünüyor.

VEGAN BESLENMENİN FAYDALARI NELERDİR?
Vegan beslenmenin birçok sağlık ve çevresel faydası vardır. İşte vegan beslenmenin başlıca faydaları:
- Doymuş yağ oranı düşük olan vegan beslenme, kolesterol seviyelerini düşürür ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
- Bitki bazlı beslenme, kalori alımını kontrol etmeyi kolaylaştırarak kilo vermeye ve sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olur.
- Vegan beslenme, tip 2 diyabet riskini azaltır ve kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir.
- Lif açısından zengin olan vegan beslenme, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak sağlığını iyileştirir.
- Bitkisel gıdaların antioksidan içeriği, bazı kanser türlerine karşı koruma sağlayabilir.
- Vegan beslenme, ciltteki iltihaplanmayı azaltır ve cilt sağlığını destekleyen vitaminler ve mineraller açısından zengindir.
- Bitkisel beslenme, hormonları dengeleyici fitoöstrojenler içerir ve bu da hormonal dengeyi korumaya yardımcı olur.