3 GÜN KURALINDA 2. GÜN: BEZİ TAMAMEN ÇIKART
İlk gün uygulamasının ardından, sızdıran bezin verdiği rahatsızlığı hisseden çocuklarda bir şeyler yapmaları gerektiğine dair bir anlayış oluşuyor. Dolayısıyla ikinci gün çocuğunun altına hiç bez bağlamaman gerekiyor. Çocuğuna “İstersen artık altına bez bağlamayalım.” diye teklifte bulunabilirsin.
Bez yerine, çocuğuna külot ve pantolon giydirebilirsin. Bu sayede, çocuğun tuvaletini altına yaptığında ıslaklığın verdiği rahatsızlığı daha çok hisseder ve ne yapması gerektiği konusunda çözüm arayışına girer. Bu ıslaklığı birkaç dakika hissetmesi yeterli, fazla bekletmene gerek yok.
Çocuğun bezlenmeme fikrini reddedebilir de. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa acele etme, birkaç gün daha sızdıran bez kullanmaya devam et. Çocuğunun ıslaklığın verdiği rahatsızlık hissini bir süre yaşamasına müsaade et.
3 GÜN KURALINDA 3. GÜN: YARDIM TEKLİF ET
Bezsiz bir gün geçirmek çocuklar için can sıkıcı olabiliyor. Bazı çocuklar bezsiz bir şekilde rahatlıkla gün geçirerek kaslarını kontrol etmeye başlıyor ve kendi çözümlerini kendileri üretebiliyorlar. Ancak bazı çocuklar neler olduğunun farkına daha geç varabiliyorlar.
Eğer çocuğun yürürken ansızın duruyorsa ve yüzünün şekli garip bir hal aldıysa altını ıslatmaya ya da çişini yapmaya hazırlanıyor olabilir. Böyle bir şey fark ettiğinde onun boy hizasına eğilip sakin bir şekilde “Kendini rahatsız hissediyorsun değil mi? İstersen çişin geldiğinde birlikte tuvalete gidebiliriz ve sana tuvaleti nasıl kullanacağını öğretebilirim.” diyebilirsin. Süreç böyle ilerlediği takdirde tuvalet eğitiminde 3 gün kuralını başarıyla tamamlamış oluyorsun.
3 GÜN KURALINDA TUVALET EĞİTİMİ NASIL DEVAM EDER?
Tuvalet eğitiminde zor olan kısım, çocuğun gündüz tuvalet alışkanlığını kazanabilmesini sağlamak. Çünkü çocuklar genellikle gündüz tuvalet alışkanlığını kazandıktan sonra gece alt ıslatmayı da kendiliğinden bırakıyorlar. Bu noktada yapman gereken, çocuğun gündüz tuvalet eğitimini tamamladıktan 3 gün sonra geceleri altına bez bağlamayı bırakmak. Adem Güneş, geceleri alt ıslatmalarının kesilmesinin eğitimle değil; gündüz kazanılan alışkanlığın devam etmesiyle olacağını söylüyor.
BU SÜREÇTE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
- Çocuğuna sürekli “Tuvaletin var mı?” diye sormamalısın.
- Abartılmış duygular ve tepkiler göstermemelisin.
- Çocuğunu uzun süre tuvalette bekletmemelisin.
- Çocuğuna kakasını göstermemelisin.
- En önemlisi, acele etmemelisin.