Son dakika Tuvalet eğitimi haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Tuvalet eğitimi gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Tuvalet eğitimi haber sayfamızda...
Beylikdüzü’nde özel bir kuruma ailesi tarafından nitelikli bakım görmesi için teslim edilen 9 yaşındaki otizmli U.M.K isimli çocuğun, darp edildiği iddia edildi. Çocuğunu görmeye gelen aile, çocuğun kolunda yanıklar, omzunda ısırık izleri ve çeşitli yerlerinde morluklar görmesi üzerine kurumdan şikayetçi oldu. Öte yandan aynı kurumda olduğu iddia edilen bir başka çocuğun şiddet gördüğü anların görüntüleri bir vatandaş tarafından cep telefonu ile kaydedildi.
Çocuk Üroloji Uzmanı Op.Dr. Akın Karagözoğlu, ‘’Beş yaşından sonra çocuğun uykuda yatağını ıslatması olarak tanımlanan Enürezis Nokturna (gece idrar kaçırma), Üç yaşındaki çocukların yüzde 30’u yatağını ıslatırken, 6 yaşında bu durum yüzde 10’lara, 12 yaşında yüzde 3’lere kadar geriler. Sıklıkla aile hikâyesi olan, yani ailenin başka bireylerini de etkileyen bu durumun erkeklerde görülme oranı daha fazladır.
Çocuklarda gece sık uyanmanın farklı sebepleri olabilir. Bunlar arasında açlık, rahatsızlık (örneğin diş çıkarma ağrıları), kabuslar, idrar yapma ihtiyacı gibi fizyolojik nedenler olabileceği gibi, düzensiz uyku alışkanlıkları, uyku apnesi, gece terörleri gibi uyku bozuklukları da sebep olabilir. Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Kilitli tutuldukları evin camını kırarak kaçan 7 ve 9 yaşındaki iki çocuk annelerinin sosyal medyada çizdiği 'mutlu aile tablosunu' yıktı ve kan donduran gerçeği ortaya çıkardı. Görgü tanıkları çocukların sokakta çıplak ve dışkıyla kaplanmış bir şekilde gezdiğini söylerken, eve baskın yapan polisler gördükleri manzara karşısında şoke oldu.
İdrarın mesanede uzun süre kalması, orada hastalık yapan bakterilerin artmasına, koruyucu hücrelerin bozularak idrar yolu enfeksiyonu oluşmasına yol açar. Uzmanlar çocukları idrar yolu enfeksiyonundan korumanın yollarını açıkladı.
Tuvalet eğitiminin zamanı çocuktan çocuğa göre farklılık gösterebilir. Tuvalet eğitiminin çocuk gelişimi için oldukça önemli olduğunu dile getiren çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, tuvalet eğitiminde uyulması gereken altın kuralları açıkladı.
Kabızlığın yaşamın belli dönemlerinde daha sık ortaya çıktığını belirten uzmanlar, ilk kritik dönem tamamlayıcı gıdaya başlama dönemi olduğunu belirtiyor. Sıvı beslenen bir bebeğin püre kıvamında yeni besinlerle tanışması bağırsak alışkanlıklarında farklılaşmalara neden olabilir. Bu dönemde başlanan demir içerikli damlalar da kabızlığa neden olabilir. İkinci kritik dönem tuvalet eğitimi sürecidir. Bu süreçte zorlayıcı ve baskılayıcı tutumlar, bu yaşın inatçılık özelliği ile de birleşince dışkı tutmaya zemin hazırlar. Dışkı tutma ve sonunda ağrılı dışkılama sonucu çocuk dışkılamayı daha da ertelemeye başlar ve aşılması zor bir döneme kadar ilerleyebilir.
Tuvalet alışkanlığına her çocuğun hazır olması farklılık gösterebilir, 18-30. Aylarda çocuğun tuvalet alışkanlığı kazanması beklenmektedir. Tuvalet alışkanlığının ilk adımı çocuğun hazır bulunuşluğudur. Çocuğunuz kendini hazır hissediyorsa; ıslaklığından hoşnut değilse, kakasını ya da çişini yaptığında rahatsızlık duyup bezini çıkartmak atmak istiyorsa ve kuru kalma süresi uzuyorsa tuvalet alışkanlığı kazandırma sürecine başlayabilirsiniz.
Tuvalet eğitiminin çocuklar ve ebeveynler için yeni bir dönemin başlangıcı ve zorlu bir süreç olduğunu söyleyen uzmanlar ebeveynlerin kaçınması gereken davranışları açıkladı.
Çocukların okulda oldukları süre boyunca tuvalete gitmemeleri ya da sürekli olarak tuvalete gitmeyi ertelemeleri pek çok hastalığa davetiye çıkartabiliyor. Çocuğun sürekli çişini tutması; ilerleyen dönemde idrar kaçırma, tutamama ve sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme ile hatta böbrek yetmezliğine yol açan bir sürece kadar ilerleyebiliyor! Çocuklarda tuvaletini tutmanın getirebileceği sonuçları ve ailelerin dikkat etmesi gerekenleri çocuk böbrek hastalıkları uzmanından öğrendik.
Epilepsinin her yaş grubunda ve her iki cinsiyette de görülen sık bir nörolojik hastalık olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, “Havale geçirme ya da sara hastalığı olarak da bilinir. Çocuklarda epilepsi kasılma, morarma, dalma şeklinde olabilir" dedi.
Çocukların gelişimi için önemli adımlardan birisi de tuvalet eğitimi. Hem ebeveynler hem de çocuk için farklı ve heyecan verici bir süreç olsa da bazı problemlerle karşı karşıya kalabileceğiniz bir dönem. Uzmanlar tuvalet eğitimi verirken dikkat edilmesi gerekenleri ve doğru tuvalet eğitimi için yapılması gerekenleri sıraladı...
Down sendromu bebeklerde kromozom fazlalığıyla gelen fiziksel ve nörolojik sorunlar içerisinde yer almaktadır. Ülkemizde 750 ile 1000 çocuktan birinde ortaya çıkan bu sorun; karakteristik yüz görünümü, fiziksel ve zihinsel gerileme gibi etkiler ile kendisini göstermektedir. Gebelik esnasındaki rutin testler veya doğum esnasında gerçekleştirilen tespitler neticesinde ortaya çıkar. Nedeni günümüzde henüz tam olarak bilinmemesine rağmen, bazı fiziksel ve nörolojik aktiviteler doğrultusunda bebeğin gelişimini etkileyen bir rahatsızlık olarak öne çıkmaktadır.
Kimi çocuk bez bırakma konusunda erken hamlede bulunup çok istekli olsa da kimi çocukta bu durum tam tersi olabilir. Bez bırakma sürecinde hem çocuğun hem de ebeveynlerin travma yaşayıp süreci başarısız ya da savaştan çıkmış gibi atlatmaması için dikkat edilecek birkaç madde var. Bu konuda uzmanların geliştirmiş olduğu çocuk odaklı tuvalet eğitimi ebeveynlerin oldukça işine yarayacak.
Çocuklar biberon ve emzikten nasıl ayrılmalı? Çoğu ebeveyn, çocuklarını anne memesinden ayırırken gösterdikleri hassasiyeti biberon ve emzik için göstermez.
Ebeveynler bebeklerini kucağına aldığı günden itibaren sürekli farklı süreçlerden geçer ve başarı elde edebilmek için çaba sarf eder. Ek gıdaya başlama, emzik bırakma, meme bırakma, yürümeyi öğrenme, konuşma gibi ufak desteklerle tamamlanan süreçlerin başında en çok destek gerekenlerin birisi de tuvalet eğitimi. İşte, işinize çok yarayacak 3 günde tuvalet eğitimi...
Tuvalet eğitimi çocuğun tuvalet alışkanlığını kazanması, bağımsızca tuvaletini yapabilmesi anlamına gelir. Tuvalet eğitimi için 18-24 ay arası en uygun zaman olduğu söylense de benim tecrübeme göre 2.5 yaşından sonra verilen tuvalet eğitimlerinde başarı oranı yüksektir. Tuvalet eğitimi vermek için hem çocuğun hem de ailenin hazır oluşu çok önemlidir. Peki nedir bu hazır oluş işaretleri? Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Bebeğinizin gelişimi için memeyi bırakması gerektiğini biliyorsunuz, ama o bunun nedenini anlamayacak kadar küçük ve emmeyi çok seviyor. Şimdi okuyacağınız öneriler miniğinizin zorluk yaşamadan memeyi bırakmasını sağlayacak.
Tuvalet eğitiminin en korkulan kısımlarından birisi olan geceleri çiş kaçırma, birçok nedenden dolayı olabileceği gibi sonradan da gelişen bir durum olabilir. Önemli olan nokta ise altında yatan nedenin bir uzman tarafından doğru bir şekilde tespit edilmiş olması. Peki, çocuklar neden gece altına çiş kaçırır? Geceleri idrar kaçırma sorunu ve çözümleri...
Bebeklerde özellikle ek gıdaya başlamayla birlikte en çok görülen problemlerden birisi kabızlık. Kabızlığın birçok nedeni olabileceği gibi farklı tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Uzun süre devam eden kabızlık için muhakkak bir uzmandan yardım istenmelidir. Peki, bebeklerde kabızlık neden olur? Bebeklerde kabızlığı ne geçirir?
Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Berk Burgu, çocuklarda gece yatak ıslatmanın tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu söyleyerek, “Tıbben 5 yaştan sonra gece yatak ıslatma normal kabul edilmemektedir” dedi.
Bebek 16 ayını doldurduktan sonra tuvalet eğitimine başlanabilir. Çocuklarda tuvalet eğitimi 5 yaşına kadar verilebilir. Tuvalet eğitiminin kaç yaşında başlatılacağı her çocuğa ve her aileye göre farklılık gösterir ancak çocuk 3 yaşına geldiğinde, tuvalet eğitimine başlamak için hazırdır. Bir diğer yandan çocuk, tuvalet eğitimine hazır olduğunu da bazı hareketleri ile ailesine gösterebilir. Örneğin çocuk bezine tuvaletini yapmadan önce haber veriyorsa, tuvalet eğitimi için de hazır demektir.
Yeni bir bebeğin geliyor olması aile içinde büyük bir heyecan ile karşılanır. Aile içinde pek çok durum bebeğin gelmesi ile değişime uğrayabilir. Ebeveynlerin enerjisi ve dikkati yeni doğan bebeğe yönelebilir. Bu nedenle ebeveynler için heyecana eşlik eden bir diğer duygu endişe olabilir. Büyük çocuk ya da çocuklarına yeni bir bebeğin varlığını nasıl açıklayacaklarını, bebeğe uyum sağlayıp sağlayamayacaklarını ve kardeşler arasında adaletli bir ilişki kurup kuramayacaklarına dair sorular ebeveynlerin kafasını sıklıkla meşgul eder. Uzman Psikolojik Danışman Didem Sürgen konu hakkında açıklamalarda bulundu.