Tuvalet alışkanlığına her çocuğun hazır olması farklılık gösterebilir, 18-30. Aylarda çocuğun tuvalet alışkanlığı kazanması beklenmektedir. Tuvalet alışkanlığının ilk adımı çocuğun hazır bulunuşluğudur. Çocuğunuz kendini hazır hissediyorsa; ıslaklığından hoşnut değilse, kakasını ya da çişini yaptığında rahatsızlık duyup bezini çıkartmak atmak istiyorsa ve kuru kalma süresi uzuyorsa tuvalet alışkanlığı kazandırma sürecine başlayabilirsiniz. İşte çocuğunuza tuvalet alışkanlığı kazandırmada sürecinde bilmeniz gerekenler...
Sevgili ebeveynler, tuvalet alışkanlığına çocuğunuzu nasıl hazırlayacağınızı düşünüyor ve bir yol mu arıyorsunuz? Siz de tuvalet alışkanlığı konusunda tedirgin misiniz?
Tuvalet alışkanlığına her çocuğun hazır olması farklılık gösterebilir, 18-30. aylarda çocuğun tuvalet alışkanlığı kazanması beklenmektedir. Tuvalet alışkanlığının ilk adımı çocuğun hazır olmasıdır.
Çocuğunuz kendini hazır hissediyorsa; ıslaklığından hoşnut değilse, kakasını ya da çişini yaptığında rahatsızlık duyup bezini çıkartmak atmak istiyorsa ve kuru kalma süresi uzuyorsa tuvalet alışkanlığı kazandırma sürecine başlayabilirsiniz.
Çocuğunuz 18. aylarda yavaş yavaş hazırım işaretleri verse de 30. aya kadar beklenmesinde sakınca yoktur.
Çocuğunuz isteklerini ve ihtiyaçlarını söyleyebiliyorsa, yeterli dil gelişimi oluştuysa, çişinin veya kakasının geldiğini söyleyebiliyor olması önemli adımlardan bir diğeridir.
Eğer tuvalet alışkanlığı kazandırmaya başladıysanız ve bezi tamamen hayatınızdan çıkardıysanız ciddi anlamda hayatınızdan çıkardığınıza emin olmalısınız, çocuk bir bezli bir bezsiz olduğunda kazandırılmak istenen alışkanlık başa döner.
SÜREÇ İÇİNDE ÇOCUĞUNUZ ALTINA KAÇIRABİLİR...
Tuvalet alışkanlığı süreci fazlasıyla sabırlı olunması gereken bir süreçtir. Çocuklar tam anlamıyla beceriyi kazanana kadar gündüz ya da gece bezleri olmadığı için altlarına kaçırabilmektedirler. Böyle durumlar söz konusu olduğunda, cezalandırmamak, bunun olabileceğini ona ve kendinize hatırlatmak rahatlatıcı ve motive edici olacaktır.
Tuvalet alışkanlığı kazandırmaya başlanan dönemde, geceleri altına kaçırmasını önlemek amacıyla, gece bezlemek ne yazık ki yapılan en büyük hatalardandır. Çocuğa tuvalet eğitimi zamanında çocuğa çelişkili mesajlar gönderilmiş olur. Çocuk, gece kuru kalmayı başaramayacağının düşünüldüğünü hisseder. Oysa, sizin ona güvenmeniz, onun kendisine güvenmesinin tek yoludur.
Tuvalet alışkanlığı kazandırma sürecini kolaylaştırabilecek bazı bilgi ve teknikleri sizlerle paylaşmak isterim:
- Sabırlı olmalısınız, zorlu bir süreç olabilir.
- Gün içinde çocuğunuza sürekli hatırlatma yapmaktan uzak durun “çişin var mı?” “tuvaletin var mı?” diye sürekli sormayın. “Hayır, yok” gibi cevaplar aldığınızda zorlamayın.
- Çocuğa kullanacağı malzemeler tanıtılmalıdır; lazımlık, külot, sifon, çiş ve kaka gibi terimler hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
- Çocuğunuza tuvalet alışkanlığı konusu içeren kitaplar okuyabilirsiniz.
- Çocuğunuz uyumadan önceki 2 saatte, sıvı kontrolü yapılmalıdır.
- Tuvalet alışkanlığına başlandığında çocuğun kolayca giyip çıkarabileceği kıyafetler giymesine dikkat edilmelidir.
Bu süreci, her çocuk kendi gelişim hızında tamamlayacaktır, sabırlı ve cesaretlendirici tutum sergilenmesi çok önemlidir. Eğer çocuğunuz 4 yaşını doldurduğunda işler hala yolunda gitmiyorsa, mutlaka çocuk doktorunuza ve bir çocuk gelişimi uzmanına başvurabilirsiniz.