Akdeniz tipi beslenme nedir, nasıl yapılır? Akdeniz tipi beslenmede tüketilmesi gereken ürün listesi…

Beslenme tipi, ileride yaşanacak büyük ve küçük tüm sağlık problemlerini etkiler. Bu yüzden beslenme şeklinde hem size uygun olan hem de sağlıklı olan yöntemleri tercih ederek bunlara alışmanız sağlıklı bir yaşam sürmeniz için gereklidir. Bunun için birçok sağlıklı ve yararlı beslenme tipini kendi yaşamınızda uygulamaya başlamalı ve hayat standardınız haline getirmelisiniz. Akdeniz tipi beslenme hakkında merak edilenleri derledik.

Akdeniz tipi beslenme de bu beslenme türlerinden biridir. Sağlıklı olan beslenme türlerinden biri olması ile oldukça popüler olan bu beslenme tipi, oldukça lezzetli ve doyurucu besinleri de içinde barındırıyor.

AKDENİZ TİPİ BESLENME NEDİR, NASIL YAPILIR?
Akdeniz diyeti şeklinde de bilinen bu diyet ya da beslenme şekli, öncelikle fazla ürün çeşidine sahip olması ile biliniyor.
Herkes için de uygun olan ve herhangi bir sorun yaratmayan bu beslenme tipini, herkes rahatlıkla uygulayabilir. Aynı zamanda detoks diyetler gibi özellikleri olmadığı için yaşam boyu da sürdürülebilir olarak uygulanabilir.

Kahvaltı başta olmak üzere, ara öğünler de dahil tüm gün içerisindeki öğünlerde de uygulanabilir. Temel beslenme ağı, tahıllar, bakliyat ürünleri, sebze ve meyvelerden oluşur. Elbette bunların doğal olması da önemlidir. Bu beslenmede yağ oranı da oldukça düşüktür.
Akdeniz tipi beslenmede öncelikli olarak kalp ve damar rahatsızlıklarına iyi geleceği ve başta obezite olmak üzere benzer sorunları önlediği bilinir. Vücuda posa alımını da sağladığı için midenin uzun süre tok hissetmesini sağlar. Dolayısıyla aşırı kilo alımı ya da sürekli yeme isteği gibi sorunları çözer.

AKDENİZ TİPİ BESLENMEDE TÜKETİLMESİ GEREKEN ÜRÜN LİSTESİ
Akdeniz tipi diyeti benimsemek isteyenler ya da en azından başlangıç olarak denemeye başlayanlar neleri nasıl tüketmesi gerektiğini merak eder. En önemlisi şunu bilmek gerekir, Akdeniz beslenme diyetinde yer alan tüm besinler her gün ya da her öğün tüketilmemelidir.

Vücudun dengede kalması ve alması gereken her yararlı besin değerini alabilmesi için bu besinleri haftada belirli gün ve öğünlerde tüketim yapılmalıdır. Bu ürünler tüketim sıklığına göre şu şekildedir:
- Kepekli ekmek, tahıllar, kuruyemişler bakliyat her gün tüketilmelidir.
- Meyve ve sebzeler aşırıya kaçmayacak şekilde ve öğün saatlerini çok gecikmediği sürece her gün tüketilebilir.
- Zeytinyağı mutlaka her öğünde kullanılmalı.
- Balık haftada bir kere ya da en fazla iki kere tüketilmeli.
- Yumurta, tavuk, yoğurt, peynir haftada bir kere tüketilmelidir.
- Kırmızı et ve tatlı türleri ise mümkün olduğunca seyrek tüketilmelidir.
Beslenme düzeninizde bunları hayat standardı haline getirdiğinizde hem daha sağlıklı olacaksınız hem de kendinizi de daha dinç ve zinde hissedeceksiniz.
Mümkün olduğunca bu düzene alışmanız ve yaşamınızda yer vermenizin size daha iyi geldiğini zamanla fark edeceksiniz. Tüm aile üyelerinizin de bu beslenmeye alışması, hepiniz için sağlıklı bir yaşam sağlayacaktır.