Günlük yaşantımızda sıkça karşılaşılan kazalar arasında yer alan dirsek çıkığı, hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyebilen acı verici bir durumdur. Son zamanlarda artan vaka sayılarıyla birlikte, özellikle çocukların oyuncak ve spor aktivitelerinde meydana gelen dirsek çıkığı, ebeveynleri endişelendiren bir konu haline gelmeye başladı. Çocukların kolunu kıpırdatmak istememesi şikayetiyle acil servise başvuran anne ve babaların konu hakkında bilinçlenmesinin önemli olduğunu dile getiren Ortopedi ve Travmatoloji, Çocuk Ortopedisi Uzmanı Doç. Dr. Ozan Ali Erdal, çocuklarda bakıcı dirseği problemi hakkında merak edilenleri posta.com.tr okuyucuları ile paylaştı.
SERPİL DOKUREL\POSTA.COM.TR | Bakıcı dirseği, genellikle oyun sırasında veya dikkatsizce yapılan bir hareket sonucunda ortaya çıkabilen bir durumdur. Dirsek çıkığı, çocukların eğlenceli anlarına gölge düşürerek aileleri paniğe sürüklüyor. Peki, bu yeni tehlikeyle nasıl başa çıkılmalı? Ortopedi ve Travmatoloji, Çocuk Ortopedisi Uzmanı Doç. Dr. Ozan Ali Erdal, çocuklarda bakıcı dirseği problemi hakkında merak edilenleri sizleri için cevaplıyor.
6-7 yaşından küçük çocuklarda görülüyor!
Bakıcı dirseğinin tıbben radius kemiğinin başının kısmi çıkığı olarak tanımlayan Ortopedi ve Travmatoloji, Çocuk Ortopedisi Uzmanı Doç. Dr. Ozan Ali Erdal, bu yaralanmanın genellikle 6-7 yaşından daha küçük çocukların el bileklerinden aniden çekilmeleri sonucunda oluştuğunu belirtiyor.
Henüz tam gelişmemiş ve esnekliğini koruyan dirsek ekleminde ani çekmenin etkisiyle ön kolun rotasyonlarının yapıldığı eklemde çıkık oluşuyor. Bu ani hareket genellikle bir çocuğu düşmekten korumak için ya da çeşitli oyunlarda çocuğun el bileğinden veya ön koldan tutularak tüm ağırlığının taşınması şeklinde gelişiyor.
Anne babalar dikkat Çocuğunu kollarından çekenler bir daha düşünsün: Acil servisler bu vakalarla doluyor
Bakıcı dirseği geliştiğinde çocuklar dirseğini bükük tutuyor ve hiçbir şekilde hareket ettirmek istemiyor ve genellikle şiddetli bir ağlama ile birlikte gelişiyor.
Röntgen çekilmesine gerek yok!
Doç. Dr. Ozan Ali Erdal, bakıcı dirseği geliştiğinde genellikle acil servislere başvurulduğunu ve çocukluk çağı travmalarına aşina hekimlerce oluşma hikayesinin de alındıktan sonra hemen anlaşıldığını vurguluyor.
Düşme, çarpma, şiddetli travma gibi durumlar yoksa genellikle röntgen çekilmesi gerekmiyor.
Tedavisinde çıkık olan eklemin özel bir teknikle yerine oturtulma manevrası yapılıyor ve çocukta bir anda rahatlama yaşanıyor. Birkaç dakika sonra çocuk kolunu kullanmaya başlayabiliyor. Bazen röntgene yollanan olgularda çekim sırasındaki pozisyonlama nedeniyle eklemin kendiliğinden yerine oturmasıyla da karşılaşılabiliyor.
‘Röntgen esnasında kendiliğinden yerine oturabiliyor’
Doç. Dr. Ozan Ali Erdal, bakıcı dirseği olgularında röntgen çekilirken kendiliğinden radius başının yerine oturması gerçekleşmezse röntgende eklemin yarı çıkığı anlaşıldığını, şüphelenilen olgularda kırıkların ayırt edilmesinde de röntgenin önem taşıdığını belirtiyor.
Doç. Dr. Ozan Ali Erdal, ailelerin küçük çocuklarla ilgilenirken tutma, kaldırma ve benzeri hareketlerde çocukları koltuk altlarından tutmalarını tavsiye ediyor. Kolunda ani çekmeler ya da çocuğun tüm ağırlığını kollarına taşıtmaktan kaçınılması gerekiyor. Özellikle bir defa bakıcı dirseği yaşamış çocuklarda tekrar eden çıkıklardan kaçınmak önem taşıyor.
Çocukları koltuk altından tutmak gerekiyor
Doç. Dr. Ozan Ali Erdal, 7 yaş civarına kadar tekrar çıkık ihtimalinin bulunduğunu, tekrarlayan çıkıkların dirseğin gelişimi üzerine olumsuz etkileri olacağını söylüyor. Tekrarları önlemek için çocukların taşınmasında ve tutulmasında kollarından çekmeden koltuk altından tutmak gibi önlemler önem taşıyor. Oyunlarda da kollarından tutarak sallamak gibi oyunlardan kaçınılması gerekiyor.
Ani hareketlerin olduğu oyunlardan uzak durun
Sakin bir şekilde anne ile çocuk ya da çocuklar arasında oynanan oyunlarda bir risk olması beklenmiyor ancak ani hareketlerin olduğu, sert çekmeler içeren bir oyun her zaman bir risk teşkil ediyor.