Araştırmalar gerçeği ortaya çıkardı! Faydalı diye kaşık kaşık yiyorduk meğer en zararlı yağ oymuş! Yerine kaşık kaşık...
Yeni bir araştırma, bir yemek kaşığından daha az tereyağı yerine bitkisel yağların tüketilmesinin kanser ve diğer nedenlerden kaynaklanan erken ölüm riskini %17 oranında azaltabileceğini ortaya koydu. Peki, nasıl? İşte detaylar...

Çalışmanın yazarlarından Daniel Wang, "Halk sağlığı açısından bakıldığında, bu sonuçlar, kanser ve diğer kronik hastalıklardan kaynaklanan ölümleri azaltabilir," dedi. Tereyağındaki yüksek doymuş yağ asitlerinin, yağ dokusu iltihabını tetikleyerek kanserin gelişimini etkileyebileceği belirtildi. Ayrıca, diyetle alınan doymuş yağların hormonal aktiviteyi değiştirebileceği ve buna bağlı olarak meme ve prostat kanseri gibi hormon duyarlı kanserleri etkileyebileceği ifade edildi.

Amerikan Kalp Derneği (AHA) Yaşam Tarzı Beslenme Komitesi Başkanı Maya Vadiveloo, doymamış yağların, doymuş yağları ikame etmesi gerektiğini ve dengeli bir diyetin, sağlıklı kolesterol seviyelerini destekleyerek ateroskleroz riskini azaltabileceğini belirtti. Vadiveloo, doymuş yağları sınırlayarak daha çok sebze, meyve, tam tahıllar ve kuruyemişler gibi besinlerin tüketilmesinin sağlığı iyileştireceğini söyledi.

Sonuç olarak, bu araştırma, tereyağının yerine bitkisel yağların kullanılmasının sağlık üzerinde büyük faydalar sağlayabileceğini ve mevcut diyet önerilerini desteklediğini ortaya koyuyor. Doymuş yağlar genellikle kırmızı et, sığır yağı, tereyağı ve peynir gibi hayvansal kaynaklardan gelirken, bitkisel yağlar daha sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkıyor.