Aydın'da kavurucu sıcakta hasadı başladı! Kilosu 200 TL: Bağırsakları motor gibi çalıştırıp kan yapıyor, kolesterolü düşüren demir deposu!

Dünyanın en kalitelisinin üretildiği Aydın'da mucize besinin hasadı erken başladı! Faydaları saymakla bitmeyen meyve bin bir zahmetle toplanıp kurutuluyor, dünyaya da kapış kapış satılıyor. İşte kabızlığın baş düşmanı, vücudu vitamine doyuran o mucize ve faydaları...

Dünyanın en kaliteli en fazla kuru incirinin üretildiği Aydın'da incir hasadı bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle erken başladı. Üretici bu yıl rekoltenin düşüklüğünden dert yanarken, şu an itibariyle kalite ve fiyatlardan memnun olduklarını belirtti.

Aydın'da havaların sıcak gitmesi ile birlikte taban arazilerde incir hasadı başladı. Germencik ilçesine bağlı Gümüşköy Mahallesi'nde hasada ilk başlayan çiftçilerden Ersel Has, aşırı sıcak, ileklerdeki hastalık ve bu yıl yaygın olarak görülen Akdeniz meyve sineğinden dolayı rekoltede ciddi bir düşüş olduğunu söyledi.

'KİLOSUNU 200 TL'YE ALDILAR'
Bu yıl sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı sezonun erken başladığını ve aşırı kuraklık nedeniyle pek çok ağacın sarardığını kaydeden Ersel Has, “İncir çok nazik ve bir o kadar da ilgi isteyen bir meyve. Bu yıl sıcaklardan dolayı erken olgunlaştı ve hasat sezonu da erkken başladı.

Yaz sıcağında işlendiğinden dolayı aynı zamanda hasat işleri de oldukça zahmetli ve yorucu oluyor. Ancak ürün para edince zahmetine göz görmüyor. İlk hasadı yaptık. Kürek malı denilen ürünü toptan kilosunu 200 TL'ye aldılar. Bu incir üreticisi için güzel bir rakam. İnşallah sezon sonuna kadar böyle gider” diye konuştu.

KURU İNCİRİN FAYDALARI NELERDİR?
Kuru incir, hem lezzeti hem de besin değeri açısından oldukça değerli bir meyvedir. Doğal şeker içeriği ile enerji verirken, birçok sağlık faydası da sunar. İşte kuru incirin başlıca faydaları:

ZENGİN LİFLERLE DOLUDUR
Kuru incir, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler. Kabızlığı önler ve bağırsak sağlığını destekler.

YÜKSEK ANTİOKSİDAN İÇERİĞİNE SAHİPTİR
Polifenoller ve flavonoidler gibi antioksidanlar açısından zengindir. Bu antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve genel sağlığı destekler.

KEMİKLERİ BETON GİBİ YAPAR
Kuru incir, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller açısından zengindir. Bu mineraller, kemik yoğunluğunu artırır ve osteoporoz riskini azaltır.

KOLESTEROL DÜŞÜRÜP KALBİ KORUR
Potasyum içeriği ile kan basıncını düzenler ve kalp sağlığını korur. Lif içeriği sayesinde kötü kolesterolü (LDL) düşürür ve kalp hastalıkları riskini azaltır.

DEMİR DEPOSUDUR, KANA KARIŞIP ENERJİ VERİR
Kuru incir, doğal şekerler içerir ve bu nedenle hızlı bir enerji kaynağıdır. Özellikle sporcular ve aktif yaşam sürenler için ideal bir atıştırmalıktır. Demir içeriği ile de enerjiyi yükseltmeye yardımcıdır.

BAĞIŞIKLIĞI ÇELİK GİBİ YAPAR
Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Özellikle C vitamini içeriği ile soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.

SÜTLÜ KURU İNCİR KÜRÜNÜN FAYDALARI
Sütlü kuru incir kürü, özellikle sindirim sistemi sorunlarına ve kemik sağlığına yönelik faydaları ile bilinir. Bu kürün düzenli kullanımı, genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.
Malzemeleri
- 2-3 adet kuru incir
- 1 su bardağı süt
YAPILIŞI
- Kuru incirleri yıkayın ve küçük parçalar halinde doğrayın.
- Doğranmış incirleri bir su bardağı sütün içine ekleyin.
- Karışımı kaynamaya bırakın ve kaynadıktan sonra 5-10 dakika kısık ateşte pişirin.
- Karışımı ocaktan alın ve ılımaya bırakın.
- Ilıdıktan sonra tüketebilirsiniz. Bu kürü gece yatmadan önce veya sabah aç karnına içebilirsiniz.