Doyurucu özellikleri olan ayranın içerdiği vitamin ve mineral değerler bakımından sağlığa olan faydaları da saymakla birmiyor. Özellikle yaz aylarında hararet giderici etkisi vardır. Başta sindirim sistemi olmak üzere bütün vücutta sıcaklık dengelenmesine yardımcı olur, bu yüzden yaz aylarında bol bol tüketilmesi önerilir. Kalsiyum kemik ve iskelet sağlığı için çok önemlidir. Düzenli olarak ayran tüketmek kemik sağlığı için faydalıdır. Ayrandaki kalsiyum ayrıca kas sağlığına da iyi gelir. Ayran tüketmek kolesterol seviyesinin düzenli ve düşük tutulmasına yardımcı olur. Ayran yüksek oranda kompleks B vitaminleri ve D vitamini içerir. Ayrıca çok iyi bir demir deposudur. Ayranın içeriğindeki riboflavin sindirime yardımcı olan ve gıdaları enerjiye dönüştüren riboflavin açısında oldukça zengindir. Ayran kan basıncını hem dengede tutar hem de yüksek olduğu zamanlarda düşürür. Ayran bağırsakta yaşayan faydalı bakterileri çopğaltır ve sağlıklı bağırsak florası oluşmasını sağlar. Ayrıca gastrit gibi mide hastalıklarında tedaviye yardımcıdır. Baharatlı yiyeceklerin midede yarattığı rahatsızlığın giderilmesine asit seviyesini düzenleyerek yardımcı olan ayran mide duvarını yumuşatır ve mideyi rahatlatır. Hem sağlıklı bir sıvı kaynağı olması hem de bağırsak hareketlerini artırması sebebiyle kabızlık sorununa iyi gelir. Mide ve bağırsaklardaki besin emilimini azaltan ayran tokluk hissi yaratır aynı zamanda diyet yaparken vitamin ve mineral kaybı yaşanması önler.