Besin maddeleri, genellikle sağlıklı ve dengeli bir diyetin temelini oluştururken, bazı durumlarda ölümcül olabilir. Bu durumlar genellikle besin maddelerinin yanlış hazırlanması, işlenmesi, depolanması veya kişinin bireysel alerjik tepkileri sonucunda meydana gelir.
26 Mart 2025 - 11:42 | Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
2
Bal
İşlenmemiş veya pastörize edilmemiş bal, botulinum toksini içerebilecek bakteri sporlarına ev sahipliği yapabilir.
3
Bu toksin özellikle bebeklerde botulizme neden olabilir ve solunum kaslarını felç ederek ölümcül olabilir. Bu nedenle, bir yaşından küçük çocuklara bal vermekten kaçınmak önemlidir.
4
Mantarlar
Doğada bulunan pek çok mantar türü zehirlidir ve bazıları özellikle tehlikelidir. Zehirli mantarlar genellikle yenilebilir türlerle karıştırılabilir ve yanlışlıkla tüketilirse ciddi sağlık sorunlarına veya ölüme yol açabilir.
5
Mantar toplamak ve yemek isteyen kişilerin, mantar türlerini doğru bir şekilde tanıyabilen deneyimli birisinden yardım alması önemlidir.
6
Yapraklı bitkiler
Bazı süs bitkilerinin yaprakları zehirlidir ve yutulduğunda zehirlenmeye neden olabilir. Örnekler arasında düğün çiçeği, zakkum ve oleander bulunur. Bu bitkiler evcil hayvanlar ve küçük çocuklar için özellikle tehlikeli olabilir.
7
Fugu (Balon balığı)
Bu Japon delicacy'si, içerdiği tetrodotoksin adlı güçlü bir toksin nedeniyle ünlüdür. Fugu, sadece lisanslı şefler tarafından hazırlanabilir, çünkü yanlış hazırlanması durumunda toksin ölümcül olabilir. Tetrodotoksin, sinir sistemini etkileyerek felç ve hatta ölüme neden olabilir.
8
Fasulye
Çeşitli fasulye türleri, özellikle kırmızı böbrek fasulyesi, çiğ ya da yanlış pişirilmiş olduğunda yüksek miktarda fitohemaglütinin içerir.
9
Kazayağı (Ackee)
Bu tropikal meyve, doğru bir şekilde olgunlaştırılmadıysa yüksek miktarda hipoglisemik ve toksik maddeler içerebilir.
Ackee zehirlenmesi, Jamaika’da "Jamaican Vomiting Sickness" olarak bilinen bir duruma neden olabilir ve özellikle çocuklarda ölümcül olabilir.
10
Badem
Çiğ badem, özellikle acı badem, siyanür içeren amigdalin adlı bir bileşik içerir. Siyanür, vücutta hızla zehirleyici etkilere yol açabilir. Ancak, satışa sunulan bademler genellikle tatlı badem çeşidindendir ve güvenli bir şekilde tüketilebilir.
11
Yukarıda belirtilenlerin dışında, besin alerjileri de ciddi ve hatta ölümcül olabilir. Özellikle fıstık, ağaç yemişleri, süt, yumurta, buğday, soya ve kabuklu deniz ürünleri gibi gıdalar bazı bireylerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu reaksiyonlar arasında deride döküntü, nefes darlığı ve anafilaksi (ciddi alerjik reaksiyon) bulunabilir.