Karaciğer sağlığını korumak için ise dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının edinilmesi gerektiği belirtiliyor. Peki, hangi besinler karaciğere yararlı, hangileri zararlı? Bu soruların cevapları, sağlıklı yaşam için adım atacakların önemli birer pusulası olabilir. Karaciğer, vücudumuzun en önemli organlarından biridir ve birçok önemli görevi üstlenir. Ancak, yanlış beslenme alışkanlıkları karaciğeri yorabilir ve sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. İşte karaciğeri yoran beslenme alışkanlıkları: Balık, tavuk, et, nohut, mercimek ve fasulyeyle birlikte süt ürünü kullanılmamalıMide ve bağırsaklarda gaz oluşturan yiyecekler tüketilmemeli Sosis, salam, sucuk gibi karışık et ürünleri tüketilmemeliFast-food tüketilmemeli Dondurulmuş gıdalar tüketilmemeliMikrodalgada hazırlanan yiyeyecekler tüketilmemeli Kavrulmuş ve beklemiş kuruyemiş tüketilmemeliMargarin, ayçiçek yağı, fındık yağı gibi rafine yağlar kolesterolü yükseltir ve damarlarda tıkanıklık oluşturur. Kızarmış gıdalar, margarin, hazır atıştırmalıklar gibi aşırı yağlı ve işlenmiş gıdalar karaciğer sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu gıdaların aşırı tüketimi karaciğerde yağ birikimine neden olabilir. Dengesiz bir beslenme planı, karaciğer sağlığını etkileyebilir. Yetersiz protein alımı, vitamin ve mineral eksiklikleri, karaciğer fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir ve karaciğer yağlanması gibi sorunlara yol açabilir.