Çayını yapıp içmeyen bin pişman oluyor! Kırların nazlı çiçeği: Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, enfeksiyonun kökünü kazıyor, beton gibi bir cilt sağlıyor

Hastalıklara yakalanmak kadar ondan nasıl kurtulacağı da önemli. Tam da bu noktada devreye doğanın eşsiz nimetleri devreye giriyor. Tabiatın kucağında yetişmiş on binlerce bitki, insanoğlunun derdine deva olmaya devam ediyor. Bunlardan biri var ki soğuk algınlığı denince hemen akla geliyor. Peki, bu bitki hangisi? Nerede yetişiyor? Faydaları nelerdir?

Ekinezya, Türkiye’nin kırlarını mor çiçekleriyle süsleyen bir bitki. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekten enfeksiyonu hafifletmeye kadar sayısız faydası var. Aynı zamanda cilt bakımında da önemli bir yer ediniyor. İşte tüm detaylar…

TÜRKİYE’NİN NADİDE ÇİÇEKLERİNDEN BİRİ!
Ekinezya, Türkiye'de özellikle Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde yetişiyor. Doğal olarak ekinezyanın yetiştiği yerler arasında Konya, Antalya ya da Isparta gibi İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nin bazı bölgeleri öne çıkıyor.

FAYDA SAĞLAMADIĞI DERT YOK
Ekinezya, soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan popüler bir bitki. Yapılan araştırmalar, ekinezyanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, viral enfeksiyonların süresini ve şiddetini azaltabileceğini öne sürüyor. Antioksidan özelliklere sahip olduğu düşünülen ekinezya, vücudu enfeksiyonlardan koruyarak oluşabilecek hastalıkların önüne geçiyor.

MERMER GİBİ BİR CİLDİN VAZGEÇİLMEZİ
Ekinezya bazı cilt bakım ürünlerinde kullanılabiliyor. Bu bitkinin anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri, cilt sağlığını destekliyor ve bazı cilt sorunlarının tedavisine yardımcı oluyor. Özellikle ekinezya içeren kremler, losyonlar ya da merhemler; ciltteki iltihaplanma, sivilce veya egzama gibi durumların hafifletilmesini sağlıyor. Ekinezyanın antioksidan özellikleri, yaşlanma belirtilerini azaltabiliyor.

EKİNEYZA ÇAYI TARİFİ
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı kuru ekinezya yaprağı veya kökü
- 1 su bardağı su
- Bal veya limon (isteğe bağlı, tatlandırmak için)

Yapılışı:
- Suyu kaynatın ve kaynamış suyu bir fincana dökün.
- Ekinezya yaprağı veya kökünü ekleyin ve 10-15 dakika demlenmesini bekleyin. Demleme süresini uzatmak, çayın daha güçlü olmasını sağlayabilir.
- Demleme süresi sona erdikten sonra çayı süzün.
- İsteğe bağlı olarak bal veya limon ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
- Sıcak olarak servis yapın.