SARI NOKTA GÖRMEYİ YAVAŞ YAVAŞ ETKİLİYOR
Sarı nokta hastalığının, ‘kuru tip’ ve ‘yaş tip’ olarak adlandırılan iki farklı çeşidi bulunuyor. Kuru tip en sık görülen sarı nokta hastalığı. Ancak kuru tip sarı nokta hastalığı çok yavaş ilerleme gösteriyor. Hastalık başlangıcı ile görmeyi çok ciddi etkileyecek ileri aşamaya gelmesi birçok hastada 10 yıldan daha fazla bir süre alıyor.
Kuru tipte sarı nokta altında temizlenemeyen metabolik artıkların birikmesi ile ‘druzen’ adlı beyaz-sarı renkli noktasal odaklar oluşuyor. Bunların artması ile sinir hücre tahribatı artar ve görme azalıyor.
Sarı nokta hastalığının yaş tipi ise maalesef ciddi ve ani görme kaybına neden oluyor. Ortaya çıkan görme kaybı ağrısız. Yaş tip, sarı nokta bölgesinin beslenme bozukluğu sonucu salgıladığı damar büyüme faktörleri (VEGF) nedeniyle kontrolsüz anormal damarlar ve bu damarlardan kanama ve sızıntılar şeklinde gerçekleşiyor.
60 YAŞ ÜZERİNDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Sarı nokta hastalığı ileri yaş göz hastalıkları arasında sayılıyor. Yaş ilerledikçe yapabildiğimiz birçok şeyi eskisi gibi yapamıyorsak, görme fonksiyonu da ileri yaşa bağlı azalıyor. Gözün en fazla çalışan bölgesi olan sarı nokta da yaşlanma ile eski performans kayboluyor.
SARI NOKTA HASTALIĞI NEDEN OLUR?
Bu hastalık özellikle 60 yaş ve üzerindeki insanlarda daha fazla görülüyor. Genetik yatkınlık, güneş ışığına maruziyet, sigara kullanmak risk faktörleri arasındadır. Hastalık ilerleyici yapıda olduğu için erken dönemde daha hafif, belli belirsiz şikayetler olabilirken, ileri evrelerde şikayetler artmaktadır.