Son dakika sarı nokta haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan sarı nokta gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan sarı nokta haber sayfamızda...
Güneş gözlüğü yaz aylarında sıkça kullanılan bir aksesuar olmanın ötesinde göz sağlığını koruyan önemli bir ürün. Ancak piyasada satılan sahte güneş gözlükleri ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. 1’inci Bölge İstanbul Optisyen-Gözlükçüler Odası Başkanı Ayhan Demircan, "Sahte güneş gözlükleri pazarda bile satılır hale geldi. Risk alıp, bu gözlükleri kullanmayın. Sağlığı tehdit eden bu gözlükler nedeniyle erken yaşta katarakt olabilirsiniz" dedi.
Günümüzde teknolojinin hayatımızdaki etkisi giderek artarken yoğun iş temposu gibi faktörler nedeniyle ekran başında geçirdiğimiz süre uzayabiliyor. Bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar; artık günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Sürekli ekran kullanımı, göz sağlığımız üzerinde olumsuz etkiler yaratarak çeşitli göz hastalıklarına yol açıyor. Op. Dr. Tuncer Güney, göz sağlığıyla ilgili bilinmesi gereken tüm detayları tek tek açıklıyor.
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Burak Akkoyun, yaz aylarında rağbetin arttığı güneş gözlüklerine ilişkin uyarılarda bulunarak, sahte güneş gözlüklerinin gözde kalıcı rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yardımcı Doçent Doktor Oğuzhan Genç, havaların ısınmasıyla birlikte kullanımı artan güneş gözlükleri hakkında açıklamalarda bulunarak, yanlış güneş gözlüğü seçimlerinin sarı nokta hastalığını hızlandırabileceğini belirtti.
Gözlerinizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumak için güneş gözlüğü kullanımını önemsemelisiniz. Uzm. Dr. Hülya Deveci yaza girerken önemli ihtiyaçlardan biri olarak gündeme gelen güneş gözlüğünün bir aksesuar olarak değil, göz sağlığını koruyacak bir araç olarak kabul edilmesi ve seçiminin de bu amaca yönelik yapılması gerektiğini söyledi. Uzm. Dr. Deveci , “UV ışınlarına maruz kalma katarakt gelişimine neden olabildiği gibi retina denilen gözün arka sinir tabakasında da bir takım hasarlara neden olmaktadır. Güneş gözlüğünde cam rengi bile önemlidir” dedi.
Sahte güneş gözlüklerinin gözde katarakt oluşmasına sebep olduğunu ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Lütfi Seyrek, katarakt oluşumun ise görme azlığına hatta görme kaybına kadar ilerleyebileceğini belirtti.
Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Sibel Malazgirt, “Güneş gözlüğü seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik, camların UV-A ve UV-B ışınlarını yüzde 100 bloke ediyor olmasıdır. UV korumasız güneş gözlükleri kullanılmamalıdır” dedi.
Türkiye’de gözlük kullanma bilinci hızla artıyor. Halihazırda 40 milyon kullanıcı var. Pazarın büyüklüğü 500 milyon dolara ulaştı. Ancak en büyük sorun internetten yapılan kontrolsüz satışlar ve kayıtdışı. Yetkili mağazalardan alınmayan ürünler kalıcı göz hasarlarına yol açıyor. Konu çok hassas. İstanbul Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Ayhan Demircan ile sektörü ve sorunları masaya yatırdık.
Türkiye’de gözlük kullanma bilinci hızla artıyor. Halihazırda 40 milyon kullanıcı var. Pazarın büyüklüğü 500 milyon dolara ulaştı. Ancak en büyük sorun internetten yapılan kontrolsüz satışlar ve kayıtdışı. Yetkili mağazalardan alınmayan ürünler kalıcı göz hasarlarına yol açıyor. Konu çok hassas. İstanbul Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Ayhan Demircan ile sektörü ve sorunları masaya yatırdık.
Sarı nokta hastalığı veya age-related macular degeneration (AMD), retina üzerinde meydana gelen bir göz hastalığıdır. Bu hastalık, genellikle yaşla birlikte gelişen ve görsel işlevi etkileyen bir durumdur. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Betül Türkoğlu Şen, konu hakkında detaylı bilgileri posta.com.tr okuyucuları ile paylaştı.
Rokanın popülaritesi, tadı kadar sağlığa olan faydalarıyla da ilgilidir. Yapılan bir araştırmada kanserle savaşan maddeler açısından yüksek olduğunu belirtiyor. Bu lezzetli yeşil, lif ve fitokimyasallar açısından zengin ve besleyicidir. Roka, şeker, kalori, karbonhidrat ve yağ bakımından düşüktür. Roka yeşil yapraklı bir bitki türü olup hafif mayhoş, hatta acımsı bir tada sahiptir. Bu bitki çoğunlukla salatalarda kullanılmaktadır. Roka, turpgiller familyasına ait bir bitki türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde özellikle balığın ve etin yanında çok fazla tüketilir.
Maydanoz Türk mutfağında sıklıkla kullanılan taze bir baharattır. Bunun yanında hazımsızlık, safra taşı, böbrek taşı ve kabızlık gibi problemlerin giderilmesi için de kullanılabilmektedir. Maydanoz yaprakları ve sap kısmı beraber tüketilebilmektedir. Bunun yanında böcek ısırması ve cilt problemlerine karşı da oldukça etkilidir.
Çinko insan sağlığı için en değerli mineraller arasında yer alır. Çinko en çok kırmızı et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve baklagillerde bulunur. Çinko bağışıklık sistemi ve metabolik faaliyetler için oldukça değerli minerallerdendir. Sizler için çinko içeren besinler nelerdir, en çok çinko hangi gıdalarda var sizler için ayrıntıları ile derledik.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge’nin, Avrupa genelinde yaşanan COVID-19 vaka sayılarında son haftalarda görülen artış dolayısıyla sonbahardan itibaren virüsle mücadelenin iyice zorlaşabileceği uyarısında bulundu.
Fıtık sorununu bağırsak başta olmak üzere iç organların bir bölümünün doğal ortamından dışarı çıkması ve deri altında şişlik meydana getirmesi olarak tanımlayabiliriz. Fıtık; her yaştan insanın karşılaşabileceği bir hastalık. Kişide, ağrı ve hareket güçlüğü ile kendisini gösteriyor. Tedavi edilmediğinde zamanla diğer organlara zarar verebiliyor. Hatta, tedavi edilmeyen fıtık nedeniyle organların çürüme riski dahi bulunuyor. Fıtık, belde, boyunda, karın bölgesinde; kasıklarda, göbekte, kesi yerlerinde oluşabiliyor. Bölgeye göre fıtık neden olur, nasıl gelişir? Hangi durumlarda cerrahi müdahale gerekir, öğrenmek için haberimize göz atın.
Sarı nokta hastalığı, gözün keskin görmesini sağlayan yaklaşık bir mercimek tanesi büyüklüğünde olan sinir tabakasında ortaya çıkan hastalığa deniyor. Sarı nokta hastalığının, ‘kuru tip’ ve ‘yaş tip’ olarak adlandırılan iki farklı çeşidi var. Bir ileri yaş hastalığı olan sarı nokta hastalığında çizgileri eğik görme gibi bazı belirtiler hastalığa işaret ediyor olabilir!
Güneş ışınları, insan gözlerinin algılayamayacağı veya hissedemeyeceği oranda ultraviyole (UV) radyasyonu yayıyor Gözlerimizi güneşten korumamızı sağlayan güneş gözlüklerinin UV ışınlarından koruyucu özellikte ve gözümüze uygun olmalı. Kaliteli bir güneş gözlüğünde öncelikle camın renginin koyu ya da açıklığından ziyade ultraviyole (UV) ışığını engelleyip engellemediği önem taşıyor.
Gelişmiş ülkelerde 70 yaş üstünde sarı nokta hastalığı ciddi görme kayıplarının ilk nedenleri arasında yer alıyor. Sarı nokta hastalığı, retina tabakasının ‘makula’ olarak adlandırılan bölgesinde ışık enerjisini elektro-kimyasal sinyale çeviren fotoreseptörleri etkileyen bir göz hastalığı. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde görme kayıpları oluşuyor. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Ayhan’ın da arasında yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, sarı nokta hastalığıyla ortaya çıkan görme bozukluklarını tespit etmek için yeni bir yöntem geliştirdi.
Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak göz ve göz çevresi sağlığını olumsuz etkiliyor. Güneş ışınlarının, yani ultraviyole ışınların gözde farklı mekanizmalar ile farklı dokularda hasara yol açabildiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, “Güneşe uzun süre maruz kalmak gözün ön yüzeyinde konjonktiva ve kornea tabakasında yanıklara, gözün beyaz kısmında kabarık sarı beyaz görünümlü kabarcıklara, gözde et büyümesine, katarakt oluşumunun hızlanmasına, yaşa bağlı sarı nokta hastalığına, göz kapağı ve çevresinde kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.
Halk arasında ‘sarı nokta hastalığı’ olarak bilinen makula dejenerasyonu yaş ilerlemesi ile ortaya çıkıyor. Birden fazla çeşidi olan hastalıkla ilgili konuşan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nurcan Sonat, “75 yaş üstünün yüzde 20’sinde görülüyor. Hastalık ilerlediğinde görme kaybına sebep olabilir” ifadelerini kullandı.
Yapay zekayla görmeyen gözlerin görmesini sağlayan bir biyonik göz geliştirildi. Sarı nokta hastalığı yüzünden gözünü kaybedenler artık tekrar görebilecek!
Göz Hastalıkları Uzman Dr. Serkan Güreser, çocukluk çağı görme engelliliği sebeplerinin dünyanın değişik bölgeleri arasında önemli ölçüde değişiklik gösterdiğini söyleyerek, “Türkiye’de çocukluk çağı körlüklerini etkileyen en önemli faktör, akraba evliliğidir. Akraba evlilikleri ve aile bireylerinde görme engeli bulunan kişiler dikkate alındığında kalıtsal körlük sebeplerinde akraba evliliği oranı yüzde 52 olup, iki çocuktan birisinde akraba evliliği neticesinde körlüğe rastlanmaktadır” dedi.
Pandemi ile birlikte günlük cep telefonu kullanım süresi 10 saati geçti. Öyle ki telefonla uyuyor, telefonla uyanıyoruz. Dakikada bir telefonu kontrol ediyoruz. ‘Teknoloji bağımlılığı’ konusunda destek almak isteyenlerin sayısı tam 2 kat arttı. Bağımlılığa bağlı olarak başka hastalıklar da ortaya çıktı. Tehlike her geçen gün büyüyor. Çeşitli branşlardan ünlü doktorlar sorunu masaya yatırırken, kurtuluş reçetesini de verdiler.