İştahın öğrenilmiş bir davranış olduğunu belirten Prof. Dr. Selim Gökçe iştahın tanımını yapmanın önemli olduğunu belirtti ve iştah kaybının nedenleri hakkında şunları söyledi: "Birincisi çocuk açlık hissetmeyebilir. Nörolojik sorunları olan çocuklarda açlık hissi olmayabilir ya da midesinden beslenen bir çocuk açlık hissetmeyebilir.
Mekanizmadan bahsedersek ağız, mide, bağırsaklar, burayı ilgilendiren hastalıklar. Örneğin ağız içerisinde yaralar, yemek borusunda yaralar varsa, yemek borusu uygun çalışmıyorsa çocuk açlık hissetmeyebilir. Mesela yemek yerken çocuk boğazına kaçırıyorsa korkuyla beraber yemek yemekten kaçınabilir. Yemek borusundan geçerken yanma, ağrı hissi iştahını kaçırabilir. Mide hastalıkları gastrit, ülser vs. çocukta iştahsızlığa neden olabiliyor. Reflü, çocukta iştahsızlığa neden olabiliyor. Ya da mesela yemek borusunda, midede, bağırsaklarda darlıklar ya da çalışmasında sorunlar, şişkinlik hissetmek bu da insanı tok hissettirebiliyor ve iştahsızlığa neden olabiliyor. Bunun yanında enfeksiyonlar, enflamatuvar hastalıklar sırasında salgılanan bazı ürünler iştah kaybına yol açabiliyor. Bunun yanında kalp hastalığı, akciğer hastalığı bunlar da yeterli iştahın olmasını engelleyebiliyor."