COVİD-19 ENFEKSİYONUNA KARŞI ANTİOKSİDAN ZENGİNİ ANADOLU PROPOLİSİ
Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı ise Türkiye'nin dünyanın ikinci arıcılık ülkesi olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'nin endemik bitki örtüsü çeşitliliğinin diğer ülkelere kıyasla 3 kat daha zengin olduğunu kaydeden Samancı, "Ülkemizde 8,2 milyon arı kovanı ve 72.000 arıcı bulunmaktadır. Zengin coğrafyamız sayesinde de arıcılık ve arı ürünleri üretimi konusunda yüksek potansiyele sahip bir ülkeyiz. Ülkemizde başta propolis olmak üzere, arı sütü, polen, arı ekmeği ve ham bal gibi arı ürünleri de üretilmektedir.
İstanbul Teknik Üniversitesinde yapılan bilimsel bir çalışmada, Anadolu propolisinin diğer ülkelerde üretilen propolislere kıyasla 3 kat daha zengin antioksidan maddeler içerdiği ve daha zengin bir antioksidan profiline sahip olduğu belirlenmiştir. Bu da Anadolu coğrafyasındaki endemik bitkilerden kaynaklanmaktadır. Anadolu propolisinin içeriğinde yüksek oranda kafeik asit fenetil ester (KAFE), kafeik asit, kuersetin, galangin, klorojenik asit, linolenik asit, palmitik asit, hidroksitirosol, cis-p-kummerik asit, p-kumarik asit, krisin ve pinosembrin gibi 15 farklı fenolik ve flavonoid bileşenler bulunur.
Bu bileşenler sayesinde propolis antioksidan, antibakteriyel, antiviral, antifungal, antienflamatuvar ve antitümör özellikler gösterir. Sonuç olarak güçlü bir bağışıklık için saf Anadolu propolisi özütü içeren bir damladan düzenli olarak tüketmeniz ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz oldukça önemlidir” dedi.