Şalgam suyu, kalsiyum, C vitamini, A vitamini, E vitamini, manganez ve beta-karoten gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Sindirim sistemi, kemik gelişimi, akciğer sağlığına faydaları vardır. Şalgamın faydaları saymakla bitmez. Güçlü bir antioksidan deposu olan şalgam kanser hastalığını önlemede de yardımcı olur. Bunun yanı sıra şalgam sindirim sisteminin de doğru çalışmasını sağlamaktadır. Adana'ya özgü bir lezzet olan şalgam vücuttan toksinleri atar.Lezzeti ile de öne çıkan şalgam bağırsak rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur.Yüksek oranda C vitamini barındıran şalgam günlük C vitamini ihtiyacını da karşılamaktadır.İştah açıcı özelliği sayesinde kilo alamayan kişilerin düzenli olarak şalgam tüketmesi önerilir. Şalgam hızla kilo aldırır.Yüksek oranda potasyum, demir ve kalsiyum içeren şalgam kemik gelişimine de katkı sağlamaktadır.Şalgam sigaranın verdiği zararları en aza indirir. Bu sayede akciğerde meydana gelen hasarlar kısa sürede temizlenir.Şalgam organların da çok düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır.Şalgam sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak hazmı da kolaylaştırmaktadır.Şalgam genel olarak böbrek taşlarının düşürülmesine de yardımcı olur. Şalgam düzenli tüketildiği takdirde kötü kolesterolü düşürmektedir.Şalgam vücutta meydana gelen iltihapların da doğal yollar ile dışarı atılmasını sağlar. Aynı zamanda idrar söktürücüdür.Şalgamın doğru tüketildiği takdirde stresi azalttığı da görülür.Şalgam, vücutta terden dolayı oluşan kötü kokuların giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Şalgam suyunun fazla tüketiminin zararları vardır. Özellikle tansiyon hastası kişiler şalgam içerken dikkatli olmalılardır. Aşırı tüketildiğinde midede şişkinlik oluşturacağı için mide rahatsızlığına sahip kişilere zarar verir. Şalgam suyunun kalorisi çok düşük olduğu için özellikle diyetlerde kullanılabilir. Afrodizyak etkisi de olan şalgam suyu erkeklerde cinsel gücü arttırmayı sağlıyor. A,B ve C vitaminlerini barındıran şalgam suyu göz sağlığına da iyi geliyor. Şalgam suyu boğazdaki iltihapların giderilmesinde ise önemli rol oynuyor. Akciğerleri ve bronşları temizleyen şalgam suyu soğuk algınlıklarına iyi geliyor. MalzemelerYarım kilo siyah havuç1 adet pancar turpu1 çay kaşığı toz şekerYarım su bardağı bulgur1 çay kaşığı limon tuzu1 tatlı kaşığı kaya tuzu5 litrelik turşu bidonuBidonun içerisine de ılık klorsuz suYapılışı;ilk olarak vermiş olduğumuz ölçülerdeki şekeri, tuzu ve limon tuzunu bidonun içerisine boşaltın ve suyun içerisinde karıştırın.1 su bardağı bulguru tülbentin içine koyun ve tülbentin ağzını bağlayıp, suyun içerisine salın.Siyah havucunuzu kabuklu haldeyken iyice yıkayın. Daha sonra kabuklarını soyun ve uzunlamasına parçalara ayırın. Parçalara ayırmış olduğunuz siyah havucu suyun içerisine atın.Daha sona pancar turbunun kabuklarını soyun ve iri parçalar halinde keserek suyun içerisine atın.Bidonun ağzı dolacak şekilde içerisine tekrar su ilave edin. 2 gün arayla kapağını açıp havalandırın. 15 günün sonunda şalgam suyunuz hazır hale gelmiş olacak.ŞALGAM NASIL TÜKETİLMELİ?Şalgam doğru tüketildiğinde oldukça sağlıklı bir besindir. Özellikle de tansiyon hastaları şalgam tüketirken çok dikkatli olmalılar. Şalgamın aşırı tüketimi ise mide rahatsızlıklarına yol açabilir. O nedenle şalgam dengeli bir şekilde tüketilmelidir. İnsan vücudunda kandaki hemoglobin düşünce anemi diğer bir adı ile kansızlık ortaya çıkar. Şalgam ise hemoglabin hücrelerini yükseltir. Demir bakımından zengin olan şalgam düzenli tüketildiğinde kansızlık gibi sorunları da çözmektedir. Şalgamın pek çok yararı bulunmaktadır. Özellikle de A ve C vitamini barındıran şalgam cildin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Beta karoten ve bakır içeren şalgam cildin daha sağlıklı ve parlak kalmasını sağlar. Bunun yanı sıra şalgam ciltteki yaşlanmayı da durdurur. Şalgam düzenli şekilde tüketilir ise saçların da daha parlak ve güçlü kalmasını sağlayacaktır.