En Çok Demir Hangi Gıdalarda Var?
Demir, bitkilerde yüksek miktarda bulunur ama vücut tarafından et ya da balıkta yer alan demirden daha az emilir. Susam, fındık, tahin, Antep fıstığı, yulaf, kaju fıstığı, kuru üzüm, kuru kayısı demir oranı yüksek bitkisel besinler içinde yer alır. Kırmızı etler, kümes hayvanları, sakatatlar ve özellikle de balık, hindi ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağı olarak bilinir.
Yumurtalar, kuruyemişler, süt ürünleri ve yağlı tohumlar, tam tahıllar, meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve özellikle kurutulmuş meyveler demir bakımından yüksek olan gıdalardır. Kekik, köri, kimyon, zencefil ya da kişniş gibi baharatlar da demir bakımından oldukça zengindir.
Bitkisel kaynaklı demir seviyesinin de vücutta emilimini daha çok artırmak için C vitamini bakımından zengin bir besinle (örneğin domates, turunçgiller, kivi) tüketilir. Besinler demir alımında yeterli gelmediği zaman ve kişide kansızlık bulunuyorsa demir, takviye besin olarak da kimi zaman alınabilir. Demir takviyeleri beslenme uzmanın ya da uzman hekim önerdiği şekilde alınması gerekir.
Demirin Faydaları Nelerdir?
Hücrelere oksijen sağlamak ve vücudun kan oluşumu gibi bir dizi metabolik süreç için vücudun demire ihtiyacı bulunur. Kandan oksijenin taşınması, hormonların üretimi, oksijenin kaslarda depolanması ve enzimlerin oluşumunda yardım, enfeksiyonlara karşı savunma mekanizmasının desteklenmesi ve bağışıklık sisteminin de güçlenmesinde önemli bir rol alır.