Diş fırçası veya dil temizleyiciler yardımı ile dil temizliği, plak ve diş taşı oluşumunun önüne geçilebilmesi için de diş ipi ve ağız bakım suyu önem taşıyor. Kürdan gibi sivri ve sert nesnelerin kullanımı ise dişlere zarar verebiliyor.
Dişlere zarar veren bir diğer durum ise diş temizliğinde çok sert fırçaların kullanılması ve bu fırça kullanımlarında sert fırçaların diş etine ve dişe çok bastırılması, diş minesini aşındırıcı şekilde kullanılması. Bu nedenle sert fırçalamadan uzak durulması gerekiyor. Orta, yumuşak sertlikte diş fırçalarının seçilmesi yanlış uygulamaların önüne geçilmesine destek oluyor. Diş fırçasını 90 derece açı ile değil, 45 derecelik açı ile kullanmak gerekiyor.
Bir diğer önemli konu ise diş fırçalarının yenilenme zamanı. Günde iki defa dişlerimizi fırçalamamız gerekiyor. Buna göre ortalama 3,5 ay içerisinde 200 kullanım tamamlanmış oluyor. Uzmanlar, diş fırçalarının 200 kullanımdan sonra değiştirilmesi gerektiğini belirttiği için diş fırçalarınızı 3 ayda bir, en geç 3,5 ayın sonunda değiştirmeniz gerekiyor.
Ortodonti Uzmanı Cansu Şeyma Ağrılı, doğru diş bakımına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Ağız ve diş sağlığı genel sağlıkla yakından ilgili
Ağız ve diş sağlığının tek başına bir alan olarak düşünülmemesi gerektiğini belirten Araştırma Görevlisi Cansu Şeyma Ağrılı, “Ağız ve diş sağlığı özellikle giderek artan kronik hastalıklarla ve genel sağlık durumu ile yakından ilişkidir. Ağız ve diş sağlığının iyileştirilmesine ve geliştirilmesine katkıda bulunacak her faktör toplum sağlığı için önem taşımaktadır.” dedi.