Son dakika diş fırçalama haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan diş fırçalama gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan diş fırçalama haber sayfamızda...
Diş sağlığı, genel sağlık için büyük bir öneme sahiptir. Ancak, diş bakımında kullandığımız ürünlerin içerikleri ve nasıl kullanıldığı da oldukça önemlidir. Özellikle diş macunu seçiminde dikkat edilmesi gereken birçok faktör bulunuyor. Peki, diş macunlarında hangi maddelere dikkat etmeliyiz? Doğru diş macununu nasıl seçmeliyiz ve dişimizi nasıl fırçalamalıyız? İşte diş sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak tüm detaylar...
Uzmanlar, ağız ve diş sağlığı konusunda çocukların erken yaşta bilinçlendirilmesinin gelecekte oluşabilecek diş hekimi korkusunun önüne geçeceğini belirterek, aksi durumda başka sağlık sorunlarının oluşmasına sebebiyet verilebileceğine dikkati çekti.
Diş sararması, birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir sorundur. Ancak, bu durumu önlemek için çeşitli doğal yöntemler bulunmaktadır. İşte diş sararmasını önlemek için bazı etkili yöntemler...
Ramazanın gelmesiyle ağız ve diş bakımı hakkında yapılması gerekenleri anlatan Diş Hekimi Ece Çalışkan, oruç tutarken ağız ve diş sağlığı bakımından en büyük tehdidin ağız kuruluğu olduğunu belirtti. Alkollü gargara kullanmanın ağız kuruluğuna daha çok neden olabileceğini belirten Çalışkan, "Bu yüzden bundan uzak durabiliriz. Ancak mutlaka gargara yapılması gerektiğinden alkollü gargara yerine hafif tuzlu suyu tercih edebilirsiniz" önerisinde bulundu.
Beyaz ve sağlıklı dişler, estetik bir gülüşün en önemli unsurlarından biridir. Günlük hayatta tüketilen çay, kahve, sigara gibi etkenler dişlerin zamanla sararmasına neden olabilir. Ancak pahalı diş beyazlatma işlemlerine başvurmadan, evde doğal yöntemlerle dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. İşte evde uygulayabileceğiniz en etkili doğal diş beyazlatma yöntemleri...
Çocukların diş sağlığı için florür kullanımını değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Nalbantoğlu, “Florür, çocuklarda diş çürüğünü önlemede en etkili ve güvenilir yöntemlerden biri olarak uzun yıllardır diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Çocukların ağız ve diş sağlığını korumak, ileride daha ciddi diş sağlığı problemlerini önlemek için florür hem bireysel hem de toplumsal düzeyde büyük bir öneme sahiptir” diye konuştu.
Yaşlanma, sigara ve alkol kullanımı, zayıf bağışıklık sistemi, kötü beslenme ve genetik yatkınlık gibi faktörlerin ağız kanseri riskini artırdığını belirten Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Nur Kahraman, “Ağız içinde oluşan bazı lezyonlar (örneğin, beyaz veya kırmızı lekeler) kansere dönüşebilir. Sigara ve alkol; özellikle ikisinin aynı anda tüketimi, ağız kanserinin en yaygın sebeplerindendir” dedi.
Yeni eğitim ve öğretim döneminin başlamasının ardından milyonlarca öğrenci ders başı yaptı. Bununla birlikte özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda okullarda oluşabilecek düzensiz beslenmenin ardından diş kayıplarına karşı uzmanlar velileri uyarıyor. Diş hekimi Tunahan Ulaş, okullarda oluşabilecek düzensiz beslenmenin diş çürümelerine ve diş kayıplarına yol açtığını belirtti.
Vücut temizliği elbette önemlidir. Fakat bazı yaygın hatalar, sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Gereğinden fazla yapılan uygulamalar veya yanlış yöntemler, cilt ve vücut dengesini bozabilir. Doğru adımlarla aşırıya kaçmadan yapılan temizlik, uzun vadede sağlığınızı korumada daha etkili olacaktır. Peki, vücut temizliğinde en çok yapılan hatalar hangileri?
Ağız, Diş Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doktor Atilla Alexander Akgöl, en yaygın belirtileri arasında diş eti çekilmesi, dişlerde sallanma ve kronik kötü ağız kokusunun bulunduğu periodontal hastalıkların diş kaybına kadar gidebilen ciddi sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Ağız, Diş Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Atilla Alexander Akgöl, en yaygın belirtileri arasında diş eti çekilmesi, dişlerde sallanma ve kronik kötü ağız kokusunun bulunduğu periodontal hastalıkların diş kaybına kadar gidebilen ciddi sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. Periodontitisin diş eti ve dişleri destekleyen diğer yapılar üzerinde ciddi enfeksiyonlara yol açan ilerlemiş bir diş eti hastalığı olarak biliniyor. Akgöl, tedavi edilmediğinde periodontitisin diş kaybına neden olabileceğini belirterek, "Periodontitis, diş eti iltihabının (gingivitis) ilerlemesi sonucunda ortaya çıkar. Bakteriyel plakların diş eti çizgisinin altına inerek iltihaplanmaya ve doku hasarına yol açmasıyla gelişir" dedi.
Diş sağlığı, genel sağlığın önemli bir parçasıdır ve düzenli olarak bakımı yapılması gereken bir alandır. Diş sağlığını korumak için birkaç adım vardır. Peki yetişkinlerde ve çocuklarda diş sağlığı nasıl korunur? İşte diş sağlığında günlük bakım önerileri
Ramazan ayında içerisinde besin ve sıvı tüketiminin olmaması nedeniyle tükürük akışının azalmasıyla yaşanabilen diş çürümelerine karşı uyaran uzmanlar, sahurda yatmadan önce yemek artıklarının temizlenmesi için ağız bakımının çok önemli olduğunu vurguluyor.
Ramazan ayında oruç tutanların başlıca sorunlarından birinin ağız kokusu ve bu durumun gerek sağlık gerekse de sosyal hayatta çıkardığı zorluklar olduğunu belirten Dt. Çağatay Yazıcı, dil temizliği ve ağız bakımı hakkında bilgilendirdi.
Dilin yüzeyinde biriken gıda artıklarının ağız kokusu oluşumunda büyük etkiye sahip olduğuna dikkat çeken Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Çağatay Yazıcı, “İftardan ve sahurdan sonra mutlaka en az 3 dakika diş fırçalamak, ardından diş ipi kullanmak ve son olarak da dil kazıyıcılar yardımıyla ya da elinizde yoksa diş fırçasıyla dilin yüzeyini temizlemek ağız kokusu sorununuzu büyük oranda azaltacaktır” dedi.
Uykunun hem çocuklar hem de yetişkinler için fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlık açısından son derece önemli bir konu olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Burçin Yorgancı Kale, güçlü bir bağışıklık sisteminden bellek ve öğrenmeye, kilo kontrolünden zihinsel performansın artırılmasına kadar birçok konuda uykunun vazgeçilmez bir yaşam unsuru olduğunun altını çizdi.
Fast-food, asitli içecek, işlenmiş ve paketli gıda tüketiminin çocuklarda diş çürüklerini artırdığını belirten Dt. Çağatay Yazıcı, “Yılda 1 kez herhangi bir şikâyet olmasa bile mutlaka ağız ve diş kontrolü yapılmalı, yoğun okul süreci olan çocuklar için çürük tedavilerinde sömestir çok uygun bir dönemdir” dedi.
Bebeklerde ilk diş hekimi muayenesinin gecikmesinin gelecekte önemli sorunların tedavisine engel olduğunu söyleyen Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Banu Öter, bebeklerin ilk diş çıktıktan sonra en geç 1 yıl içinde ilk muayenelerinin yapılması gerektiğini dile getirdi.
İçerdiği protein, yağ, vitaminler, mineraller ve antikorlar sayesinde bebeklerin enfeksiyonlara karşı korunmalarını sağlayan anne sütünün, çocuk sağlığındakini önemine vurgu yapan diş hekimi Dt. Can Gökkurt, "Sağlıklı bir şekilde büyümelerini ve gelişmelerini destekleyen, sindirilmesi kolay, beyin gelişimini için kritik öneme sahip DHA (dokosaheksaenoik asit) içeren anne sütü çocuklardaki ağız sağlığı için de çok önemlidir. Anne sütü emen bebeğin çene kasları daha kuvvetli oluyor" dedi.
İçerdiği protein, yağ, vitaminler, mineraller ve antikorlar sayesinde bebeklerin enfeksiyonlara karşı korunmalarını sağlayan anne sütünün, çocuk sağlığındakini önemine vurgu yapan diş hekimi Dt. Can Gökkurt, "Sağlıklı bir şekilde büyümelerini ve gelişmelerini destekleyen, sindirilmesi kolay, beyin gelişimini için kritik öneme sahip DHA (dokosaheksaenoik asit) içeren anne sütü çocuklardaki ağız sağlığı için de çok önemlidir. Anne sütü emen bebeğin çene kasları daha kuvvetli oluyor" dedi.
Sıcak içecek ya da yiyeceklerin yenmesi dilin ve ağzın yanmasına neden olmaktadır. Yüksek ısıda olan bu besinlerin tüketilmesi ile dil yanıkları oluşmaktadır. Bu yanıklar acı verici şekilde gerçekleşebilmektedir. Kişi dilini yakma oranına göre belirli bir süre tat duyusunu da kaybedebilmektedir. Dil yanığına en iyi gelen yöntem ise tuzlu sudur. Tuzlu su yanık hissini anında hafifleterek dilde yara oluşumunu da engellemektedir. Dil yanığına ne iyi gelir ve nasıl geçer? Yanık kaç günde geçer ve nasıl iyileşir sizler için derledik.
Bursa'nın tarihi ilçesi Kestel'in M.Ö. 300'lü yıllarda bugünkü Yunanistan'dan gelen Megara’lılar tarafından kurulduğu tahmin ediliyor. Ön Asya’dan gelebilecek olası akınlara karşı koyabilmek için inşa edilen tarihi Kestel Kalesi, Bizans döneminde daha da güçlendirilerek doğudan gelecek Türk akınlarına karşı Bursa’yı korumada öncü kuvvet yapısı olarak kullanılmış.
Kurban Bayramı'nda etin ve şekerli yiyeceklerin kullanımıyla ilgili tavsiyelerde bulunan Diş Hekimi İpek Cebeci, asitli içecekler tüketildikten sonra diş fırçalama uygulamasının en az yarım geçtikten sonra yapılması gerektiğini söyledi ve nedenini açıkladı.
Çocuklara ağız ve diş bakım alışkanlıklarının kazandırılması büyük önem taşıyor. Çocuklar ağız sağlığına yeterince dikkat edemeyebilirler diyerek ebeveynleri uyaran Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Melih Özdemir, “Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerir, bu nedenle çürümeye daha meyilli olur. Çocuklar diş çürüğünün erken döneminde görülen hassasiyet ve ağrı gibi semptomları yorumlayamaz ve çoğunlukla diş hekimine başvurulduğunda çürük ilerlemiş olur. Bu yüzden ebeveynlere çocuklara ağız bakım alışkanlıkları kazandırılması ve takibi konusunda büyük görevler düşer” dedi.