HANGİ DURUMDA ORUÇ TUTMAYA İZİN VAR?
Üç aylık şeker ortalaması %8’in altında olanlar, hipoglisemiye neden olmayacak şeker hapları kullanan ya da günde bir kez insülin kullanan hastaların isteği doğrultusunda oruç tutmasına izin verilebiliyor.
RAMAZAN AYINDA ORUÇ TUTMAK İSTEYEN HASTALARIN TEDAVİSİ NASIL DÜZENLENİR?
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande Özportakal, hasta, ramazan ayında oruç tutmak istiyorsa, tetkiklerinin ramazan ayından önce yapılması gerektiğini belirtiyor. Hastanın beslenme planı için diyetisyen görüşünün alınması, ilaç dozlarının ayarlanması, ilaçların alınacağı öğünlerin belirlenmesi ve ramazan ayı boyunca sürekli kan şekeri takibi yapılması gerekiyor. Çünkü ramazan boyunca oluşabilecek hipoglisemi ve hiperglisemi ataklarından korunmada sıkı kan şekeri takibi çok büyük önem arz ediyor.
ORUÇ TUTULAN DÖNEMDE KAN ŞEKERİ ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR?
Hastaların özellikle oruç tuttukları ilk dönemde sıkı bir şeker takibi yapması gerekiyor. Bazı yanlış inanışların aksine, kan vermek veya kan şekeri ölçümü oruç bozmuyor. Ayrıca iftarda, oruç açmadan önce kan şekerinin ölçülmesi ve açlık kan şekeri olarak kaydedilmesi; hiperglisemi riskine karşı da iftardan iki saat sonra tokluk kan şekerine bakılması gerekiyor.
Ayrıca sahura kalkıldığında, sabah uyandıktan sonra, gün ortasında ve ikindi vaktinde de ölçülebilen kan şekeri, hipoglisemi ataklarını yakalamak için çok önemli. Bu nedenle oruç tutulan ilk birkaç gün şeker takibinin sıkı tutulması gerekiyor. Kan şekerinin günler ilerledikçe düzenli seyrettiği görülürse, ölçüm sayısı azaltılabiliyor.