Son dakika Diyabet haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan Diyabet gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan Diyabet haber sayfamızda...
Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleriyle kalp damar hastalıklarının önlendiğini ve kontrol altına alındığını söyleyen Diyetisyen Demet Güngördü, “Kalp sağlığınızı tabağınızla koruyun. Paketli ürünler, kızartmalar ve bazı pastane mamullerinde bulunan trans yağlar kalp sağlığı için ciddi risk teşkil ediyor. Bu nedenle posa tüketimi artırılmalı; sebze, meyve, kurubaklagil ve tam tahıllı ürünler günlük diyette yer almalıdır” dedi.
Kalp sağlığını korumak, aslında her gün farkında olmadan yaptığımız küçük tercihlerle başlar. Tabakta neyin yer aldığı, sadece bir öğün değil, uzun vadede kalbinizin geleceğiyle de ilgilidir. Dengeli seçimler, sadece bugünü değil yarını da şekillendirir. İşte tüm detaylar!
Yeme bağımlılığının fiziksel ve psikolojik etkileri hakkında bilinçli olunması gerektiğine işaret eden Diyetisyen Şevval Işıklı, “Yeme bağımlılığı, tıpkı diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi kişinin hem fiziksel sağlığı üzerinde ciddi etkiler oluşturabilir hem de bireyin yaşam kalitesini düşürebilir. Profesyonel yardım gerektirebilir” dedi.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen ekşimsi uçkun bitkisi pazar tezgahında yerini aldı. Her derde deva olan bu bitki ekşimsi tadıyla da severek tüketiliyor. Kilosu pazarda 100 ila 150 TL arasında değişiyor.
Şekerin fazla tüketimi, obezite, diyabet ve kalp hastalıkları gibi pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Bu nedenle, şekerin yerine daha sağlıklı alternatifler aramak, günümüzün en önemli trendlerinden biri haline geldi. Fakat sağlıklı bir yaşam için tatlılardan vazgeçmek de kolay olmuyor.
Uzmanlar, kronik stresin, yanlış beslemenin ve obezitenin kanser türlerine adeta davetiye çıkardığını ifade ederek, özellikle yüksek kalorili, düşük lifli ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmasını tavsiye etti.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de yılda ortalama 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalp krizlerine müdahalede ilk üç dakikanın büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, kalp krizi ve kalp hastalıklarında erken teşhisin önemini vurguladı.
Sonbahar aylarının lezzetli meyvelerinden biri olan bu meyve, sağlığa pek çok fayda sağlayarak vücut için önemli besin kaynağıdır. İçeriğindeki vitamin ve mineraller, sindirim sisteminden cilt sağlığına, bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar birçok olumlu etki yaratır. İşte düşük glisemik indeksi ile diyabet hastalarına da uygun olan o meyve!
Osmanlı'dan beri şifasından faydalanılan pek çok bitki bulunuyor. Bir tanesi var ki Orta Doğu'nun gözbebeği, bağırsakları motor gibi çalıştırıp kan şekerini anında dengeliyor! İşte diyabet hastalarına şifa niyetine kullanılan o bitki ve tüm sağlık yararları...
Acil tıp teknisyeni Emine Güneri, yıllardır İstanbul'da 112 Acil Sağlık hizmetlerinde görev yaparak, hayat kurtaran müdahalelere imza attı. Ancak, 9 ay önce karşılaştığı meme kanseriyle mücadele süreci, onun hayatındaki en zorlu sınavlardan biri oldu. İşte tüm detaylar...
Aslında bugün konuştuğumuz çoğu şeyin sırrı doğada saklı… Sağlıklı yaşam, sürdürülebilirlik, çevresel sürdürülebilirlik… Arasına sıkıştığımız beton binalardan biraz kafamızı kaldırıp, kendimizi dışına attığımızda doğa tüm cömertliği ile karşılıyor bizi ve sonsuz hazinelerini hala her şeye rağmen herkese eşit sunuyor...
Kan şekeri, vücudun enerji üretiminde hayati bir role sahip. Bu nedenle düşük ve yüksek değerli kan şekerine dikkat etmek sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Özellikle günümüzde artan fast food tüketimi ve düzensiz beslenme alışkanlıkları, kan şekerinin aniden yükselip düşmesine neden olabiliyor. Bu durum, uzun vadede diyabet gibi hastalıkların riskini artırırken aynı zamanda gün içinde halsizlik, konsantrasyon kaybı ve ruh hali dalgalanmalarına da yol açabiliyor. Diyetisyen Nihan Yakut ve İç Hastalıkları Uzm. Dr. Sedat Irmak, kan şekerine dair merak edilenleri Posta.com.tr okuyucuları için açıkladı…
İşitme kaybının birçok nedeni olabileceğine dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Murat Benzer, “Yüksek sese maruz kalmak en temel nedenidir. İşitme kaybınız varsa konuşmaları anlamakta, takip etmekte veya katılmakta zorluk çekebilirsiniz. Telefon görüşmelerini duymakta, çevrimiçi toplantılara katılmakta veya televizyon izlerken diyalogları takip etmekte zorlanabilirsiniz. İşitme cihazları gibi cihazlar işitme kaybını azaltabilir” dedi.
Kalp krizi ve ani kalp durma vakalarının artması ülke gündemini sarsmaya devam ediyor. Sanatçı Metin Arolat’ın acısı henüz tazeyken, Volkan Konak’ın da sahnede kalp krizi sonucu vefat etmesi tartışmaların boyutunu iyice alevlendirdi. Uzmanlar, bu vakaların artışında stres, sağlıksız yaşam tarzı, genetik faktörler ve çevresel etkenler gibi birçok nedenin etkili olabileceğine dikkat çekerken, erken uyarı veren yeni nesil teknolojilerin kullanımının hayati önemde olduğuna vurgu yapıyor.
uzursuz bacak sendromunun nedenlerine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Hikmet Dolu, "Esas neden beyindeki dopamin dengesizliğidir. Bu durum beyinden kas hareketlerini kontrol edecek mesajların gönderilememesine yol açar. 40 yaş öncesi hastalarda görülen huzursuz bacak sendromu genelde genetiktir. Fakat her yaşta başlayabilir ve yaşla birlikte kötüleşme eğilimindedir" dedi.
Huzursuz bacak sendromunun nedenlerine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Hikmet Dolu, "Esas neden beyindeki dopamin dengesizliğidir. Bu durum beyinden kas hareketlerini kontrol edecek mesajların gönderilememesine yol açar. 40 yaş öncesi hastalarda görülen huzursuz bacak sendromu genelde genetiktir. Fakat her yaşta başlayabilir ve yaşla birlikte kötüleşme eğilimindedir" dedi.
Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Doğan Atan, işitme kaybının tek kulak ya da her iki kulakta işitme yetisinin azalması olarak tanımlandığını söyleyerek, “Ani işitme kaybı, nedeni tam olarak belirlenemeyen ve üç günden daha kısa sürede gelişen, işitme testinde 30 desibel ve üzerinde (ardışık üç frekansta) kaybın tespit edildiği bir durumdur. Genellikle kulak çınlaması (tinnitus), uğultu gibi semptomlarla birlikte görülür. Nadiren baş dönmesi (vertigo) de eşlik edebilir. En sık 50-60 yaş aralığında görülmekte olup, erkek ve kadınlarda benzer sıklıkta rastlanmaktadır” dedi.
Ayak kokusu, mantar enfeksiyonları ve yavaş iyileşen yara sorunlarının ortak noktasının hijyen eksikliği olduğunu söyleyen Podolog Beste Altınordu, “Asıl tehlike, ayakta bulunan bakterilerin ciltteki çatlaklardan vücuda girerek enfeksiyona yol açması. Bu nedenle günde en az 1 kez, tercihen 2 kez ayaklarınızı sabunla yıkayın. Parmak aralarını ıslak bırakmayın. Pamuklu ve nefes alan çoraplar tercih edin. Aynı ayakkabıyı iki gün üst üste giymeyin, havalandırın” dedi.
Ayak kokusu, mantar enfeksiyonları ve yavaş iyileşen yara sorunlarının ortak noktasının hijyen eksikliği olduğunu söyleyen Podolog Beste Altınordu, “Asıl tehlike, ayakta bulunan bakterilerin ciltteki çatlaklardan vücuda girerek enfeksiyona yol açması. Bu nedenle günde en az 1 kez, tercihen 2 kez ayaklarınızı sabunla yıkayın. Parmak aralarını ıslak bırakmayın. Pamuklu ve nefes alan çoraplar tercih edin. Aynı ayakkabıyı iki gün üst üste giymeyin, havalandırın” dedi.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Ramazan Bayramı, uzun süren açlık döneminden sonra lezzetli sofraların kurulduğu, geleneksel tatlıların bolca tüketildiği bir dönem. Şeker hastaları için bu sofralar, bayram sevincini gölgede bırakabilecek sağlık riskleri taşıyabilir. Hastalar ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle bayramı sağlıkları pahasına kutlayabiliyor. Oysa bu bir kere yeme durumları, diyabet komplikasyonlarını tetikleyebilir” dedi.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, uykuda solunum durması olarak tanımlanabilecek bu rahatsızlığın, iş ve sosyal hayatı etkilediğine, hatta trafik güvenliğini tehdit eden ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, “Ramazan Bayramı, uzun süren açlık döneminden sonra lezzetli sofraların kurulduğu, geleneksel tatlıların bolca tüketildiği bir dönem. Şeker hastaları için bu sofralar, bayram sevincini gölgede bırakabilecek sağlık riskleri taşıyabilir. Hastalar ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle bayramı sağlıkları pahasına kutlayabiliyor. Oysa bu bir kere yeme durumları, diyabet komplikasyonlarını tetikleyebilir” dedi.
Doğanın sunduğu şifalı nimetlerden biri olan bu özel meyve, sağlık açısından sayısız fayda sunuyor. Özellikle sindirim sistemini rahatlatması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve kalp sağlığını korumasıyla dikkat çeken bu meyve, aynı zamanda cilde iyi gelir ve vücudun doğal iyileşme sürecini destekler. İşte vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sunan o doğal meyve!
Diyabetin kronik bir hastalık olup damarlar ve sinirler üzerinde ciddi etkilere yol açtığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “Diyabetik ayak, genellikle sinir ve damar harabiyetlerinden kaynaklanır. Ayakta basınç noktalarının değişmesiyle, öncelikle nasır gibi dokular oluşur. Bu nasır dokular ilerlerse, derin yaralar oluşabilir. Bu derin yaralar, kemiklere kadar ilerleyebilir ve enfeksiyon riski artar. Diyabetik ayak ise bu tür komplikasyonların bir sonucudur ve tedavi edilmediği takdirde bacak amputasyonuna kadar ilerleyebiliyor” dedi.
Özellikle yürürken hissettiğiniz farklılıklar, hiç beklemediğiniz şekilde rahatsız edici hale gelirse, bu durumun arkasında şeker hastalığının ilk sinyalleri olabilir. Bu semptomlar genellikle günlük aktiviteler sırasında kendini gösterir. Peki, yürürken fark edebileceğiniz bu 4 belirtiyi nasıl anlamalı ve ne zaman harekete geçmelisiniz? İşte bunlara dair önemli ipuçları…