Kan şekerini yükseltiyor! İnsülin direncine neden oluyor: Bu besinlere dikkat!

Kan şekeri, vücudun enerji üretiminde hayati bir role sahip. Bu nedenle düşük ve yüksek değerli kan şekerine dikkat etmek sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Özellikle günümüzde artan fast food tüketimi ve düzensiz beslenme alışkanlıkları, kan şekerinin aniden yükselip düşmesine neden olabiliyor. Bu durum, uzun vadede diyabet gibi hastalıkların riskini artırırken aynı zamanda gün içinde halsizlik, konsantrasyon kaybı ve ruh hali dalgalanmalarına da yol açabiliyor. Diyetisyen Nihan Yakut ve İç Hastalıkları Uzm. Dr. Sedat Irmak, kan şekerine dair merak edilenleri Posta.com.tr okuyucuları için açıkladı…

Sinem Paksoy- Posta.com.tr/ Kan şekerinin dengesini korumak için doğru besinleri seçmek, öğün düzenine dikkat etmek ve fiziksel aktiviteyi artırmak gerekiyor. Bununla birlikte, bazı besinler kan şekerini hızla yükselterek dengenin bozulmasına yol açabiliyor. Peki, kan şekerini dengelemek için nasıl beslenmek gerekiyor?

2-3 SAAT ARALIKLARLA BESLENMEK GEREKİYOR
Diyetisyen Nihan Yakut ve İç Hastalıkları Uzm. Dr. Sedat Irmak, kan şekeri dengesinin korunabilmesi öğün saatlerinin oldukça dengeli olması gerektiğini vurguluyor. Özellikle iki öğün arasında ortalama 2-3 saat olmasını söyleyen uzman isimler, uzun süreli açlıktan kaçınılması gerektiğinin de altını çiziyorlar.
İştah kontrolünün yapılabilmesi için beslenme kadar uykunun da önemli bir rolü bulunuyor. Bozuk uyku düzeni ve az uyuma besin ihtiyacını artıracağı için beslenme dengesi bozulabiliyor. Aynı zamanda kilo alma gibi istenmeyen durumlarla da karşılaşılabiliyor.

BU BESİNLER KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR!
Yakut, kan şekerinin dengede tutulabilmesi için yavaşça yükselen ve uzun süre stabil kalan besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu tür besinler, kan şekerinin ani yükselmelerini engelleyip, düşüş zamanında da yavaşça düşmesini sağlıyor.

Kompleks karbonhidratlar olarak tanımlanan bu gıdalar arasında tam buğday unu ile yapılan unlu mamüller, buğday, buğday kepeği, arpa, yulaf, esmer pirinç, kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri, kuruyemişler, kabuklarıyla yenilen meyveler, kinoa ve tahıl gevrekleri yer alıyor. Bu besinler, kan şekerinin dengede tutulmasında önemli bir rol oynuyor.

BASİT KARBONHİDRATLARDAN UZAK DURULMALI
Basit karbonhidratlar kan şeker seviyesinde hızlı yükseliş ve düşüşlere neden olabiliyor. Bu nedenle şeker hastalarının, reaktif hipoglisemi yaşayan kişilerin veya şekere yatkınlığı olan bireylerin beslenme programında basit karbonhidratların yer almaması gerekiyor.

İç Hastalıkları Uzm. Dr. Sedat Irmak ise, beyaz undan yapılan gıdalardan, mısır şurubu içeren besinlerden ve şekerli içeceklerden özellikle uzak durulması gerektiğini hatırlatıyor.

KAN ŞEKERİNİZİN DÜŞTÜĞÜNÜ ANLAYABİLİRSİNİZ
Normal kan şekeri değerleri açlık anında 70-100 g/dl toklukta ise 100-140 g/dl aralığında oluyor. Kan şekeri düştüğünde açlık hissi, halsizlik, bitkinlik, terleme, titreme, bulanık görme, bilinç bulanıklığı gibi bulgular ortaya çıkıyor. Bu düşüşün çok şiddetli olması halinde nöbet veya bilincin tamamen kapanması söz konusu olabiliyor. Yoğun olarak halsizlik, bitkinlik, terleme gibi belirtileri yaşayan bireylerin kan şekerinin düştüğünü anlamaları mümkün.

Irmak, düşük kan şekerinin sebepleri arasında öğün atlanması olduğunun altını çizerek düzenli beslenmenin oldukça önemli olduğunu belirtiyor. “Düşük kan şekerini en sık gördüğümüz kişiler şeker hastalığı nedeniyle tedavi gören, tedavi sırasında ilaç dozu fazla gelen veya tedavi altında öğün atlayan hastalar. Böyle durumlarda ilk olarak şeker içeren gıdaları veya içecekleri hızlıca tüketmek gerekir. Buna ek olarak tedavinin gözden geçirilmesi için hastanın mutlaka hekimiyle görüşmesi gerekir.” sözleriyle de düşük kan şekeri problemi yaşayan hastaların nelere dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı.