Urfakapı'nın çok nitelikli bir kapı olduğunu belirten Koç, şöyle devam etti.
"Urfakapı, üstünde astrolojik simge ve sembollerin bulunduğu nitelikli bir kapı. Güneş motifi adeta demir ustasının imzasını taşıyacak şekilde bütün motiflerin üzerine işlenmiş. Kapıda, akrep, yıldız, boğabaşı, damla, yuvarlak, balık ve şahmeranın kuyruğunu oluşturan orta aks kısmında yer alan motifler mevcut. Görsel zenginlik açısından en nitelikli kapı olarak değerlendirebiliriz. Urfakapı'nın diğer bir özelliği de savaş dönemlerinde sultanın sefere çıkarken kullandığı ana kapıdır. Bu yönüyle diğer kapılardan ayrı bir nitelik taşıyor. Kapı halkın günlük olarak da çok kullandığı şehrin giriş çıkışlarının yoğun olduğu ana güzergahı oluşturuyor. Bu kapıyı tamamlamış ve Diyarbakır halkına, kültür ve turizmimize kazandırmış olmanın onurunu yaşıyoruz. Bundan sonra da demir kapımız asırlar boyunca varlığını özgün, ait olduğu yerde sürdürmeye devam edecektir."
Koç, Urfakapı kemer alınlığında bulunan kitabeye göre kapının 1183 senesinde Artuklu döneminde onarım gördüğüne ilişkin bilginin yer aldığını kaydetti. Koç, kitabedeki tarihi baz aldıklarında kapının 838 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu tahmin ettiklerini vurguladı.
Kapıda çürümüş ve korozyona uğramış metal parçalarının tamamlandığını ve eksik motiflerin de özgün motiflerden alınan kalıplarla geleneksel yöntemlerle tamamlandığını aktaran Koç, "Yapıldığı günden bugüne en çaplı bakım ve onarımını yaptık. Kapıya yüzde 20'lik bir müdahalemiz oldu." diye konuştu.
AA