Son dakika restorasyon haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan restorasyon gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan restorasyon haber sayfamızda...
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ibadete ara vermeden güçlendirme çalışmaları süren Ayasofya Camii'nin ana kubbesinin de restorasyon sürecine alındığını duyurdu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin hem can kaybına hem de manevi mirasın zarar görmesine yol açtığını belirterek, "Devletimizin güçlü iradesi ve milletimizin dayanışma ruhu sayesinde bu etkileri hızla ortadan kaldırıyoruz." dedi.
Antalya’nın Alanya ilçesinde Elif Selen (30) ve Yunus Emre Yılmaz (31) çiftinin yapay zeka kullanarak oluşturduğu Atatürk videosu, büyük yankı uyandırdı. Yılmaz çifti, videonun sosyal medyada 9,5 milyon kez izlenmesinin kendilerini mutlu ettiğini, bu kadar etkileyici bir sonuç beklemediklerini söyledi.
7 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ilanlar ve alınan kararların detaylarını görmek için PDF olarak indirilebilen bir seçenek de sunuluyor. Peki, Resmi Gazete kararları 7 Mart! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Resmi Gazete'de bugünün kararları neler?
Antalya'da 'Dünyanın En İyi Turizm Köyü' seçilen Ormana'da 200-300 yıllık düğmeli evlerden birçoğu, 2014 yılında hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı'nda 'pazar yeri', 'ibadethane', 'karakol' olarak yer aldı. 6 yıl önce revize edilen plana ilişkin kamu kurumlarından görüş alınmadığı için süreç kesintiye uğradı. İbradı Belediyesi, planda görünmeyen düğmeli evler için yıkım kararı aldı.
Geçmişi Ayasofya Camii'nden 100 yıl eskiye dayanan İmrahor İlyas Bey Camii'nde 2023 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Tarihte geçirdiği çeşitli badirelerden dolayı üst yapısı ve ahşap bölümleri yok olan İmrahor İlyas Bey Camii'ndeki çalışmalar hakkında Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Şube Müdürü Feyyaz Fidan bilgi verdi. İmrahor İlyas Bey Camii'nde kurulan Uzay Kafes Sistem Geçici Çatı tamamlanırken, tarihi caminin 100 yıl sonra üstü kapatıldı. Restorasyonu tamamlandıktan sonra ibadete açılacak olan tarihi camideki çalışmalar havadan görüntülendi.
Suriye'nin başkenti Şam'daki Emevi Camisi'nin ibadete açılan bölümünde bulunan halılar, Gaziantep'in usta zanaatkarları tarafından özenle dokunan halılarla değiştirildi.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yanıbaşında bulunan bir otelin bodrumunda yer alan 1500 yıllık sarnıcın masaj ve SPA salonuna çevrildiği ortaya çıktı. Ruhsatsız çalıştığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2023 yılında hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtilen salon dün mühürlendi ve faaliyetlerine son verildi.
Çarlık Rusya döneminde Volga Almanlarından Pfeiffer adındaki dini lider tarafından Kars'ta yaptırılan 114 yıllık ev restore edilmeyi bekliyor. Türkiye'de tek olan evinin tadilatını isteyen Mehmet Tekel (74), "Dedemden kalma Kars'taki tek Alman evi restore edilmezse kullanılmaz hale gelecek. İkinci derece sit alanı olarak kayıtlara geçen evimin gün geçtikçe sıvaları dökülüyor, resim, İncil ve Zebur'dan yazılı ayetler de tahrip oluyor. Bazı yerlerinde de çökme var. Bana, 'Resimlere dokunmadan tadilatını' yapabilirsiniz, diyorlar. Buna gücüm yetmez. Devlet büyüklerimden yardım bekliyorum" dedi.
4 Şubat tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ilanlar ve alınan kararların detaylarını görmek için PDF olarak indirilebilen bir seçenek de sunuluyor. Peki, Resmi Gazete kararları 4 Şubat! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Resmi Gazete'de bugünün kararları neler?
Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde yer alan ve Priapos antik kenti olarak da yaklaşık bin yıllık bilinen Pegae Kalesi'nde arkeolojik yüzey araştırmalarının tamamlanması sonrası kalede restorasyon çalışmalarına başlanması ve alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması amaçlanıyor.
Antalya’nın Akseki ilçesi Alaçeşme Mahallesi’nde bulunan, Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden, 300 yıllık geçmişe sahip ‘düğmeli evler’, mirasçılar arasındaki anlaşmazlıklar ve yüksek maliyetli restorasyon sebebiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Isparta'da 60 yaşındaki emekli esnaf Rıfat Küçükşahin, pandemi döneminde hobi olarak başladığı atıl malzemelerle sanat yapma merakı sayesinde evini adeta bir müzeye dönüştürdü.
Tıp literatürüne katkı sağlayan el yazması eserler, tıp alanında kullanılan aletler ile dönemin önde gelen hekimlerinin resim ve büstlerine kadar birçok eserin yer aldığı Türk tıp tarihine ışık tutan koleksiyon, İstanbul Üniversitesi (İÜ) tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat buluyor.
Türkiye ekonomisi, 2024’te yaşanan olumsuzluklara rağmen iyi bir sınav verdi. Enflasyon en büyük sorun olarak karşımıza çıktı. 2025’in ortalarına kadar bu sorunun hissedileceği tahmin ediliyor.
Doğanın eşsiz güzelliğini yansıtan yaylalarıyla, şelaleleriyle doğa turizminde iddialı olan Ordu, inanç turizmiyle de ziyaretçilerine farklı tarihi yapılar sunuyor. Bu tarihi yapıların başında metal çivi kullanılmadan tamamen ahşap olarak inşa edilen camiler geliyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "2024 yılı Ocak-Ekim döneminde, 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 8,8 oranında bir artış yakalayarak yaklaşık 55 milyon ziyaretçi ağırladık." dedi.
Sultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Fossati kardeşler, o dönem onardıkları Ayasofya’nın 25 adet gravürünü albüm halinde Abdülmecid’e hediye etmişti. Demirören Yayınları da Abdülmecid’e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı. Araştırmacı-yazar Erhan Altunay ve Arkeolog Dr. Murat Sav, kitabın Ayasofya’nın tarihi açısından çok önemli belge olduğunu söylüyor.
Sultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Fossati kardeşler, o dönem onardıkları Ayasofya’nın 25 adet gravürünü albüm halinde Abdülmecid’e hediye etmişti. Demirören Yayınları da Abdülmecid’e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı. Araştırmacı-yazar Erhan Altunay ve Arkeolog Dr. Murat Sav, kitabın Ayasofya’nın tarihi açısından çok önemli belge olduğunu söylüyor.
Paris’teki 850 yıllık Notre-Dame Katedrali, 2019’da yanarak küle dönmüştü. Aradan geçen beş yıllık sürede yapılan geniş çaplı restorasyonda sona gelindi. Sekiz asırlık katedral, hafta sonu tekrar kapılarını açacak. Yüksek güvenlik önlemlerinin alınacağı dev açılışta, Paris’te adeta hayat duracak. Açılış törenine ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump dahil, yaklaşık 50 devlet lideri katılacak.