KİŞİ BAŞI 100 KİLO CİVARI TÜKETİM
En uygun fiyatla en lezzetli kış hazırlığını yapmanın yolu araştırmadan geçiyor. Yani size en yakın yerden değil en ucuz yerden alışveriş yapmalısınız. Tatil dönüşü geçtiğiniz yörelere özgü sebzeleri de alabilirsiniz… Gerekli pazar araştırmalarını yaptıktan sonra beğenerek aldığınız sebzeleri kışa hazırlamak sanıldığı gibi zor değil. Özellikle domates vurgusu yapıyoruz çünkü yıllık kişi başı domates tüketimi 100 kilogramı aşıyor. 3-4 kişilik bir ailede 300 kiloya yakın domates tüketildiğini söyleyebiliriz. Neredeyse tüm yemeklerde domates kullanılıyor. Dolayısıyla bu üründe hem ekonomi hem lezzet çok önemli. Üstelik, ‘sezon sonu’ yaklaştığından tarımsal ilaçlama da daha az oluyor.
12 AYA KADAR DAYANIYORLAR
Domatesi kış için hazırlamak çok basit. Sebzelerin çoğu zaten kabuğu soyulup istenen boyutta kesildikten sonra çiğ olarak saklanabiliyor. Derin dondurucuda sebzeler 12 aya kadar hatta daha fazla dayanabiliyor. Kendim de bizzat bunu test ettim. Geçen yıldan kalan domates ve biberleri halen kullanıyorum. Üstelik lezzetlerinden de çok fazla bir şey kaybetmiyor. İhtiyaç durumunda, çözülmesini beklemeden yemek yaparken hemen çiğden kullanabiliyorsunuz. Böylece zamandan da tasarruf sağlıyor!