Yanık yoğurt Ege bölgesi, özellikle de Denizli çevresinde uzun zamandır uygulanan bir gelenek. En güzel yoğurt formatı denilebilir. Sütü biraz fazlaca kaynatıp, kısık ateşte fazladan bekleterek dibinin tutması sağlanıyor. Süt mayalanıyor ve is kokulu yoğurt elde ediliyor. Süt taşmışsa ve bundan dolayı da ortaya yanık kokusu oluşmuşsa, yanmış olan ocağın üzerine birkaç damla sirke damlatılması gerekiyor. Bu sirke, sıcak olan ocağın üstündeki yanığın çok daha fazla yanmasını ve kötü kokunun oluşmasının engellenmesini sağlıyor. Bir tencereye alınan süt hızlı ateşte dibi tutturulup ateşten alınır. Süt ılıtılıp mayalandırılır. Üstü örtülerek mayalandırma işlemi sonuçlanınca buzdolabında iki saat bekletilir. Sonra servis edilir. Bu yoğurt yenilirken isli bir yanık kokusu eşlik eder. Yoğurdun tam yağlı olması gerekir. Bu yöntem de zararlı bakterileri öldürerek yoğurdun uzun süre korunmasını sağlıyor. En önemli faydası ise zararlı bakterileri yok etmesi. Yanık yoğurt, 2 kg. tam yağlı koyun sütü ve iki kaşık 2 kaşık yoğurtla yapılıyor Yoğurt, besleyici bir gıda olarak bilinir ve bir dizi sağlık faydası sağlayabilir. İşte yoğurdun bazı potansiyel faydaları: Yoğurt, probiyotik bakteriler içerir. Bu iyi bakteriler, sindirim sisteminde denge sağlamaya yardımcı olabilir ve bağırsak sağlığını destekleyebilir. Yoğurt, kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum bakımından zengindir. Kalsiyum, kemik ve diş sağlığını destekler. Yoğurt, kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum bakımından zengindir. Kalsiyum, kemik ve diş sağlığını destekler. Yoğurt, bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler ve mineraller içerebilir. Özellikle probiyotiklerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair bazı kanıtlar bulunmaktadır. Protein içeriği sayesinde yoğurt, tokluk hissini artırabilir ve böylece kilo kontrolüne yardımcı olabilir.CİLT SAĞLIĞI: Yoğurt, cildin sağlıklı olmasına yardımcı olabilecek çeşitli vitamin ve mineraller içerir.