Ekmeği uzun süre muhafaza eden doğal küf önleyici sarımsaktır. Ekmek poşetine veya ekmekliğe 1 diş sarımsak veya bir miktar karanfil atarak, ekmekleri taze tutabilirsiniz. Ancak sağlığınızı riske atmamak adına küflü ekmekleri tüketmekten mutlaka kaçının. Küflerin oluşturduğu mikotoksinler zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökertebilir. Küflenmiş ekmeği koklamaktan bile kaçınmak gerekir. Çünkü küflü ekmeği koklamak, solunum sorunlarını da beraberinde getirebilir. Küfler, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açmasının yanı sıra ödem, kusma ve karın ağrısı gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir. Hatta kalp ve böbreklerde yağlanma veya kanser gibi ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilir. Ekmek tüketirken tam tahıl ve tam buğday ekmeklerini tercih etmeniz önerilir. Yediğiniz ekmeğin çeşidi ne olursa olsun, sınırsız tüketebileceğiniz anlamına gelmediğinden kontrollü olarak tüketmelisiniz. Paketli ürün alıyorsanız ekmeğin kahverengi olması sizi yanıltmamalıdır. Sadece o rengi tutturabilmek için bazı ekmeklerde kimyasallar kullanılabildiğini unutmayın. Bu nedenle ekmeğin ambalajında tam tahıl ya da tam buğday ibarelerini aramalısınız. Tam buğday ekmek tüketmek, size yalnızca sağlıklı bir hayat sunmaz, kilo kontrolü sağlamanıza da yardımcı olur. Ülkemizde ekmek temel besin maddelerinden biri olmasına rağmen, düşük randımanlı (daha beyaz) unlardan yapılması, birçok beslenme ve sağlık sorununa zemin oluşturur. Beyaz undan yapılan ekmekler hızla kan şekerini yükseltir. Buna karşılık pankreas, insülin salgılar ve kan şekerini düşürür, hemen acıkırız. Kısacası beyaz ekmek yedikçe birden doyarız, birden acıkırız ve yine yiyerek kilo alırız. Buğdayın temizlendikten sonra tamamına yakınının öğütülmesi (kepek ve ruşeymin unun bünyesinde kalması) ile elde edilen unlara tam buğday unu, bunlardan yapılan ekmeklere de tam buğday ekmeği adı verilir. Aşırı ekmek tüketimi kabızlığın yanı sıra kolesterol seviyesinde artışa da yol açabilir. Ayrıca ciltte sivilce sorunu ve psikolojik problemlere de zemin hazırlayabilir. Sık ekmek tüketmek, kan basıncının yükselmesine ve yemekten sonra uyuma isteğine de sebep olabilir.