Glokom, yükselen göz içi basıncının, görme sinirini tahrip etmesiyle başlayan, erken ark edilmemesi durumunda geri dönüşü olmayan görme kayıplarına ve hatta körlüğe sebep oolan bir hastlaık.
Uzmanlar, gözde görme kaybı oluştuktan sonra geriye dönüş olmadığı için, glokomun erken teşhisinin oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Hastalığın başlangıç döneminde genelde bireyler tarafından fark edilmemesi nedeniyle, uzun zaman sürecinde görme siniri yıpranmaya uğruyor. Bu yıpranma, durumu hasta tarafından fark edildiğinde gözde meydana gelen hasar, onarılamaz düzeye ulaşabiliyor. Sabri Ülker Vakfı, glokom konusunda alınması gereken önlemleri sıraladı.
Görme kaybına neden olan ve halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen “Glokom”, kırk yaş üzerindeki her 40 kişiden 1’inde görülüyor. Hastalık, nüksettiği her 10 kişiden 1’inde körlüğe neden oluyor. Göz sinirini tutan bir hastalık olan Glokom, erken teşhis ve sağlıklı beslenme ile önlenebiliyor. Yaygın olarak görülen bu hastalığa dikkat çekmek için her yıl 12 Mart Dünya Glokom Günü ve 8-14 Mart tarihleri arasında da Dünya Glokom Haftası kutlanıyor. Körlüğe neden olan Glokom'u düzenli göz kontrolleri ve doğru beslenme ile önlemek mümkün.
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Düzenli ilaç kullananlar dikkat! Glokom sürekli migren ile karıştırılıyor ve görmeyi tehlikeye atıyor!
ORTA YAŞIN ÜZERİNDEKİLER DİKKAT ETMELİ
35 yaş üstü bireyler, ailesinde glokom geçmişi bulunanlar, sigara kullananlar, diyabet hastaları, şiddetli kansızlık hastalığı veya şok geçirmiş olanlar, hipertansiyon hastaları, yüksek derecede miyopisi veya hipermetropisi olanlar, uzun süre kortizon tedavisi görenler, migren ile mücadele edenler ve göz yaralanmasına maruz kalanların glokom açısından yüksek riski bulunuyor.