Gribe karşı güç kalkanı! Uzmanı açıkladı: Portakal, soğan ve sarımsakta bolca bulunuyor

Gribal enfeksiyonlar kış aylarda daha sık görülüyor. Soğuk havalar sebebiyle kapalı alanlarda daha sık vakit geçirilmesinden dolayı grip enfeksiyonun insandan insana bulaşma riski de artıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, grip salgınının hızlı bir şekilde yayılmasını engellemek için yapılması gerekenleri sıraladı.

Aydan Durak/ Posta.com.tr| Yaz aylarında da görülen ancak sonbahar mevsimiyle birlikte artış gösteren grip salgınının ilkbahara kadar devam ettiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Mevsimsel grip, özellikle infulanza virüsünün yaptığı üst solunum az miktarda alt solunum yollarına verilen isimdir. İnfulanzanın oluşturduğu duruma grip desek de kısmen koronavirüsün oluşturduğu üst-alt solunum yolları enfeksiyonları da grip olarak adlandırılıyor" dedi.

KAPALI ALANLAR RİSKLİ
1830'lu yıllardan bu yana grip salgının modern çağın kaçınılmaz bir hastalığı olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, özellikle kapalı alanlara dikkat çekti.

"Grip modern çağın kaçınılmaz bir hastalığı. Kışın toplu ve kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirilmesi üst solunum yolları enfeksiyonlarının yani grip enfeksiyonum daha hızlı yayılmasına sebep oluyor."

ENFEKSİYON KIŞIN DAHA HIZLI YAYILIYOR
Koronavirüs salgını sebebiyle 2020-2021 yılları arasında yaşanan yoğun kapanma dönemlerinde grip salgınının azaldığının altını çizen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, normal yaşama dönülmesiyle birlikte grip vakalarında ciddi artış yaşandığını söyledi.

"Grip salgını genellikle kış mevsiminde artış gösteriyor. Hatta bu salgının neden kış aylarında daha sık görüldüğüne dair araştırmalar ve tartışmalar da hala devam ediyor. Kış aylarında vücudun savunma mekanizması zayıflıyor. Bununla birlikte burun ısısı 35 derecenin altına düşüyor. Durum böyle olunca enfeksiyonlar daha hızlı oluşabiliyor, ve yayılıyor. Özellikle altını çiziyorum ki kapalı alanlarda sık bulunulması da gribal enfeksiyonların yayılmasının en büyük sebeplerinden biri"

Grip virüsünün etkinliğinin azaltmanın mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, salgını azaltabilmek için yapılması gerekenleri sıraladı.

"Grip virüsünün etkinliğini azaltamayız ancak salgını yani insandan insana bulaşı azaltabilmemiz mümkün. Pandemi zamanı koronabiürs tedbirlerinde bunu çok sık gördük. Şunu bilmemiz lazım korona da bir grip etkeni. Bu nedenle korona tedbirlerinde aynı zamanda gribal enfeksiyonların ve üst solunum yolu enfeksiyonlarını da engelleyen tedbirler. Yani salgını azaltmak için yapmamız gereken şeyler koronavirüs tedbirleri."

GRİP ENFEKSİYONUNDAN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, gribin bulaşmasını engellemek için yapılması gerekenleri sıraladı;
- El hijyenine dikkat
- Bulunduğunuz ortamı temizleyin
- Güneş ışınlarından yararlanın
- Maske kullanın, özellikle kalabalık ortamlarda
- Açık alanlarda da fazla bulunun
- Kişisel bağışıklık için uykuyu düzenleyin
- Vitamin ve minerallerden faydalanın
- D vitamini sentezi için güneş ışınlarından yararlanın
- Egzersiz yapın
- Çok abartmadan c vitamini içeren yiyecekler tüketin.

PORTAKAL, SOĞAN, SARIMSAK, KEKİK
Aktif gribal enfeksiyonlar için kuersetin maddesi bulunan besinlerden faydalanabilirsiniz. Bu maddenin soğan, sarımsak ve portakal gibi besinlerde bolca bulunduğunu ve griba karşı güç kalkanı oluşturduğunu beliten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu nane-limon çayları ve kekik çaylarınında virüsü engellemede etkili olduğunu söyledi. Bu doğal önerilerin akut viral enfeksiyonlara iyi gelebileceğinin altını çizdi.