Grip vakaları zirveye çıkıyor! Şimdi de çok farklı bir semptomu yaşayanların sayısı arttı... Neden geçmek bilmiyor?

Bu kış, grip salgını büyük bir hızla yayılarak toplumun geniş bir kesimini etkisi altına almış durumda. Yüksek ateş, şiddetli kas ağrıları ve geçmek bilmeyen öksürük gibi rahatsız edici belirtilerle hastanelerin acil servisleri büyük bir yoğunluk içinde. Uzmanlar, bu yıl grip vakalarının daha uzun sürdüğünü belirtirken, hastalığın beraberinde getirdiği yeni semptomlar da şaşırtıcı olmaya devam ediyor. Hürriyet'ten İsmail Sarı'nın haberine göre...

Grip, 39 dereceye kadar yükselen ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren bir mevsimsel hastalıktır. Bu kış, hastalığın etkisiyle hastanelerin acil servislerinde yoğunluk artmış durumda.

Ancak bu yıl grip, genellikle 8-10 hafta süren etkisini daha uzun süre gösteriyor ve bir türlü geçmek bilmiyor. Başlangıçta soğuk algınlığı gibi hissedilen, burun akıntısı ve boğazda yanma ile başlayan rahatsızlık, son birkaç haftadır çok farklı ve beklenmedik semptomlarla kendini gösteriyor.

HASTANELER DOLUP TAŞTI
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bilazer, “Grip her yıl Aralık’ta bazen de Şubat ayında yoğunluk yapıyor. Bu yıl da bir önceki yıllarla aynı olacak şekilde ‘Influenza A’ salgını çok görülüyor. Influenza A, grip hastalığına neden olan bir virüs türü. Genellikle en yaygın ve en ciddi grip enfeksiyonlarına yol açar. İnsanları enfekte etmenin yanı sıra bazı hayvan türlerinde de bulunabilir” dedi ve ekledi:

“Özellikle sosyal ortamlarda olduğumuzda ve kendimizi korumadığımızda, influenzadan korunmak mümkün görünmüyor. Polikliniklerde geçen yıla oranla ekstra bir artış olmasa da ciddi bir yoğunluk olduğunu söyleyebilirim.”

ÖKSÜRÜK VÜCUTTAN ATILAMIYOR
Bu yıl öksürüğün uzun süre geçmediğinin altını çizen Op. Dr. Mustafa Bilazer, “Bu nedenle başlar başlamaz muayene olunması ve tedaviye erken başlanması gerekiyor. Geç gelen hastalarda komplikasyonlar gelişebiliyor; öksürük geçmiyor, sinüzit, orta kulak enfeksiyonu ve zatürre gibi sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Uzun sürmenin sebebi de tedaviye geç başlanması ve bazı hastaların sigara içmesi olabilir” dedi.

İŞİTME KAYBI ARTTI
Op. Dr. Mustafa Bilazer, “Bu durum çocuklarda çok sık ortaya çıkarken, yetişkinlerde de görülüyor. Bu hastalarda hızlı bir şekilde tedaviye başlamak önemli. Bazı hastalarda iç kulak enfeksiyonu da görülebiliyor. Yaklaşık yüzde 50 civarında işitme kaybı da oluşabiliyor. Bu durumu sık görmeye başladık. Böyle bir durumda ise öncelikle orta kulağa yönelik tedavi uygulanır, ardından oluşan hasar için çeşitli tedavi yöntemleri devreye sokulur” dedi.

YÜZ FELCİ BİLE GÖRÜLDÜ!
“Bu yıl bir vakada yüz siniri felci de gördük” diyen Op. Dr. Mustafa Bilazer, “Influenza veya diğer enfeksiyonlarda, yüz sinirinin kulaktan geçtiği bölgede ödem oluşabiliyor ve bu da yüz siniri felcine yol açabiliyor. Yüz siniri felci, enfeksiyonların komplikasyonlarından biri. Her türlü soğuk algınlığı ve gripte bazı komplikasyonlar görülebilir. Bazı mikroplar sinirleri etkileyerek onlara saldırır. Bu tür komplikasyonlarda yüz felcini sık görmesek de zaman zaman karşılaşabiliyoruz” dedi.

“Maske kullanmak ve hasta insanlardan uzak durmak, en önemli korunma yöntemleri” diyen Op. Dr. Mustafa Bilazer, “Ayrıca, iyi beslenmek ve hastalanır hissettiğiniz anda tedaviye hızlıca başlamak önemli. Hasta olmamanın en temel kuralı, virüsü kapmamak; bu da korunma ile mümkün. Özellikle toplu taşımalarda veya kalabalık ortamlarda maske takmayı öneriyorum” dedi.

NİSAN AYINA KADAR SÜRECEK!
Op. Dr. Bilazer, “Nisan ayından sonra görülme ihtimali iyice azalacak” dedi.