Sağlıklı bir beyinde yüksek miktarda kolin bulunması gerekir. Ancak çeşitli sebeplerden ötürü bu vitamin etkisi olan madde azalır. Bu da çeşitli hastalıklara zemin hazırlar. Yumurta bu kolin maddesi bakımından en zengin besinlerden biridir. Günde iki yumurta beynin ihtiyacı olan bu kolin maddesini karşılayarak unutkanlık ve erken bunama gibi rahatsızlıkları önler. Gözdeki sarı noktada azalan lutein maddesi net görme kaybına neden olur. Bu eksiklik aynı zamanda beraberinde göz rahatsızlıklarına da zemin hazırlar. Geri dönüşümü zor olan göz hastalıklarını önlemek için uzmanlar havuç gibi besinlerin yanı sıra lutein maddesi bakımından zengin olan yumurtanın da tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. D vitamini eksikliği vücutta tedavisi mümkün olamayan hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden uzmanlar D vitaminini günlük karşılamak için balık tüketimini artırmayı önerir. Bu ek takviyelerle D vitaminin değeri artar. Ancak yapılan son araştırmalarda günde iki haşlanmış yumurtanın gereken D vitamini oranını karşıladığı ortaya kondu. Karaciğer toksinlenmesi cilde ve saça ciddi hasarlar verir. Bu durumu önlemek için karaciğerin toksinlerden arınması gerekir. Uzmanlar, yumurtanın içerdiği fosfolipidler maddeler sayesinde karaciğerin yanı sıra vücuttaki tüm toksinlerin temizleneceğini belirtiyor. Aynı zamanda günde iki yumurta, cilt tabakasını yenilediği için yaşlanmayı da geciktirir. Kötü kolesterol seviyesi damarlarda yağ birikimini artırarak kalp krizi felç inme ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların yaşanmasını artırır. Bu yağları ve kolesterolü düşüren en etkili madde ise omega-3 yağ asitleridir. Yumurta da yağ asidi bakımından zengin olduğundan günde 2 tane tüketilmesi bu riskleri azaltır. Dr. Yoshinori Nagumo, yumurtanın hem hücreleri onardığını hem de ömrü uzattığını açıkladı. Çatlak ve kırık yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybedip bozulduğu için mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturuyorlar. Ev şartlarında yumurtanın bozulmasını önlemek için buzdolabında 0-5 derece arasında ve orijinal karton kutusunda yıkanmadan saklanması gerekiyor. Kabuğu gözenekli olduğu ve güçlü kokuları emebileceği için de peynir, soğan, balıkgibi besinlerin yakınında saklanmaması tavsiye ediliyor. Yumurta, yüzde 10 tuzlu suya atıldığında, taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalıyor. Ancak, tazeliğinden emin olmak için kırılması gerekiyor. Çünkü, taze yumurtanın akı ve sarısı tamamıyla yayılmıyor ve birbirine karışmıyor. Protein değeri düşük olan sebzeleri pişirirken yumurta kullanılması, protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlıyor. Tahıl grubundaki besinlerle tüketildiğinde ise, protein değeri artırılmış oluyor.