Kişnişin sağlığa olan birçok faydası bilinmektedir. Özellikle cilt iltihaplarına çok iyi gelir. Yüksek kolesterolden anemiye kadar çoğu rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. Kalsiyum zengini olan kişniş kemik çok oldukça faydalıdır. Maydanozgillerden, nemli çayırlarda yetişen ya da tohumu için yetiştirilen, 50 cm. boya ulaşabilen, yaprakları açık yeşil renkli ve tüylü olmakla birlikte maydanoza benzeyen, dalların ucunda şemsiye biçiminde pembe beyaz çiçekler açan, bir yıllık otsu b ir bitki. Bu bitkinin, kurutularak baharat olarak yemeklerde ve çeşni olarak şekercilikte ve pastacılıkta ise meyvesi ya da tohumu kullanılır. Kişniş en faydalı besinler arasındadır. Birçok rahatsızlığa iyi gelir ve hem halk arasında hem de doktorlar tarafından çok fazla tavsiye edilir. Dilden dile bu kadar faydalı oluğu söylenen kişnişin bazı faydaları ise şöyledir: Kişniş, antiromatizal ve antiartritik özelliklere sahiptir. Bu iki durum yüzünden oluşan şişkinliği atmaya yardım eder. Cildin iltihabını azaltır. Cilt bozukluklarını gidermek için kullanılır. Kişnişin dezenfektan detoksifikasyon, mantar önleyici antioksidan özellikleri sayesinde egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Kötü kolesterolü düşürür.Kan basıncını düzenler.Ağız ülserleri için doğal bir antiseptiktir.Mevsimsel alerjiler ve saman nezlesinin rahatsız edici etkilerini azaltır.Zengin bir kalsiyum kaynağı olduğundan dolayı kemik sağlığını güçlendirir.Adet düzensizliği için kullanılır.Ağız kokusunu gidermek için tohumu faydalıdır. Çiğnenmelidir.Geçmişte çiçek hastalığı tedavisinde kullanılmıştır.Afrodizyak özelliği vardır.İştah açıcıdır.Eklem ağrıları için semptom gidericidir. Kişniş otu faydalı olduğu için tüketilmesi gereken besinlerdendir. İnsanlar kişnişi nasıl tüketmeleri gerektiğini bilemeyebilirler. Kişniş şu şekillerde tüketilebilir: Kişnişin yemeği yapılabilir.Tohumları haşlandıktan sonra yoğurtla karıştırıp yenilir.Kişniş yaprakları güveçte et yemekleri içerisine katılabilir.Makarnaya katıldığında çok güzel bir lezzet verir.Yoğurtlu çorbalara çok uygundur.Bal ile karıştırılıp kahvaltıda yenilebilir.Kişniş ile köfte yapılabilir. Kişniş aslında bitki girebilen her yemeğe katılarak yenilebilir. Bu tamamen kişinin damak zevkine kalmıştır. Ancak elbette bilinen bazı tarifler de bulunmaktadır. Kişnişin kullanıldığı yemeklerden bazıları ise şöyledir: Kişniş tohumu baharat olarak kış çorbasında kullanılır.Yoğurt çorbası kişniş tohumu ile renklenir.Ezilmiş bir şekilde sulu sebze yemeklerine katılabilir. Kişniş domates turşusuna en fazla yakışan şeylerden birisidir.Kişniş yaprakları güveç yemeklerinde kullanılır.Kişnişin gövdesi fasulye ile birlikte pişirilir.Kökü taze ise direkt yemeği yapılır. Kişniş birçok hastalığa iyi geldiği gibi cilt sorunlarına da çok iyi gelir. Özellikle kişniş yağının cilde olan faydaları çok fazladır. Kişnişin cilde olan yararlarından bazıları şunlardır: Cildi yeniler ve besler.Ciltte kırışıklık oluşmasını engeller.Cildin elastik bir hal almasını sağlar.Sivilce ve akne oluşumunu engeller.Kesik, yırtık ve tahrişi azaltır.Cilt iltihaplarını iyileştirir.Leke oluşumunu engeller. Kişniş tüketimi çok yararlı olduğu için herkese tavsiye edilmektedir. Ancak insanların aklına zararı olup olmadığı konusu takılabilir. Kişnişin aslında hiçbir zararı yoktur. Ancak her besinde olduğu gibi kişnişte de fazla tüketim zararlıdır. Aşırı tüketildiğinde çeşitli cilt sorunlarına yol açabilir. Çok nadir görülse de ciltte oluşturduğu hassasiyetten kaynaklı güneş yanığı risklerini çoğaltır. Ve hamile kadınlar için kullanmamaları gerektiği söylenir.