Sedef hastalığı
Vücudun çeşitli bölgelerine yayılabilen pullarla kaplı kırmızı lezyonlarla ortaya çıkan sedef hastalığı, cildin iltihaplanmasına ve epidermisin hücreleri olan keratinositlerin yenilenmesinin hızlanmasına yol açan bir bağışıklık bozukluğudur.
Bu hastalık genellikle güneşte iyileşir. Fototerapi sedef hastalığı için tedavinin bir parçasıdır. Yapay veya doğal UV ışınları, iltihap önleyici ve immünomodülatör (bağışıklık fonksiyonunu destekleyen) etkiye sahiptir.
UV ışınlarını tamamen filtrelemeyen güneş kremi ile güneşlenmenin avantajlardan yararlanabilirsiniz. Ancak daha güçlü bir etki için güneş kremi kullanmadan birkaç dakika güneşe çıkmanız, güneş yanığı olmamasına özen göstermeniz, ardından kendinizi iyi korumanız tavsiye edilir. Herhangi bir güneş yanığı, ciltte sedef hastalığı alevlenmesine neden olabilecek iltihaplanmaya yol açar.
Güneşte ve doğal UV ışınlarının etkisi altında sedef lezyonları kaybolur, hatta hasar şiddetli olmadığında tamamen kaybolur. Ancak bu iyileşme uzun sürmez. UV ışınlarının iltihap önleyici etkisi egzama üzerinde faydalıdır, ancak ısı nedeniyle terleme, sedef hastalığını ağırlaştırabilen tahrişe neden olur. Bu nedenle ölçülü güneşlenmek gerekir.
Güneşin faydalı olabilmesi için sağlıklı şekilde güneşlenilmelidir. Güneşe uzun süre maruz kalmaktan kaçının ve asla 11:00 ile 16:00 saatleri arasında güneşe çıkmayın. Ayrıca şapka ve güneş gözlüğü takın, güneş koruması uygulayın (SPF indeksi en az 30). Cilt kanseri için risk faktörlerimiz varsa (açık ten, melanom öyküsü vb.) güneşlenmeyin.