Havaların ani ısınmasıyla korkulan domuz gribi salgını başladı! Uzman isim korunma yöntemlerini anlattı

Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi hastalıkları da geride bırakacağını düşünürken hastanelerin acil bölümleri ateş, sıtma, geniz akıntısı, öksürük ve kulak ağrısı gibi birçok şikayetle dolup taşmaya başladı. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tekin Yıldız, birçok kişinin korkulu rüyası olan ve son zamanlarda çok kolay bulaşabilen halk arasında domuz gribi olarak da bilinen İnfluenza salgını hakkında bilgi verdi ve korunma yöntemlerini anlattı.

Büşra Eracun Akkaya / Posta.com.tr | Mevsim geçişlerinde genellikle salgın hastalıklar daha sık görülür. Bir süredir yaygın olarak görülen bir başka virüs ise İnfluenza. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tekin Yıldız, salgından korunma yöntemlerinden bahsetti.

İNFLUENZA SALGINI PİK Mİ YAPTI?
Mevsimsel grip öncelikle ılıman bölgelerdeki soğuk aylarda ortaya çıkacağını belirten Prof. Dr. Tekin Yıldız, "Özellikle de ilk ve son bahardaki mevsim geçişlerindeki ani ısı değişimlerinin olduğu dönmelerde daha sık karşılaşmaktayız. Ayrıca, geçtiğimiz Ramazan Bayramı gibi, ülkemizde ciddi seyahat edenlerin ve sosyal temasın olduğu dönemlerden sonra da doğal olarak bir miktar artış olabilmektedir" dedi.

İNFLUENZA SALGININDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?
En iyi korunma yönteminin aşı olduğunu belirten Prof. Dr. Tekin Yıldız, "Amerika Birleşik Devletleri’nde Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin Bağışıklama Uygulamaları Danışma Komitesi ve Amerikan Aile Hekimleri Akademisi, kontrendikasyonu olmayan altı ay ve daha büyük tüm insanlara yıllık grip aşısı yapılmasını önermektedir" ifadelerini kullandı.

Ülkemizde ise 18 yaş üstü erişkinlerden astım, KOAH, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, diyabet gibi kronik hastalığı olanlar, sağlık çalışanları gibi riskli meslekleri yapan insanlara mevsimsel grip aşılaması önerildiğini vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tekin Yıldız, "Aşılama çabaları, karmaşık veya ciddi grip açısından yüksek risk altında olan kişileri ve sağlık çalışanları da dahil olmak üzere yüksek riskli bireylere bakan veya onlarla birlikte yaşayan kişileri hedef almalıdır" dedi.

İNFLUENZA SALGININA YAKALANAN BİRİ NASIL BESLENMELİ, HANGİ VİTAMİNLERİ TÜKETMELİ?
Domuz gribi salgınına yakalanan kişilere önerilerde bulunan Prof. Dr. Tekin Yıldız, "Tıp literatüründe mevsimsel gribe yakalanmış bireylerin beslenmesi ile ilgili özel bir öneri bulunmamaktadır. Ancak özellikle tablonun ağırlığına göre istirahat, ılık sıvı gıda desteği ve B ve C grubu vitaminler destek amaçlı alınabilir. Fakat vitamin desteği konusunda kesin tıbbi kanıt olmadığını tekrardan vurgulamak isterim" ifadelerini kullandı.

İNFLUENZA VİRÜS MUTASYONA MI UĞRADI? NEDEN AĞIR GEÇİYOR?
Domuz gribi salgınını ağır geçiren bireylerin mutasyon korkusuna açıklık getiren Prof. Dr. Tekin Yıldız, "Mevsimsel Grip, Orthomyxoviridae ailesinden negatif iplikli bir RNA virüsünün neden olduğu akut bir solunum yolu enfeksiyonudur. İnsanları enfekte eden İnfluenza A, B ve C olmak üzere üç farklı grip virüsü türü vardır. İnfluenza A, insanlar, domuzlar, atlar ve kuşlar da dahil olmak üzere birçok türü enfekte eder. Antijenik varyasyona daha duyarlıdır ve dolayısıyla büyük salgınların nedenidir. Virion zarfının yüzeyi hemaglutinin (HA), nöraminidaz (NA) ve matris 2 proteinleriyle kaplıdır. Antijenik varyasyon, HA veya NA yüzey proteinlerindeki değişikliklerle ilişkilidir ve genellikle antijenik sürüklenme veya kayma olarak sınıflandırılır. Antijenik sürüklenme, daha küçük salgınlara neden olabilecek HA veya NA proteinlerinin küçük, kademeli amino asit ikamelerini içerir. Antijenik kayma, HA veya NA proteinlerinde, yaygın pandemilere neden olma potansiyeline sahip yeni influenza alt tipleri oluşturan önemli değişiklikler olduğunda meydana gelir.
Özetle mevsimsel grip etkeni olan virüs zaten normal yaşamı boyunca mutasyona uğrayarak canlılığını koruyabilmektedir. Bu da yeni bir durum değildir" dedi.

İYİLEŞME SÜRECİ ORTALAMA KAÇ GÜN SÜRÜYOR?
Mevsimsel grip öncelikle ılıman bölgelerdeki soğuk aylarda ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Tekin Yıldız, "Birincil bulaşma yolu, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında bulaşıcı solunum partiküllerinin solunması (büyük damlacık iletimi) yoluyla gerçekleşir. Ayrıca havadan (konuşma veya nefes verme yoluyla iletilen küçük parçacıklar) ve fomit bulaşmasına dair kanıtlar da vardır. Tipik kuluçka süresi 24 ila 48 saattir. Hastalar semptomların başlangıcından bir ila iki gün önce ve sonrasında beş ila yedi gün boyunca bulaşıcıdır. Çocuklar ve bağışıklığı baskılanmış kişiler uzun süreli viral saçılım sergileyebilir.
Erişkinlerde ortalama iyileşme süresi 1 hafta civarında olmaktadır. Riskli gruplarda bu süre bir miktar uzayabilmektedir" ifadelerini kullandı.

İNFLUENZA SALGININI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?
Domuz gribi salgınına yakalanmak istemeyenler için öneride bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tekin Yıldız, "Korunmada bilinen en etkili yöntem risk gruplarındaki kişileri aşılamaktan geçmektedir. Mevsimsel grip olduğu bilinen kişilerle temasın kısıtlanması da diğer önemli bir korunma yoludur" dedi.