Son dakika influenza haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan influenza gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan influenza haber sayfamızda...
Prof. Dr. Eda Kepenekli, "RSV respiratuar sinsityal virüs olarak biliniyor. Dünya genelinde bebeklerde ve erken çocukluk döneminde alt solunum yolu enfeksiyonlarının en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Genellikle soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olsa da aynı zamanda akciğerleri etkileyip ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarına (zatürre ve bronşiyolit) yol açıyor" dedi.
Başarılı oyuncu Selin Şekerci, Instagram hesabından yaptığı paylaşımla hem influenza hem de stres kaynaklı sağlık sorunlarını açıkladı. "Bağırsaklar pert, sürprizli, doludizgin bir virüs" diyen Şekerci, sağlık konusunda takipçilerine dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
Şarkıcı Göksel, Nişantaşı’nda bir kafede görüntülendi. Yeni albüm hazırlığına başladığını ve uzun süren bir influenzaya yakalanıp iyileştiğini söyledi.
arkıları ve açıklamalarıyla gündemden düşmeyen İrem Derici, Influenza oldu. Hastalık nedeniyle sahneye çıkamayan sanatçı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Bademciklerim ceviz kadar, kırılmayan yerim yok" dedi.
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Al, alerji ve enfeksiyon ilişkisine dair önemli bilgiler verdi. Doç. Dr. Al, “Alerjik hastalıklara sahip çocuklar, enfeksiyonlara karşı daha savunmasız oluyor. Bağışıklık sistemi hassasiyeti nedeniyle virüs ve bakterilere daha hızlı yakalanan alerjik çocuklar, aynı zamanda enfeksiyonları daha ağır geçiriyor” dedi.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tansel Erol, kalp hastaları için kış aylarının zorlu geçtiğini belirterek, "Soğuk havalarda kalp damarları büzüşür. Kalp hastalarını bu durum çok etkiler. Bu nedenle özellikle 10 derecenin altındaki havalarda hastalarımızın kendini iyi koruması gerekir" dedi.
Yüksek karbonhidrat içeren besinlerin tek başına tüketildiğinde kan şekerini zirveye çıkardığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, "Aşırı yorgunluk, yoğun susama ve bulanık görme belirtilerine dikkat edin. Kan şekeri dengesizliği böbrek ile kalbe zarar verir" uyarısında bulundu.
Emzirme döneminde tüketilen kafeinin anne sütü ve bebek üzerindeki etkilerine değinen Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Betül Özbek, “Kafein, kahve, çay, çikolata, enerji içecekleri ve bazı ilaçlar gibi pek çok ürünün içinde bulunan bir molekül. Fazla kafein alımı bebeklerde huzursuzluk, gerginlik ve kötü uyku düzeni gibi olumsuz etkiler yaratabilir. Ayrıca, günde 450 ml’den fazla kahve tüketen annelerin sütündeki demir miktarının azalabileceği ve bu durumun bebeklerde kansızlık riski oluşturabileceği bulunmuştur. Erken doğmuş veya düşük doğum ağırlıklı bebekler kafeine daha duyarlı oldukları için, bu bebeklere sahip annelerin kafein tüketimini daha da sınırlamaları gerekmektedir. Bu nedenle, anneler kafein alımını sınırlamalı ve özel durumlarına göre doktorlarına mutlaka danışmalı” dedi.
Son dönemlerde görülen influenza vakaları pek çok kişide uzun süredir devam eden öksürük şikayetlerinin temelini oluşturuyor. Pek çok kişi antibiyotiklere sarılsa da kullanılan ilaçlar da öksürüğe tam anlamıyla çare olmuyor. Bu da akıllara şu soruyu getiriyor: Bu öksürük neden bir türlü geçmiyor? Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, Posta.com.tr okurlarına özel olarak bir türlü geçmeyen öksürüğün nedenlerini ve altında yatabilecek olası problemleri ele aldı. İşte detaylar…
Kış aylarının en yaygın solunum yolu hastalıklarından biri olan influenza (grip), özellikle çocukları etkileyerek yüksek ateş, halsizlik ve solunum sıkıntıları gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Senem, “İnfluenza, sağlıklı bireylerde genellikle hafif seyrederken, bazı çocuklar için ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Özellikle 5 yaş altı çocukların, bağışıklık sistemi zayıf olanların ve kronik hastalığı bulunan çocuklar risk altında” dedi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, grip vakalarında yaşanan artışın pik noktasına ulaştığını, artık yatay eğimde seyrettiğini söyledi.
Son zamanlarda burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve yanma, öksürük, baş ağrısı, vücut ağrısı ile ateş gibi belirtilerle kendini gösteren üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklıkla görüldüğü belirtilirken uzmanlar uyarıyor.
Türkiye'de son günlerde sık görülen virüs nedeniyle bir hemşirenin hayatını kaybetmesi üzerine Prof. Dr. Tevfik Özlü 'Acil başvurular çok arttı' diyerek bu hastalığa karşı önemli uyarılarda bulundu.
Bu kış, grip salgını büyük bir hızla yayılarak toplumun geniş bir kesimini etkisi altına almış durumda. Yüksek ateş, şiddetli kas ağrıları ve geçmek bilmeyen öksürük gibi rahatsız edici belirtilerle hastanelerin acil servisleri büyük bir yoğunluk içinde. Uzmanlar, bu yıl grip vakalarının daha uzun sürdüğünü belirtirken, hastalığın beraberinde getirdiği yeni semptomlar da şaşırtıcı olmaya devam ediyor. Hürriyet'ten İsmail Sarı'nın haberine göre...
Kardiyoloji Uzm. Doç. Dr. Semra Topcu, influenza (grip) virüsü gibi viral enfeksiyonların bazı riskli hasta gruplarında kalbi yorup zayıf düşürebileceğini ve kalp kası iltihabi hastalığına yol açabildiğini söyledi.
Sonbahar ve kış aylarının gelmesiyle birlikte grip ve diğer bulaşıcı hastalıkların yayılma riski de artıyor. Bu dönemde, özellikle solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak ise hem kişisel sağlık hem de toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, maske kullanımı, aşı ve bulaşıcı hastalıklardan korunmanın yollarına dair merak edilenleri Posta.com.tr okuyucuları için anlattı...
Ara tatilin bitişi, okulların açılması, havaların soğuk seyretmesi ve kalabalık ortamlarda geçirilen uzun süreler sebebiyle solunum yolu enfeksiyonlarının görülme oranı arttığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Hilal Çalışkan, özellikle son dönemlerde yaygın görülen dört virüs, çocuklarda ciddi istenmeyen etkilerine sebep olduğunu söyledi.
Okulların açılmasıyla influenza vakalarında artış olabileceğinin altını çizen Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı, "İnfluenza, çocuklarda şu an sık gözüken bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Yarıyıl tatilinden sonra okulların açılmasıyla çocukların okul, kreş gibi kapalı ortamlarda virüs, bakteri vb. enfeksiyonlara sebep olan mikropları birbirlerine daha hızlı ve kolay bulaştırmaları nedeniyle, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra akut bronşiolit ve zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı da artabilir" dedi.
Tıbbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, metapnömovirüsün (HMPV) risk gruplarını etkileyebilen enfeksiyon olması sebebiyle, diğer solunum yolu hastalıklarından daha fazla bronşit veya zatürreye dönüşebileceği uyarısında bulundu.
Son zamanlarda influenza vakalarında artış yaşandığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, “Bu hastalıkların bulaşında kronik hastalığı bulunanlar, yaşlılar, hamileler ve 3 yaş altı çocuklar yüksek risk grubunda. Bu nedenle başta risk grubunda olanlar olmak üzere, henüz gribe yakalanmamış kişiler aşı yaptırabilir ve mutlaka maske takmalıdır” dedi.
Kış aylarının başlamasıyla birlikte grip vakaları ülkemizde hızla artmaya başladı. Yapılan testler, COVID-19 ve influenza vakalarında belirgin bir yükseliş olduğunu gösteriyor. Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gaye Ulubay, artan vakalarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.