Her yemekte kullanıyoruz, meğer ölüm saçıyormuş! Bir parçası bile resmen zehir...

Günümüzde hızlı yaşam temposu ve yoğun iş hayatı, birçok insanı pratik ve hızlı yemek çözümleri aramaya yönlendiriyor. Bu nedenle, hazır gıdaların kullanımı giderek artıyor. Çoğu kişinin yemeklerini lezzetlendirmek için kullandığı o ürün ise adeta ölüm saçıyor...

Birçok kişinin mutfakta kullandığı tavuk bulyon, yıllardır yemeklere güzel bir aroma ve lezzet katması amacıyla kullanmakta. Hızlı ve pratik bir şekilde yemeklere lezzet kazandırması nedeniyle pek çok evde sıkça kullanılan bu küp şeklindeki hazır ürünün, sağlığımıza olan etkileri ise son zamanlarda giderek daha fazla merak edilmektedir.

Yemeklerin daha lezzetli olması için kullanılan tavuk bulyonların zararlı olduğu ortaya çıktı. Pilavlar için kullanılan ve lezzet veren bulyonlar, sağlığı ciddi anlamda olumsuz etkileyebiliyor.

Uzmanlar, et ve tavuk bulyonlarının sağlık için büyük tehdit oluşturduğunu belirtiyor. Bulyonlarda, Mono sodyum glutamat (MSG) isimli zararlı madde bulunuyor ve Çin tuzu olarak adlandırılan bu madde, uzmanlar tarafından tehlikeli olarak nitelendiriliyor.

Bulyonun içerdiği kimyasallardan dolayı, vücut ‘Çin Restoranı Sendromu’ adlı toplu bir reaksiyona giriyor ve düzenli olarak yemeklerde tüketildiğinde; anormal kalp atışı, nefes almada güçlük, beyin sisi ve hatta Alzheimer gibi rahatsızlıklara yol açıyor. Bulyonların bu kadar zararlı olmasının nedeni, içeriğinde yer alan Mono sodyum gluatamat (MSG) isimli katkı maddesi. Bulyonların içinde bulunan ve yemeklere et aroması kazandırmak için kullanılan MSG, kişinin merkezi sinir sistemine zarar veriyor.

Alzheimer, Parkinson, Epilepsi (sara) ve Huntington hastalıklarının oluşmasına neden oluyor. Bazı tavuk bulyonları, doymuş yağlar ve trans yağlar gibi sağlıksız yağları içerebilir. Bu tür yağlar, kardiyovasküler hastalıkların gelişimini destekleyerek kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yapabilir.

İçeriğinde MSG olan ürünler arasında; et bulyon, tavuk bulyon, cips, dondurma, renkli yoğurt ve hazır çorba yer alıyor. Bu ürünlerin özellikle hamilelik döneminde kullanılması, uzmanlar tarafından çok sakıncalı bulunuyor. Hamilelikte MSG içeren gıdaların tüketilmesinin büyük zararı ise plasentayı geçerek direk bebeğe zarar vermesi.

BULYONUN İÇİNDE NE VAR?
Market ürünü hazır bulyonlar, lezzet kazanmak için bir tatlandırıcı olan glutamat içerir ve monosodyum glutamat, 'Çin Restoranı Sendromu' olarak bilinen bir duruma neden olabilir. Baş ağrısı, şakaklarda basınç ve boyun tutulması şeklinde ortaya çıkabilen bu durum, özellikle sürekli bulyon kullanan insanlar için gerçek bir tehlike haline gelebilir.

ÇİN TUZU NEDİR? ÇİN RESTORANI SENDROMU NEDİR?
Çin mutfağında sıkça kullanıldığı için çin tuzu olarak bilinen monosodyum glutamat, yemeklere kattığı lezzet açısından birçok insan için eşsiz, ancak bu eşsiz ün tek başına gelmiyor. Yemeğin daha lezzetli algılanmasınız sağlayan bu tat, aynı zamanda bir bağımlılık mekanizması da oluşturuyor. Böylece bu yemekten daha çok ve daha çok yemek istiyorsunuz.

Bu size ürün ve yemek satanlar için oldukça olumlu bir gelişme olsa da sizin adınıza obezitenin ilk adımı olabilir. Beşinci tat olarak bilinen ‘umami’ aslında bu sodyum glutamattan başka bir şey değil.

Peki bu umamiyi sağlıksız mı yapar? Aslında hayır. Her şeyde olduğu gibi burada da doz, ilaçla zehir arasındaki farkı oluşturur. Glutamat, doğal olarak birçok sebze ve meyvede bulunur ve düşük dozlarda zararsızdır ancak farklı maddeler ile birleştiğinde daha farklı etkileri ortaya çıkabilir. En kötüsü, sağlıksız yiyecekler yüksek dozda sodyum glutamat eklenerek lezzetli ve bağımlı edici bir hale getirilebilir.

NE YAPMALI?
Her çorba için birçok farklı sebzeyi haşlamak veya her yemeğinize et katmak zorunda değilsiniz. Lezzeti besin içeriğinden gelen, daha zengin bir lezzet küpünü çok kolay bir şekilde eve yapabilirsiniz. Haşladığınız et, tavuk, sebze ve kemikleri baharatlarla yoğunlaştırıp dondurarak hem lezzetli hem sağlıklı bir besin elde edebilirsiniz.